Υγεία

Φαρμακοποιοί: “Βράζουν” με την απόφαση της Αγαπηδάκη για τον αντιγριπικό εμβολιασμό

Βράζουν οι φαρμακοποιοί σχετικά με την κατάργηση της διενέργειας αντιγριπικών εμβολιασμών απευθείας στα φαρμακεία, χωρίς να απαιτείται ιατρική συνταγή.

Αρχικά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΦΣ) με ανακοίνωσή του ζητά από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη,να επαναφέρει την περσινή διάταξη με την οποία οι πολίτες λάμβαναν το αντιγριπικό εμβόλιο απευθείας από τα Φαρμακεία και καταχωρούνται στην ειδική πλατφόρμα του Μητρώου Εμβολιασμών απευθείας από τους Φαρμακοποιούς, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη επίσκεψη σε γιατρό και προσκόμιση ιατρικής συνταγής.

Στην χορό των αντιδράσεων μπήκαν το μεσημέρι της Πέμπτης (28/9) και τα μέλη του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ).

Όπως αναφέρουν, η περσινή πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ για τη διάθεση των αντιγριπικών εμβολίων είναι ακόμη διαθέσιμη στα φαρμακεία κατά τα περσινά δεδομένα και αρκετοί φαρμακοποιοί έχουν ήδη διαθέσει αντιγριπικά εμβόλια με το περσινό σύστημα, δηλαδή με απλή καταχώρηση του ΑΜΚΑ του πολίτη και με εκτύπωση του σχετικό εντύπου «διενέργειας αντιγριπικού εμβολιασμού».

Οι φαρμακοποιοί της Αττικής ζητούν με επιστολή τους από το Υπουργείο Υγείας να επανέλθει η δυνατότητα χορήγησης εμβολίων στους πολίτες μόνο με το ΑΜΚΑ τους μέσω της ΗΔΙΚΑ, όπως ακριβώς ίσχυε πέρυσι, και προειδοποιούν πώς σε κάθε περίπτωση τα Ασφαλιστικά Ταμεία οφείλουν να αποδεχθούν τις μέχρι σήμερα εκδοθείσες συνταγές από τα φαρμακεία, «αλλιώς θα έπρεπε να είχε κλείσει η εν λόγω πλατφόρμα», όπως αναφέρουν.

Προσθέτουν δε πως η περσινή διαδικασία διευκόλυνε ιδιαιτέρως την προσβασιμότητα των πολιτών στον αντιγριπικό εμβολιασμό χωρίς ταλαιπωρία, ραντεβού και οικονομική επιβάρυνση. Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr, οι Φαρμακοποιοί δεν έχουν λάβει απάντηση στο έγγραφό τους προς το Υπουργείο Υγείας.

Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος: «Οι πολίτες εμβολιάστηκαν πέρυσι χωρίς οικονομική επιβάρυνση και ταλαιπωρία»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και τα μέλη του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), προσθέτοντας επίσης πως με την απόφασή της αυτή η κα. Αγαπηδάκη αναμένεται να υποβάλλει τους πολίτες σε περιττή ταλαιπωρία, ενώ θα επιβαρυνθούν και σε επιπλέον δαπάνη για την επίσκεψη σε γιατρό.

«Αναστέλλεται ένα επιτυχημένο μέτρο πρόληψης χωρίς να συνυπολογισθεί, η ταλαιπωρία των πολιτών να μεταβούν σε κέντρα υγείας ή σε ιδιωτικά ιατρεία, η οικονομική τους επιβάρυνση, ο συνωστισμός και ο αυξημένος φόρτος εργασίας στις κρατικές δομές υγείας», τονίζει ο ΠΦΣ και βάζει στο «κάδρο» και τις πλημμυρισμένες περιοχές της Θεσσαλίας.

«Τι θα γίνει με τους χιλιάδες πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας που θα ταλαιπωρηθούν για την δωρεάν συνταγογράφηση και τη διενέργεια των εμβολιασμών, ιδίως υπό το πρίσμα της ενδεχόμενης αύξησης των λοιμώξεων του αναπνευστικού στις εν λόγω περιοχές», αναφέρουν οι Φαρμακοποιοί.
Να σημειωθεί τέλος,  πως ο αντιγριπικός εμβολιασμός περιλαμβάνει 1 μόνο δόση του εμβολίου ετησίως, ενώ φέτος για πρώτη φορά θα κυκλοφορήσουν και δύο ανοσοενισχυμένα εμβόλια που θα διατίθενται αποκλειστικά για τους άνω των 60 ετών.

Οδυσσέας Δροπολίτης

Recent Posts

Ουκρανία: Καλεί τους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ρωσικών πληγμάτων

Σοβαρές ζημιές προκλήθηκαν σε έναν θερμοηλεκτρικό σταθμό που βρίσκεται κοντά στην πρώτη γραμμή του μετώπου…

1 ώρα ago

Βενετία: Ακτιβιστές έριξαν λάσπη με πυροσβεστήρες στην πρόσοψη του Αγίου Μάρκου

Λάσπη στην πρόσοψη της βασιλικής εκκλησίας του Αγίου Μάρκου στη Βενετία έριξαν ακτιβιστές. Συγκεκριμένα, έξι…

3 ώρες ago

Σε απεργία οι εργαζόμενοι της Washington Post

Μην διαβάζετε περιεχόμενο της Post σήμερα!». H συνδικαλιστική ένωση των εργαζομένων της Washington Post κάλεσε…

5 ώρες ago

Μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να δείξει πόσο γρήγορα γερνάνε το όργανα του σώματος

Η εξέταση αίματος αυτή αφορά τα επίπεδα ορισμένων πρωτεϊνών στο αίμα που μπορεί να δείχνουν…

6 ώρες ago

Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό του δράστη στο Ρέντη – Στην εντατική ο αστυνομικός

Μεγάλη επιχείρηση έχει ξεκινήσει η ΕΛ.ΑΣ. έξω από το κλειστό «Μελίνα Μερκούρη» στο Ρέντη, με…

6 ώρες ago

Νετανιάχου: Εάν η Χεζμπολάχ πάει σε πόλεμο με το Ισραήλ, η Βηρυτός θα μετατραπεί σε Γάζα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Πέμπτη ότι εάν η σιιτική ισλαμιστική οργάνωση του…

6 ώρες ago