εταιρεία-φάντασμα-μοιράζει-αναρρω-1191133
ΥΓΕΙΑ | 08.06.2023 | 11:57

Εταιρεία «φάντασμα» μοιράζει αναρρωτικές και φάρμακα με «τηλε-εξέταση» -Αντίδραση του ΠΙΣ

Την Τετάρτη 7 Ιουνίου εμφανίστηκε στο ελληνικό διαδίκτυο μια ιστοσελίδα που προσέφερε «online ιατρικές υπηρεσίες». Το εν λόγω «σύστημα» έδινε τη δυνατότητα στον ασθενή – πελάτη να… επιλέξει την συνταγογράφηση των φαρμάκων που επιθυμεί ενώ του «προσέφερε» και αναρρωτικές άδειες. Όλα αυτά χωρίς τηλέ-εξέταση από γιατρό και σε κόστος λιγότερο των 15 ευρώ.

Η αντίδραση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) στην εξαπάτηση ασθενών και την εμπορία της ιατρικής από επιτήδειους ήταν άμεση. Ο ΠΙΣ έστειλε εξώδικο στη συγκεκριμένη «εταιρία ιατρικών υπηρεσιών» και στη συνέχεια έκανε αναφορά στα πειθαρχικά συμβούλια των συλλόγων που υπάγονται οι γιατροί που εμφανίζονταν στις «παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες». Ποιοι είναι οι γιατροί, τα ονόματα των οποίων εμφανίστηκαν στην απάτη; Πρόκειται για έναν χειρουργό από την Αθήνα και μια γιατρό εκ Θεσσαλονίκης με διπλή ειδικότητα: της παιδιάτρου και της γενικής παθολόγου.

«Η πλατφόρμα εμφανίστηκε χθες το πρωί. Αντιδράσαμε άμεσα! Θέλω να πιστεύω ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι που εξαπατήθηκαν» δηλώνει στην Aftodioikisi ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Σύμφωνα με τον κ. Εξαδάκτυλο, η χορήγηση αναρρωτικής άδειας σε ανθρώπους που δεν είναι άρρωστοι επισείει στους παραβάτες – γιατρούς την δια βίου αφαίρεση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος.

Στην παράνομη πλατφόρμα, οι ασθενείς – πελάτες είχαν τη δυνατότητα να επιλέξουν τι εξετάσεις θέλουν να κάνουν. «Το ”θέλω να κάνω αυτές τις εξετάσεις, γράψτες μου”, αν οι εξετάσεις δεν δικαιολογούνται, σημαίνει μεταξύ άλλων, ότι οι υπόλοιποι πληρώνουμε για να κάνει κάποιος εξετάσεις που δεν χρειάζονται» εξηγεί ο γιατρός.

To τετράγωνο της απάτης

Όσον αφορά στην εταιρεία με τις «παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες», η δομή της μοιάζει στην καλύτερη των περιπτώσεων δαιδαλώδης και γεωγραφικά ακατάληπτη.

Τι εννοούμε; Ως ιδιοκτήτης της επιχείρησης εμφανίζεται ένας πρώην ποδοσφαιριστής, νυν επιχειρηματίας, ο οποίος είναι κάτοικος Πολωνίας. Η εταιρεία είναι αδειοδοτημένη στην Αγγλία, χωρίς να είναι γνωστό αν η διεύθυνση που έχει δώσει αφορά σπίτι ή ταχυδρομική θυρίδα ενώ η φυσική έδρα της εταιρείας είναι τα Βριλήσσια.

Για τους αρμόδιους πρόκειται για μια εταιρεία – «κέλυφος» ή πιο απλά σκέτη απάτη.

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Αθανάσιος Εξαδάκτυλος

Τηλεϊατρική

Όπως αναμενόταν, η εξαπάτηση με την ιστοσελίδα που προσέφερε «online ιατρικές υπηρεσίες», άνοιξε εκ νέου τη συζήτηση για την τηλεϊατρική. Το φαινόμενο της τηλεϊατρικής άνθισε στη χώρα μας την περίοδο της πανδημίας, δεδομένων των περιορισμών, των δυσκολιών και των προβλημάτων που υπήρχαν τότε. Πώς πρέπει να την αντιμετωπίζει ο κόσμος;

«Η τηλεϊατρική είναι καλή μόνο εκεί που δεν υπάρχει η ιατρική δια ζώσης. Δηλαδή εκεί που οι ασθενείς δεν μπορούν να πάνε στον γιατρό τους να τους ακουμπήσει, να τους ακροαστεί, να δει το χρώμα τους» τονίζει ο κ. Εξαδάκτυλος. «Η τηλεϊατρική είναι υποκατάστατο της ιατρικής και μόνο έτσι θα πρέπει να χρησιμοποιείται. Η κλινική εξέταση δεν υποκαθίσταται» προσθέτει χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνει, ότι ο ΠΙΣ έχει εκδώσει σχετικές οδηγίες για την τηλεϊατρική από το 2020 «αλλά κανείς δεν φαίνεται να ασχολήθηκε». Υπογραμμίζει, τέλος, ότι το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο χρίζει άμεσων βελτιώσεων.