εποχική-γρίπη-και-ιώσεις-πίεση-στα-παι-1014747
ΥΓΕΙΑ | 11.01.2023 | 16:13

Εποχική γρίπη και ιώσεις: Πίεση στα παιδιατρικά νοσοκομεία – Γεμάτες οι εφημερίες

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το κύμα της τριπλής έξαρσης ιώσεων, γρίπης και πανδημίας. Στην ιστοσελίδα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων έχουν αναρτηθεί πλέον όλα τα σκευάσματα που μπορούν να προμηθεύονται οι πολίτες ως εναλλακτική επιλογή των φαρμάκων που βρίσκονται σε έλλειψη. Οι ειδική καλούν τους πολίτες να εμπιστεύονται τα γενόσημα και τους γονείς να μην εκθέτουν άσκοπα τα παιδιά στα νοσοκομεία αλλά πρώτα να παίρνουν τη γνώμη παιδιάτρου.

Εποχική γρίπη και ιώσεις προκαλούν ένα εκρηκτικό «κοκτέιλ» και το βαρύ ιικό φορτίο μεταφέρεται στις εφημερίες των νοσοκομείων.

Όπως επισημαίνει η Ελπίδα Χοχλιολόρου – Παιδίατρος Εντατικολόγος ΜΕΘ Ιπποκράτειο Νοσοκομείο «τις τελευταίες ημέρες είμαστε σε μία δύσκολη κατάσταση, είναι πλήρης η μονάδα, αυτή η κατάσταση δεν είναι μία στατική κατάσταση συνεχώς αλλάζει, προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό»

Οι ειδικοί συνιστούν ψυχραιμία και επισημαίνουν πω πρόκειται για ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού με απλά συμπτώματα και η αλόγιστη έκθεση των παιδιών στο νοσοκομειακό περιβάλλον ελοχεύει σοβαρότερους κινδύνους.

Ο Χαράλαμπος Γώγος Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος μιλώντας νωρίτερα στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, είπε χαρακτηριστικά «το να πηγαίνεις το παιδί σου με αυτά τα απλά συμπτώματα στο νοσοκομείο, δημιουργεί προβλήματα και στα εξωτερικά ιατρεία, γιατί πήζουν στον κόσμο με απλά λόγια και στον ίδιο τον μικρό ασθενή, ο οποίος ταλαιπωρείται επί ώρες σε ένα εξωτερικό ιατρείο που μπορεί να υπάρχουν και άλλες πιο σοβαρές ιώσεις και υπάρχει ο κίνδυνος και άλλων πιο σοβαρών ιώσεων στο παιδί και RSV και γρίπες κτλ. Γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχει αυτή η ενδιάμεση κατάσταση, η εξέταση του παιδιού από τον οικογενειακό γιατρό, από τον οικογενειακό παιδίατρο, από την λεγόμενη πρωτοβάθμια είτε δημόσιου, είτε ιδιωτικού επιπέδου».

Οι εποχικές ιώσεις φέτος εμφανίστηκαν νωρίτερα και οι γιατροί αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα «της γρίπης θα φτάσει στην ακμή ή στην αιχμή προς τα μέσα με τέλος Φεβρουαρίου, ως προς τον κορονοϊό εξαρτάται πότε θα έχουμε τα πρώτα κρούσματα αυτής της περίεργα ονομασμένης μετάλλαξης, μετά από τα πρώτα 100 κρούσματα μετά από έναν μήνα, με 40 ημέρες, θα φτάσουμε στον μέγιστο αριθμό» εκτίμησε η Αθηνά Λινού,Καθηγήτρια επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής στο ΕΚΠΑ

Ωστόσο ο κλοιός της «τριδημίας» προκαλεί ανησυχία στους γονείς

Αναφορικά με την έλλειψη συγκεκριμένων φαρμάκων στην αγορά οι επιστήμονες επισημαίνουν πως τα γενόσημα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες

«Το γενόσημο είναι ακριβώς το ίδιο ποιοτικά με το πρωτότυπο. Δηλαδή αυτό που άκουσα και πολλές φορές στην τηλεόραση να λένε εγώ δεν θέλω το γενόσημο γιατί δεν το έχω καμία εμπιστοσύνη. Αυτό δεν ισχύει. Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στα γενόσημα και τα ελληνικά γενόσημα έχουν αποδειχθεί ότι είναι αξιολογότατα και εξάγονται σε πάρα πολλές χώρες] ενημέρωσε ο Μάριος Λαζανάς – λοιμωξιολόγος

Για τις εφημερίες και τα προβλήματα στα νοσοκομεία μίλησε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης «τα νοσοκομεία τα οποία έχουν πίεση στις εφημερίες είναι τέσσερα καλά νοσοκομεία θα υπάρχει ενίσχυση με δημόσια δομή ή και ιδιωτική δομή έχουμε έρθει σε συμφωνία διότι στην εφημερία είναι λογικό να αναπτυχθούν επικουρικές κλίνες – ράντζα. Το πρόβλημα είναι σε εισπνεόμενα, σε αντιβιώσεις αυτή τη στιγμή έχουμε πλήρη κάλυψη σε γενόσημα. Παιδικά σιρόπια κλπ έχουμε γενόσημα. Στα εισπνεόμενα επειδή δεν έχουμε παραγωγή δική μας κάνουμε έκτακτες εισαγωγές, ήδη ομαλοποιείται το πρόβλημα

Η έξαρση του κορονοϊού στην Κίνα πιθανότατα δε θα έχει αντίκτυπο στην Ευρώπη, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, και ο λόγος είναι πως οι παραλλαγές του κορονοϊού που κυκλοφορούν στην Κίνα είναι ήδη παρούσες στην Ευρώπη.