Έντερο: Ποιες τροφές καλύτερα να αποφεύγετε

  • Απο Μάκης Χολέβας
  • 18 Ιουνίου 2021 - 11:30
  • Comments Off

H φράση «είμαστε ό,τι τρώμε» θα μπορούσε να είχε ειπωθεί για το εντερικό μικροβίωμα, καθώς συγκεκριμένες τροφές φαίνεται ότι διαταράσσουν τη φυσιολογική λειτουργία του, ενώ άλλες την ενισχύουν. Δείτε λοιπόν πως θα το διατηρήσετε σε ισορροπία

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα ζωικό μοντέλο για να καθορίσουν τους βασικούς διατροφικούς παράγοντες που επηρεάζουν το μικροβίωμα του εντέρου αλλά και πώς αυτοί συμβάλλουν στην παχυσαρκία και άλλες μεταβολικές ασθένειες όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2. Στα ποντίκια που τρέφονταν με μια διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και υψηλή σε λιπαρά, το εντερικό μικροβίωμα τροποποιήθηκε.

«Αποδεικνύεται ότι αυξάνοντας την ποσότητα των φυτικών ινών στη διατροφή σας και μειώνοντας την ποσότητα των λιπαρών, θα καταφέρετε να βελτιώσετε την υγεία σας, κάνοντας απλώς αυτές τις δύο πολύ σημαντικές αλλαγές», πρόσθεσε ο André Marette, Φυσιολόγος και Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διατροφής και Λειτουργικών Τροφίμων στο Πανεπιστήμιο Laval του Καναδά.

Τα ευρήματα θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά και εμπλουτίζουν ακόμα περισσότερο προηγούμενα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με το μικροβίωμα του εντέρου. Περισσότερα από 34 εκατομμύρια άτομα στην Αμερική πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, με την συντριπτική πλειοψηφία αυτών των ατόμων να έχει διαγνωστεί με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Η ερευνητική ομάδα του Marette ελπίζει να δοκιμάστει το μοντέλο και σε μια επερχόμενη κλινική μελέτη με ανθρώπους, με στόχο τη μείωση του κινδύνου των μεταβολικών νοσημάτων.

Πηγή: ygeiamou

ΥΓΕΙΑ, ΕΝΤΕΡΟ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]