Η γειτονιά σας αποκαλύπτει αν κινδυνεύετε να εμφανίσετε άνοια!

Μένετε στο κέντρο της πόλης ή σε κάποιο ήσυχο προάστιο; Η απάντηση μπορεί να κρίνει το μέλλον της υγείας σας!

Γνωρίζουμε πλέον πολύ καλά ότι η άνοια δεν οφείλεται μόνο σε κληρονομικούς παράγοντες, αλλά καθοδηγείται σε σημαντικό βαθμό από εξωτερικές επιδράσεις και (κακές) συνήθειες που έχουμε υιοθετήσει.

Μεταξύ των γνωστών παραγόντων κινδύνου για την εκδήλωση της άνοιας βρίσκεται και η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Σύμφωνα με νέα ευρήματα ερευνητών στον Καναδά, τα άτομα που ζουν κοντά σε δρόμους με έντονη κυκλοφοριακή κίνηση αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με άτομα που ζουν σε πιο απόμακρες περιοχές.

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στο ιατρικό περιοδικό The Lancet αναφέρει ότι τα άτομα που ζουν σε απόσταση 50 μέτρων ή λιγότερο από δρόμους με μεγάλη κυκλοφορία έχουν 7% περισσότ ερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με όσους ζουν πάνω από 300 μέτρα μακρύτερα από τέτοιους δρόμους.

bigstock Rush hour traffic congestion f 70600153

Ο επιστήμονας που ηγήθηκε της έρευνας στον οργανισμό Public Health Ontario του Καναδά, Χονγκ Τσεν, δήλωσε: «Ο ολοένα αυξανόμενος πληθυσμός και η όλο και μεγαλύτερη αστική ανάπτυξη έχουν τοποθετήσει πολλά άτομα κοντά σε μεγάλη κυκλοφορία οχημάτων και με την εκτεταμένη έκθεση στην κυκλοφορία και τα αυξημένα ποσοστά άνοιας, ακόμα και μια ήπια επίπτωση από έκθεση κοντά σε δρόμο μεγάλης κυκλοφορίας μπορεί να αποβεί μεγάλο βάρος στη δημόσια υγεία».

Η έρευνα, η οποία παρακολούθησε την εξέλιξη της υγείας περίπου 6,6 εκατομμυρίων ανθρώπων για παραπάνω από μία δεκαετία, δεν υπέδειξε κατά πόσο η ρύπανση βλάπτει τον εγκέφαλο άμεσα. Η αυξημένος κίνδυνος άνοιας, εκτιμούν οι ερευνητές, μπορεί να είναι «παρενέργεια» πνευμονολογικών και καρδιακών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από ρύπους οχημάτων ή από άλλες μη υγιεινές συνήθειες που σχετίζονται με τη ζωή σε πυκνοδομημένο αστικό περιβάλλον.

Οι ενήλικες που παρακολούθησε η έρευνα ήταν Καναδοί μεταξύ 20 και 85 ετών, οι οποίοι ζούσαν στον Καναδά από το 2001 έως το 2012, και οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ταχυδρομικούς κώδικες για να καθορίσουν πόσο κοντά ζούσαν τα άτομα αυτά σε δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας. Για το διάστημα 2001-2012 που ερεύνησαν, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι πάνω από 243.000 άτομα εμφάνισαν άνοια, 31.500 εμφάνισαν νόσο Πάρκινσον και 9.250 εμφάνισαν σκλήρυνση κατά πλάκας.

Οι επιστήμονες δεν βρήκαν συσχέτιση μεταξύ της κατοίκησης σε κύριο δρόμο και της νόσου Πάρκινσον ή της σκλήρυνσης κατά πλάκας, αλλά η άνοια ήταν λίγο πιο συχνή σε άτομα που ζουσαν κοντά σε δρόμους με μεγάλη κυκλοφορία, ενώ ο κίνδυνος μειωνόταν σταδιακά σε περιοχές με λιγότερη δόμηση. Όσοι ζούσαν σε απόσταση 50 μέτρων ή λιγότερο από δρόμους μεγάλης κυκλοφορίας είχαν 7% παραπάνω πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια σε σύγκριση με κατοίκους που βρίσκονταν πιο μακριά. Ο κίνδυνος ήταν 4% μεγαλύτερος σε όσους κατοικούσαν σε απόσταση μεταξύ 5 και 100 μέτρων από τους συγκεκριμένους δρόμους, 2% μεγαλύτερος στα 101-200 μέτρα, ενώ δεν υπήρχε αύξηση κινδύνου σε όσους ζούσαν 200 ή παραπάνω μέτρα από τους δρόμους αυτούς. Όσοι ζούσαν σε μεγάλη πόλη, 50 μέτρα ή λιγότερο από κεντρική αρτηρία και στο ίδιο σπίτι για όλο το διάστημα που κάλυπτε η έρευνα, είχαν το υψηλότερο ποσοστό κινδύνου, 12%.

Οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη τους τον πλούτο, τη μόρφωση, και άλλες παραμέτρους υγείας και κοινωνικής θέσης στους υπολογισμούς τους, αλλά παραδέχθηκαν ότι στάθηκε αδύνατο να αποκλείσουν την πιθανότητα να υπάρχουν άλλες παράμετροι που επηρεάζουν το αποτέλεσμα.

Ο Ρέι Κόουπς, επικεφαλής του τμήματος για θέματα περιβαλλοντικής και εργασιακής υγείας στο Public Health Ontario, είπε ότι όσοι ζουν σε πόλεις θα πρέπει να προγραμματίσουν να περπατούν σε μικρότερους δρόμους, να κάνουν τζόκινγκ σε πάρκα ή άλση και να ποδηλατούν σε μονοπάτια δίπλα σε πιο ήσυχους δρόμους, εάν αυτό είναι δυνατό.

«Οι εναέριοι ρύποι μπορεί να εισχωρήσουν στην κυκλοφορία του αίματος και να οδηγήσουν σε φλεγμονή, η οποία συνδέεται με καρδιοαγγειακή πάθηση και πιθανώς άλλες παθήσεις, όπως ο διαβήτης. Η έρευνα αυτή υποδεικνύει ότι οι εναέριοι ρύποι που μπορεί να εισχωρήσουν στον εγκέφαλο μέσω της κυκλοφορίας του αίματος είναι δυνατό να οδηγήσουν σε νευρολογικά προβλήματα» είπε ο Κόουπς, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα με συναδέλφους από το καναδικό ινστιτούτο κλινικών ερευνών (Institute for Evaluative Sciences).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι ο αριθμός ατόμων με άνοια το 2015 ήταν 47,5 εκατομμύρια και ο αριθμός αυτός αυξάνεται ταχύτατα καθώς το προσδόκιμο της ζωής αυξάνεται και οι κοινωνίες γερνούν. Η ανίατη ασθένεια αποτελεί κύρια αιτία αναπηρίας και απώλειας της ανεξαρτησίας και έχει αρχίσει να ξεπερνά σε ποσοστό τις καρδιαγγειακές παθήσεις ως αιτία θανάτου σε μερικές ανεπτυγμένες χώρες.

Πηγή: onmed.gr

ΥΓΕΙΑ, ΑΝΟΙΑ, ΔΙΕΘΝΗ, ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗ ΣΥΜΦΟΡΗΣΗ, ΓΕΙΤΟΝΕΣ, ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!