φάουτσι-πιθανό-να-αυξηθούν-ξανά-τα-κρο-805540
ΥΓΕΙΑ | 20.03.2022 | 21:31

Φάουτσι: Πιθανό να αυξηθούν ξανά τα κρούσματα

Μια πιθανή αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στις ΗΠΑ πιθανότατα δεν θα ισοδυναμεί με άνοδο πλήρους κλίμακας ή δεν θα οδηγήσει σε ανανέωση των εκτεταμένων περιορισμών, δήλωσε ο εκ των κορυφαίων συμβούλων του προέδρου Τζο Μπάιντεν, Άντονι Φάουτσι.

«Η ουσία είναι ότι πιθανότατα θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων, όπως είδαμε στις ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Άντονι Φάουτσι στο ABC. «Ας ελπίσουμε ότι δεν θα δούμε αύξηση. Δεν νομίζω ότι θα το κάνουμε.»

Η υποπαραλλαγή BA.2 του omicron αυξάνει τα κρούσματα στην Ευρώπη και την Ασία, ιδίως στο Χονγκ Κονγκ, και τώρα αντιπροσωπεύει περίπου το 30% των λοιμώξεων στις ΗΠΑ, όπου οι απαιτήσεις για μάσκα εσωτερικού χώρου και εμβόλια έχουν σε μεγάλο βαθμό καραργηθεί.

Ενώ τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να είναι προετοιμασμένες να επαναλάβουν μέτρα όπως η απαίτηση μάσκας σε εσωτερικούς δημόσιους χώρους, ο Φάουτσι είπε, «αυτή τη στιγμή, σε αυτό το σημείο, δεν το βλέπω».

Τα κρούσματα, οι νοσηλείες και οι θάνατοι στις ΗΠΑ συνεχίζουν να μειώνονται. Το BA.2 είναι περίπου 50% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος του όμικρον, αλλά δεν προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια ή αποφεύγει την ανοσία από εμβολιασμούς ή προηγούμενη μόλυνση, είπε ο Φάουτσι.

Ο Φάουτσι και ο γενικός χειρουργός των ΗΠΑ στρατηγός Βιβέκ Μέρθι προέτρεψαν το Κογκρέσο να εγκρίνει ένα πακέτο νέας ανακούφισης για τον Covid-19 που έχει σταματήσει. Ο Λευκός Οίκος έχει ζητήσει χρηματοδότηση 22,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προειδοποιώντας ότι σύντομα θα πρέπει να τερματίσει τα προγράμματα και δεν μπορεί να αγοράσει περισσότερες θεραπείες.