επτά-τρόποι-για-να-θυμάστε-τα-πάντα-414107
ΥΓΕΙΑ | 30.10.2019 | 18:08

Επτά τρόποι για να θυμάστε τα πάντα

Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Consciousness and Cognition, ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να είστε σίγουροι ότι θα θυμάστε πάντα αυτό που πρέπει την κατάλληλη στιγμή, είναι να επαναλαμβάνετε δυνατά την πληροφορία που θέλετε να θυμηθείτε.

Ακόμα πιο αποτελεσματικό, μάλιστα, είναι όταν επαναλαμβάνετε την πληροφορία απευθυνόμενοι σε κάποιον άλλο, που σημαίνει ότι δεν μουρμουρίζετε απλώς τις λέξεις.

Η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να εξηγήσει το γιατί μπορείτε να απαγγείλετε χωρίς πρόβλημα το αγαπημένο βιβλίο του παιδιού σας, αλλά όχι ένα όνομα που μόλις ακούσατε: έχετε διαβάσει το βιβλίο τόσες φορές φωναχτά ώστε να μπορείτε να ανακαλέσετε σχεδόν ολόκληρη την ανάμνηση στο μυαλό σας.

Καλό θα ήταν, επίσης, να επαναλάβετε δυνατά το όνομα μιας νέας γνωριμίας κατά τη διάρκεια της πρώτης σας συνάντησης. Για παράδειγμα, αντί να πείτε απλώς «χαίρω πολύ», προσθέστε στην πρότασή σας το όνομα του ανθρώπου με τον οποίο γνωρίζεστε εκείνη τη στιγμή: «Χαίρω πολύ Μαρία».

Ένα άλλο κόλπο είναι να κάνετε λεκτικούς ή αριθμητικούς συσχετισμούς. Χωρίστε έναν αριθμό τηλεφώνου που θέλετε να απομνημονεύσετε σε ψηφία που μπορείτε να συνδέσετε με ξεχωριστές, ειδικές ημερομηνίες, π.χ. την ημέρα γέννησης των παιδιών σας.

Ακόμη, δοκιμάστε να διαιρέσετε σχεδόν κάθε είδους πληροφορία σε κομμάτια που μαθαίνετε ένα προς ένα.

Μια άλλη έρευνα αναφέρεται στις λίστες και εξηγεί τους λόγους που η δημιουργία μιας τέτοιας λίστας για κάθε τι που θέλετε να θυμάστε είναι τόσο αποτελεσματική. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναγνωρίζει πιο εύκολα τις λέξεις που βρίσκονται σε μια λίστα, σε σχέση με την ικανότητά του να επαναφέρει στη μνήμη τα πράγματα με τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε.

Τέλος, αν δεν είστε φίλος της τεχνολογίας, ίσως τώρα να είναι μια καλή στιγμή για να γίνετε. Χρησιμοποιήστε τις διάφορες εφαρμογές που υπάρχουν διαθέσιμες στα smartphones προκειμένου να κάνετε λίστες και προσθέστε τα ονόματα των ανθρώπων που συναντάτε στις επαφές σας τη στιγμή που τους γνωρίζετε. Η διαδικασία αυτή θα σας δώσει τη δυνατότητα να επαναλάβετε το όνομά τους και να το καταγράψετε ψηφιακά.