Categories: Υγεία

Ερευνητές: Δοκιμάζουν φάρμακο που επιχειρεί να “σκοτώσει” τον καρκίνο

Φάρμακο που επιχειρεί να ‘σκοτώσει’ τον καρκίνο, δοκιμάστηκε προ ημερών σε άνθρωπο, για πρώτη φορά -έπειτα από επιτυχημένες δοκιμές σε ζώα. Λέγεται Vaxinia και είναι ιός.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι ο κατασκευασμένος αυτός ιός, με την είσοδο του στον οργανισμό μας, θα ενισχύσει την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού, κατά του καρκίνου. Δηλαδή, δημιουργήθηκε για να ‘σκοτώνει’ καρκινικά κύτταρα.

Να σημειωθεί εδώ πως οι επιστήμονες εδώ και ένα αιώνα, προσπαθούν να νικήσουν το εκ των μεγαλύτερων προβλημάτων της ανθρωπότητας, με κατασκευασμένους ιούς. Έως τώρα είχαν περιορισμένη (έως μηδαμινή) επιτυχία.

Αυτήν την φορά, η Ιmugene Limited (εταιρία ανοσογκολογίας κλινικού σταδίου της Αυστραλίας) και η City Of Hope (εκ των μεγαλύτερων οργανισμών έρευνας και θεραπείας για τον καρκίνο), συνεργάστηκαν για να φτιάξουν αυτό που φαίνεται να οδηγεί κάπου καλά. Ο πρώτος ασθενής έλαβε τη δόση, σε κλινική δοκιμή φάσης 1 του CF33-hNIS VAXINIA, που χρησιμοποιείται σε άτομα με προχωρημένους συμπαγείς όγκους.

Σημείωση: η φάση 1 των δοκιμών αφορά κυρίως την ασφάλεια και την εύρεση της σωστής δόσης. Ως εκ τούτου, μπορεί να μην αποδείξει την αποτελεσματικότητα της ανακάλυψης, στο σύνολο της. Θα δείξει όμως, αν οι επιστήμονες είναι στο σωστό δρόμο.

Ο ογκολυτικός ιός -που αναπτύχθηκε από την City of Hope- έχει αποδειχθεί ότι συρρικνώνει τους όγκους του καρκίνου του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, του μαστού, των ωοθηκών και του παγκρέατος, σε προκλινικά εργαστηριακά και ζωικά μοντέλα.

Ιστορικά, στις δοκιμές τα αποτελέσματα που εμφανίζονται σε ζώα, δεν έχουν την ίδια συνέπεια σε ανθρώπους, για πολλούς και διάφορους λόγους. Οι ερευνητές ωστόσο, εξέφρασαν την ελπίδα ότι ο ιός που κατασκεύασαν θα βελτιώσει τις πιθανότητες της ‘μάχης’ που δίνουν οι άνθρωποι με τον καρκίνο.

Βάσει του προγραμματισμού, το Vaxinia θα δοκιμαστεί σε 100 καρκινοπαθείς, σε πρώτη φάση. Όλοι έχουν μεταστατικούς ή συμπαγείς προχωρημένους όγκους και έχουν δοκιμάσει τουλάχιστον άλλες δύο θεραπείες.

Μια ομάδα ασθενών θα λάβει το Vaxinia και άλλη θα το λάβει μαζί με φάρμακο ανοσοθεραπείας. Η δοκιμή θα ολοκληρωθεί στις αρχές του 2025.

Comments are closed.


Recent Posts

Ακόμη μια δικαστική δικαίωση συμβασιούχου

Ακόμη μια δικαστική δικαίωση πέτυχε γυναίκα συμβασιούχος του Δ. Κηφισιάς . Ειδικότερα, μετά με βάση απόφαση ασφαλιστικών μέτρων, το Μονομελές…

30 λεπτά ago

Πέθανε ο ηθοποιός Σάκης Πετκίδης (φωτο)

Τον ηθοποιό Σάκη Πετκίδη που πέθανε την Παρασκευή αποχαιρετά με θλίψη ο χώρος του θεάτρου τον οποίο υπηρέτησε με συνέπεια…

42 λεπτά ago

Εκμετάλλευση 6χρονης -Την έβαζαν να ζητιανεύει 12 ώρες την ημέρα

Μια απίστευτη ιστορία παιδικής εκμετάλλευσης με... υπεύθυνη δήλωση αποκαλύφθηκε στη Θεσσαλονίκη. Η μητέρα ενός 6χρονου κοριτσιού έδωσε το παιδί της…

55 λεπτά ago

ΕΕ: Πού (δεν) κατέληξαν οι υπουργοί Ενέργειας -Γιατί δεν υπήρξε ακόμη συμφωνία

Χωρίς συμφωνία για την ιδέα να επιβληθεί γενικό ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, αλλά με πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα για να…

1 ώρα ago

Επαφές για το Στρατηγικό Σχέδιο της Νέας ΚΑΠ 2023-2027

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο κύκλος των διμερών επαφών και τεχνικών συναντήσεων του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων κ.…

2 ώρες ago

Ζαχάροβα: Αιμοσταγείς χασάπηδες που πηγαίνουν στον σκουπιδότοπο του ΝΑΤΟ

Βαρείς χαρακτηρισμούς για την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ χρησιμοποίησε η Μαρία Ζαχάροβα μετά το αίτημα της χώρας για «ταχεία προσχώρηση»…

2 ώρες ago