Επηρεάζουν τα γονίδια την πολιτική συμπεριφορά μας;

Η άποψη του Αριστοτέλη ότι η πολιτική δραστηριότητα οφείλεται σε αρχέγονο ένστικτο του ανθρώπου επιβεβαιώνεται από πρόσφατη έρευνα, που υποδεικνύει ότι τα γονίδια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην πολιτική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με μελέτη από το πανεπιστήμιο του San Diego της California, η επιθυμία να συμμετέχουμε ή να απέχουμε από την εκλογική διαδικασία συσχετίζεται με τα γονίδια. Η συγκεκριμένη μελέτη, με επικεφαλής τον πολιτικό επιστήμονα James Fowler, εξέτασε την εκλογική συμπεριφορά (πολιτική συμμετοχή – προσέλευση) ψηφοφόρων σε δίδυμα αδέρφια.

Το αποτέλεσμα της έρευνας έδειξε 60% συσχέτιση γονιδίων και πολιτικής συμπεριφοράς, ενώ το υπόλοιπο 40% συσχέτιση με παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, η φυλή, η οικογενειακή κατάσταση, η εκπαίδευση, το εισόδημα, η πολιτική γνώση και η αλληλεπίδραση με το περιβάλλον. Παρόμοια αποτελέσματα μελετών, που υποστηρίζουν την συσχέτιση γονιδίων και πολιτικών πεποιθήσεων, διεξήχθησαν από το Πανεπιστήμιο Park της Pennsylvania, καθώς και από το πανεπιστήμιο Rice στο Houston του Texas.

Συνεπώς, η αποδοχή ότι οι πολιτικές προτιμήσεις και συμπεριφορές οφείλονται σε γενετική προδιάθεση, θα μπορούσε να οδηγήσει και στην πολιτική απάθεια και, πολύ συχνά, ακόμα και στην αποχή από τις κάλπες…

Οι επιστημονικές μελέτες που εξετάζουν την συσχέτιση της μοριακής βιολογίας και γενετικής με τον πολιτικό προσανατολισμό διαρκώς αυξάνονται, όμως, ακόμα, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, θεωρούνται αμφιλεγόμενες. Στον αντίποδα, άλλοι ερευνητές από τον χώρο των κοινωνικών επιστημών υποστηρίζουν ότι εξίσου σημαντικό ρόλο στην πολιτική συμπεριφορά διαμορφώνουν οι κοινωνικοί παράγοντες μάθησης και περιβάλλοντος -π.χ. κοινωνική κατάσταση, επιρροή των ΜΜΕ και αλληλεπίδραση με φίλους και συναδέλφους.

Επομένως, ακόμα και στην περίπτωση που τα γονίδια παίζουν ρόλο στις πολιτικές προτιμήσεις και συμπεριφορές, εξίσου καθοριστικό είναι και το περιβάλλον. Αν υποθέσουμε ότι ισχύει η γενετική προδιάθεση, τότε ένα παιδί που μεγαλώνει σε γονεϊκό περιβάλλον πολύ φιλελεύθερο ή, αντίθετα, πολύ συντηρητικό, θα έχει τάσεις προς τις αντίστοιχες ιδεολογίες. Όταν όμως απομακρυνθεί από το οικογενειακό περιβάλλον και μείνει μόνο του, είτε θα μείνει πιστό στις ίδιες ιδεολογίες, εφόσον έχει στενές επαφές με την οικογένειά του είτε αυτές θα εξαλειφθούν, καθώς θα επηρεάζεται από το καινούργιο περιβάλλον -π.χ. εργασιακός χώρος, διαπροσωπικές σχέσεις ή ακόμα και χρόνια ανεργία.

Προσδιορισμός ανθρώπινης συμπεριφοράς – Γονίδια και Περιβάλλον

Αν η συμπεριφορά ήταν αποκλειστικά προκαθορισμένη από τα γονίδια, τότε δεν θα υπήρχε η ελεύθερη βούληση, γιατί ο άνθρωπος από Θεία πρόνοια γεννιέται ένας και μοναδικός. Σύμφωνα με την πλειοψηφία των μέχρι τώρα μελετών, τα γονίδια και το περιβάλλον αλληλοσυμπληρώνονται και αλληλεπιδρούν. Η εξελικτική διαδικασία της ανθρωπινής συμπεριφοράς άφορα στην προσαρμογή σε μεταβαλλόμενες συνθήκες, η οποία ενισχύεται μέσα από τη μάθηση.

ΥΓΕΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΓΟΝΙΔΙΑ, ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ, ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!