Categories: Υγεία

Έρχονται αλλαγές στα φάρμακα τις επόμενες εβδομάδες – Πώς θα επηρεαστούν οι ασφαλισμένοι

Αλλαγές στα φάρμακα έρχονται το επόμενο διάστημα που θα επηρεάσουν τόσο τους ασθενείς όσο και τους γιατρούς. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιχειρεί να «συμμαζέψει» τη φαρμακευτική δαπάνη ώστε να μην ξεπερνιέται, με αποτέλεσμα να πρέπει να επιστρέφουν στον ΕΟΠΥΥ μεγάλα κονδύλια οι φαρμακευτικές εταιρείες έστω κι αν έχουν διαθέσει τα φάρμακά τους στην αγορά.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί και υπουργική απόφαση που θα ορίζει τη δαπάνη για τα λεγόμενα ακριβά φάρμακα (καινοτόμα) αλλά και αυτά που πωλούνται στα φαρμακεία.

Όμως στη συνεχεία έρχονται αλλαγές με ειδικές ρυθμίσεις και υπουργικές αποφάσεις που θα περιορίζουν την κατανάλωση των φαρμάκων από τους πολίτες, καθώς όπως είπε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο συνέδριο του economist: «Το πρόβλημα δεν είναι στις τιμές των φαρμάκων, αλλά στην κατανάλωση».

Για αυτό και το επόμενο διάστημα θα προωθηθούν συγκεκριμένοι κανόνες για το ιατρικό σώμα ώστε να περιορισθεί η ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση φαρμάκων.

Ειδικότερα αναμένεται να εφαρμοσθούν συγκεκριμένοι «κόφτες» στις συνταγές φαρμάκων, καθώς θα τεθούν νέοι κανόνες και προδιαγραφές στον τρόπο που θα συνταγογραφούν οι γιατροί.

Οι αλλαγές

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, προκειμένου να περιορισθεί η φαρμακευτική δαπάνη θα προωθηθούν μεταξύ άλλων:Νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Κάτι που σημαίνει ότι οι γιατροί θα έχουν τη δυνατότητα να συνταγογραφούν συγκεκριμένα θεραπευτικά σχήματα σε κατηγορίες ασθενειών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας θα εκδοθούν και νέες συνταγογραφικές οδηγίες. Βέβαια οι οδηγίες αυτές αναμένεται να περιορίζουν το ιατρικό προσωπικό στο να γράφει ελεύθερα τα φάρμακα για τους ασθενείς.

Ταυτόχρονα σχεδιάζονται ρεαλιστικές διαπραγματεύσεις στις τιμές των φαρμάκων ώστε να μειωθεί η συνολική φαρμακευτική δαπάνη μέσω των εκπτώσεων που θα πρέπει να δίνουν οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Ωστόσο σύμφωνα με το ethnos.gr, στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει πλήρης έλεγχος της συνταγογράφησης φαρμάκων μέσω του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου ασθενούς που θα δημιουργήσει ο προσωπικός γιατρός, όπου και θα εγγράφονται όλα τα ιατρικά δεδομένα των πολιτών.

Μέσω του ψηφιακού φακέλου, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα είναι σε θέση να κρίνουν που υπάρχει αλόγιστη κατανάλωση ή συνταγογράφηση φαρμάκων και να βάζουν νέους «κόφτες».

Comments are closed.


Recent Posts

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας στη Γερμανία

Διεθνές κύκλωμα παιδικής πορνογραφίας εξάρθρωσε ύστερα από πολυετή έρευνα η αστυνομία της Βαυαρίας. Παράλληλα, έκλεισε τρεις πλατφόρμες του Dark Web.…

11 λεπτά ago

Νέο σποτ ΣΥΡΙΖΑ για τις συντάξεις-Οι συνταξιούχοι δεν ξεχνούν” απαντά ο Χατζηδάκης

Νέο σποτ για τις συντάξεις, ανέβηκε στον προσωπικό λογαριασμού του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα. Το εν λόγω σποτ,…

32 λεπτά ago

Κυκλοφοριακά προβλήματα σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία λόγω χιονιού – Σε επιφυλακή οι δήμοι

Κυκλοφοριακά προβλήματα, λόγω χιονιού και παγετού, έχουν προκληθεί σε σημεία του ορεινού οδικού δικτύου των περιφερειακών ενοτήτων της Αχαΐας και…

58 λεπτά ago

«Ψαλιδισμένες» οι νέες επιδοτήσεις ρεύματος & φυσικού αεριού

Μεγάλες επιβαρύνσεις θα επωμιστούν οικιακοί καταναλωτές ρεύματος τον Φεβρουάριο παρά τις μεγάλες μειώσεις που έκαναν οι πάροχοι στους τιμοκαταλόγους τους.…

1 ώρα ago

Προεδρικές εκλογές με φαβορί στην Κύπρο

Κούρσα για τρεις υποψηφίους και ένα μεγάλο φαβορί είναι οι προεδρικές εκλογές που διεξάγονται στην Κύπρο την ερχόμενη Κυριακή με…

1 ώρα ago

ΕΜΥ: Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα- Που θα χιονίσει

Σήμερα, Σάββατο 4 Φεβρουαρίου αναμενονται σύμφωνα με την ΕΜΥ αυξημένες νεφώσεις αρχικά στα κεντρικά και βόρεια, και βαθμιαία στις υπόλοιπες…

1 ώρα ago