ΕΟΦ: Νέα έκθεση για τις παρενέργειες από τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού - Aftodioikisi.gr
Κυριακή
14
Αύγουστος
Back

ΕΟΦ: Νέα έκθεση για τις παρενέργειες από τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Mε επικαιροποίηση των στοιχείων σχετικά με την ασφάλεια των εμβολίων κατά του κορονοϊού προχώρησε το τμήμα Φαρμακοεπαγρύπνησης του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), έπειτα από σχετική ανακοίνωση του αντίστοιχου ευρωπαϊκού οργανισμού.

Οι επικαιροποιήσεις για την ασφάλεια περιγράφουν τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων των αναδυόμενων παγκόσμιων δεδομένων ασφάλειας που διενεργούνται κυρίως από την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης και Αξιολόγησης Κινδύνου (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ). Περιγράφουν επίσης τον τρόπο παρακολούθησης της ασφάλειας και περιέχουν πληροφορίες σχετικά με τις αναφορές εικαζόμενων ανεπιθύμητων ενεργειών, τις οποίες η PRAC λαμβάνει υπόψη στις αξιολογήσεις της.

Αυτή η επικαιροποιημένη έκθεση ασφάλειας έπεται της τελευταίας στις 12 Μαΐου 2022 και αντικατοπτρίζει τα κύρια αποτελέσματα της αξιολόγησης της συνεδρίασης της PRAC που πραγματοποιήθηκε από τις 07 έως τις 10 Ιουνίου 2022. Από τις τελευταίες μελέτες που έχουν γίνει, προκύπτουν τα εξής στοιχεία για τα πέντε εμβόλια που έχουν λάβει έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές Ευρώπης και Αμερικής και κυκλοφορούν και στη χώρα μας:

Comirnaty (PFIZER): τα διαθέσιμα στοιχεία δεν υποστηρίζουν την αιτιώδη συσχέτιση της αμηνόρροιας με το εμβόλιο, ενώ είναι σε εξέλιξη η αξιολόγηση της βαριάς εμμηνορρυσιακής αιμορραγίας σε σχέση με το Comirnaty.

Jcovden (Janssen-Cilag) (Johnson & Johnson): Τα διαθέσιμα στοιχεία δεν υποστηρίζουν αιτιώδη συσχέτιση του εμφράγματος του μυοκαρδίου με το Jcovden

Nuvaxovid (Novavax): έχει ξεκινήσει αξιολόγηση της μυοκαρδίτιδας και της περικαρδίτιδας, για να διαπιστωθεί εάν αυτές μπορεί να αποτελούν παρενέργειες του Nuvaxovid

Spikevax (Moderna): τα διαθέσιμα στοιχεία δεν υποστηρίζουν την αιτιώδη συσχέτιση της αμηνόρροιας με το εμβόλιο, ενώ είναι σε εξέλιξη η αξιολόγηση της βαριάς εμμηνορρυσιακής αιμορραγίας σε σχέση με το Spikevax

Vaxzevria (AstraZeneca): Έμφραγμα του μυοκαρδίου, πνευμονική εμβολή και θρόμβωση, τα διαθέσιμα στοιχεία δεν υποστηρίζουν αιτιώδη συσχέτιση αυτών των συμβάντων με το Vaxzevria.

Ο EMA επιβεβαιώνει ότι τα οφέλη όλων των επί του παρόντος εγκεκριμένων εμβολίων έναντι της COVID-19 εξακολουθούν να υπερτερούν έναντι των ανεπιθύμητων ενεργειών τους, δεδομένου του κινδύνου εμφάνισης της νόσου COVID-19 και των σχετικών επιπλοκών, συμπεριλαμβανομένης της νοσηλείας και του θανάτου.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!