γεωργιάδης-για-pcr-το-πλαφόν-δεν-είναι-γι-977900
ΥΓΕΙΑ | 05.01.2022 | 10:42

Γεωργιάδης για PCR: Το πλαφόν δεν είναι για τα “μάτια του κόσμου”

Λογική και δίκαιη χαρακτηρίζει την τιμή των 47 ευρώ για ένα PCR τεστ, μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Αναζητήσαμε μέσα σε από εξαντλητικό διάλογο με την ιατρική κοινότητα και τον εργαστηριακό τομέα τη χρυσή τομή που θα εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή τιμή χωρίς τεθεί κίνδυνος για την επάρκεια των τεστ, τη λειτουργία των εργαστηρίων και την ποιότητα των τεστ προτού καταλήξουμε στα 47 ευρώ», είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Σχολιάζοντας τη θέση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ότι η τιμή δεν έπρεπε να μειωθεί γιατί θα συμπαρασυρθεί η ποιότητα των υπηρεσιών σημείωσε ότι από την εποχή του πλαφόν των 60 ευρώ έως σήμερα έχει αποσβεστεί το κόστος των μηχανημάτων που είχαν αγοραστεί και έχει μεγαλώσει το περιθώριο κέρδους, ενώ η Όμικρον έχει πολλαπλασιάσει τη ζήτηση. «Η δυνατότητα των εργαστηρίων να λειτουργούν με κέρδος παραμένει και μπορούν να κάνουν τεστ σε χαμηλότερη τιμή» είπε και τόνισε πως συνυπολογίστηκαν οι μεταβολές αυτές προτού αποφασιστεί το πλαφόν, είπε και πρόσθεσε πως οι μεγάλες αλυσίδες μπορούν να πάνε και χαμηλότερα αλλά τα επαρχιακά δεν μπορούν λιγότερο.

Ερωτηθείς σχετικά με τον αριθμό των τεστ που μπορεί να διεκπεραιώσει καθημερινά ένα εργαστήριο σημείωσε πως ζητήθηκε να θεσπιστεί εξαίρεση να δίνονται έναντι πρόσθετου κόστος πιο γρήγορα τα αποτελέσματα κάτι που όπως είπε δεν έγινε δεκτό. «Δεν βάζουμε το πλαφόν “για τα μάτια του κόσμου”. Δεν μπορεί κάποιος με χρήματα να προσπερνά τη σειρά. Είμαστε όλοι άνθρωποι απέναντι στην πανδημία», είπε.