εοδυ-συναγερμός-κρούσματα-κράκεν-959274
ΥΓΕΙΑ | 12.01.2023 | 17:46

ΕΟΔΥ-«συναγερμός»: Κρούσματα «Κράκεν» στην Ελλάδα

Η ανησυχία αποτυπώθηκε… Και επισήμως πλέον, στην Ελλάδα έφτασε η νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού η οποία κυριαρχεί στις ΗΠΑ και φέρει την ονομασία «Κράκεν», καθώς ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα πρώτα κρούσματα στην εβδομαδιαία Επιδημιολογική Επιτήρηση Αναπνευστικών Λοιμώξεων.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση η υποπαραλλαγή XBB.1.5 έχει ανιχνευτεί συνολικά σε 6 δείγματα στη χώρα μας. Τρία από αυτά προέκυψαν κατόπιν αναδρομικού ελέγχου των δειγμάτων της υποπαραλλαγής XBB των προηγούμενων εβδομάδων. Το στέλεχος ΒΑ.5 εξακολουθεί να είναι το συχνότερα αναγνωριζόμενο.

Νωρίτερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε σύντομη αξιολόγηση κινδύνου για τη νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον ΧΒΒ.1.5, στην οποία εκτιμά ότι αυτή είναι πιο μεταδοτική και εξαπλώνεται ταχύτερα από τις προηγούμενες, αλλά δεν είναι πιο επικίνδυνη.

Όπως αναφέρει, η ΧΒΒ.1.5 (γνωστή και ως «Kraken») έχει μεν μεγαλύτερη αντίσταση απέναντι στα αντισώματα, αλλά δεν διαθέτει γνωστές μεταλλάξεις που να προκαλούν σοβαρότερη νόσο Covid-19 στους ανθρώπους από ό,τι οι άλλες παραλλαγές και υποπαραλλαγές.

Από την άλλη, ο ΠΟΥ επισημαίνει ότι «μαζί με την BQ.1, η ΧΒΒ είναι οι παραλλαγές με την μεγαλύτερη αντίσταση στα αντισώματα μέχρι σήμερα».

Γι’ αυτό, αναμένει ότι «με βάση τα γενετικά χαρακτηριστικά της και τις αρχικές εκτιμήσεις για τον ρυθμό αύξησης της, η ΧΒΒ.1.5 πιθανώς θα οδηγήσει σε αυξήσεις στον αριθμό των περιστατικών».

Δείτε  την έκθεση του ΕΟΔΥ