Έρευνα: Αδυνατίστε με… καφέ

O καφές βοηθάει στην καύση θερμίδων και τη διάσπαση του λίπους, όπως προκύπτει από μελέτη του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Usa Today», o καφές όχι μόνο μειώνει το αίσθημα της πείνας αλλά αφυπνίζει τα κύτταρα που επιτίθενται στο λίπος.

Παλαιότερη μελέτη είχε δείξει ότι, ένα φλιτζάνι καφέ 30 λεπτά έως 4 ώρες πριν από το γεύμα, μειώνει το αίσθημα της πείνας.

Η καφεΐνη μειώνει την όρεξη και ενεργοποιεί τη διαδικασία καύσης του λίπους, όπως προκύπτει από νέα μελέτη που δείχνει τη σχέση καφέ και την ενεργοποίηση των μαχητών λίπους στο σώμα.

Σε δηλώσεις του στην αμερικανική εφημερίδα, ο Μάικλ Σίμοντς, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ κι ένας από τις επικεφαλής της έρευνας, υποστήριξε ότι η ομάδα του διαπίστωσε ότι ο καφές μπορεί να διεγείρει αυτό που είναι γνωστό ως καφέ λίπος.

«Το καφέ λίπος είναι ένα μοναδικό όργανο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή θερμότητας και είναι υπάρχει σε πολύ μικρές ποσότητες στο σώμα», δήλωσε στην εφημερίδα «Usa Today».

Σε αντίθεση με το λευκό λίπος που αποθηκεύει θερμίδες τα καφέ λιπώδη κύτταρα που περιέχουν μιτοχόνδρια, παράγουν θερμότητα. Γνωρίζοντας την ικανότητα του καφέ λίπους να καίει θερμίδες, οι επιστήμονες ψάχνουν τρόπους να εκμεταλλευτούν τη δύναμή του να βοηθά στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Τα καφέ λιπώδη κύτταρα είναι οι εσωτερικοί μαχητές του σώματος, επισημαίνει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ Όταν το σώμα παράγει θερμότητα, χρησιμοποιεί ενέργεια, καίγοντας έτσι θερμίδες. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι ακόμη κι ένα φλιτζάνι καφέ μπορεί να επηρεάσει το τρόπο λειτουργίας των κυττάρων του λίπους.

Οι ενήλικες διαθέτουν από 50 έως 100 γραμμάρια καφέ λίπους στο σώμα τους, Κι όταν αυτά ενεργοποιηθούν, έχουν τη μοναδική ικανότητα να παράξουν 300 φορές περισσότερη θερμότητα από οποιοδήποτε άλλο όργανο του σώματος.

Οι δοκιμές σε εθελοντές επικεντρώθηκαν στην δραστηριότητα του καφέ λίπους μία ώρα μετά την κατανάλωση ενός φλιτζανιού καφέ.

Η κατανάλωση καφέ αύξησε τη δραστηριότητα του καφέ λίπους στους ανθρώπους, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Ο Σάιμοντς πρόσθεσε επίσης ότι ο καφές βοηθά στην καταπολέμηση του διαβήτη εκτός από την παχυσαρκία, επειδή όχι μόνο η κατανάλωση καφέ αυξάνει την ικανότητα του καφέ λίπους, αλλά και γιατί σταθεροποιεί τα επίπεδα γλυκόζης.

ΥΓΕΙΑ, ΕΡΕΥΝΑ, ΚΑΦΕ, ΑΔΥΝΑΤΙΣΕ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!