εοδυ-κάθε-πέμπτη-ενημέρωση-για-την-ευλ-754006
ΥΓΕΙΑ | 12.06.2022 | 15:00

ΕΟΔΥ: Κάθε Πέμπτη ενημέρωση για την Ευλογιά των πιθήκων

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε, το Σάββατο (11/06), τπ δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα και, όπως έγινε γνωστό, θα ενημερώνει κάθε Πέμπτη για τα κρούσματα της εν λόγω ασθένειας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, το Σάββατο (11/06) πραγματοποιήθηκε στο Κεντρικό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας, έλεγχος δείγματος ασθενούς με κλινική εικόνα συμβατή με ευλογιά των πιθήκων, για είδη non-variola orthopox ιών, στα οποία συγκαταλέγεται και ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων και ήταν θετικός.

Ακόμα, πρόκειται για ασθενή 47 ετών με πρόσφατο ταξίδι στην Ισπανία. Γενετικό υλικό θα σταλεί στο εργαστήριο Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ για την ταυτοποίηση του είδους non Variola ORTHOPOX και την περαιτέρω φυλογενετικη ανάλυση. Ο ασθενής νοσηλεύεται σε απομόνωση, σε σταθερή κατάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων ήταν ασθενής 59 ετών με πρόσφατο ταξίδι στην Πορτογαλία. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι δεν έχει βρεθεί μέχρι στιγμής στη χώρα μας περιστατικό της νόσου με εγχώρια μετάδοση.