ένταξη-1-528-ιατρών-στον-εοπυυ-214744
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ | 04.06.2014 | 10:57

Ένταξη 1.528 ιατρών στον ΕΟΠΥΥ

Με την «προσθήκη» 1.528 γιατρών διευρύνεται το δίκτυο των συμβεβλημένων του ΕΟΠΥΥ.

Πρόκειται για πρώην έμμισθους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, που επέλεξαν να μην ενταχθούν στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) και οι οποίοι, κατόπιν «πρόσκλησης» του οργανισμού, υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο δίκτυο των συμβεβλημένων.

Συνολικά, οι γιατροί που «εκλήθησαν» να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ ήταν 3.000, ωστόσο, μόλις οι μισοί αποδέχθηκαν την πρόσκληση. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξαν και αρκετές περιπτώσεις γιατρών που, αν και είχαν κάνει αίτηση, τελικά «αποσύρθηκαν».

Υπογραφή συμβάσεων

Τις επόμενες ημέρες, ολοκληρώνεται η διαδικασία υπογραφής συμβάσεων με αυτούς τους γιατρούς, οι οποίοι πλέον θα δέχονται δωρεάν 200 ασφαλισμένους το μήνα και θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ με 10 ευρώ την επίσκεψη.

Eπιπλέον, προσεχώς, αναμένεται να μειωθούν και από τις 300 στις 200 οι δωρεάν επισκέψεις ασφαλισμένων το μήνα και για τους υπόλοιπους συμβεβλημένους γιατρούς του οργανισμού.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, το δίκτυο των συμβεβλημένων γιατρών του οργανισμού αγγίζει πλέον τις 6.500, ενώ τονίζεται ότι «σε συνδυασμό με τους γιατρούς του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας, που ανέρχονται στις 2.500, διασφαλίζεται πλήρως η πρόσβαση των ασφαλισμένων σε ιατρούς όλων των ειδικοτήτων». Από τους 1.528 γιατρούς που ζήτησαν να ενταχθούν στο δίκτυο των συμβεβλημένων, οι 401 είναι παθολόγοι, 270 καρδιολόγοι και 122 ορθοπεδικοί. Στις «πολυπληθείς ειδικότητες» περιλαμβάνονται και οι μαιευτήρες-γυναικολόγοι (100), οι γενικοί γιατροί (98), οι οφθαλμίατροι (91), οι παιδίατροι (65) και οι πνευμονολόγοι (65).

Εν τω μεταξύ, την έντονη αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών προκάλεσε νέα εφαρμογή στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, βάσει της οποίας κατά την έκδοση μίας ηλεκτρονικής συνταγής από το γιατρό, με την αναγραφή φαρμακευτικού σκευάσματος, αναφέρονται αυτόματα στο τέλος της συνταγής όλα τα σκευάσματα με την ίδια δραστική ουσία και το ξεχωριστό κόστος για το καθένα.

Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο επιδιώκει να θέσει «προ των ευθυνών του» και τον ασφαλισμένο, ώστε να γνωρίζει πόση επιπλέον συμμετοχή θα πληρώσει για το φάρμακό του ανάλογα με την απόκλιση που έχει από την «τιμή αναφοράς».

Ο ΙΣΑ, σε επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ζητεί την ανάκληση αυτής της εφαρμογής, υποστηρίζοντας ότι, με τον τρόπο αυτό, «ο ασθενής θα φθάνει να επιλέγει κατά την κρίση του το φάρμακο που θα λάβει, με κριτήριο την τιμή του, ήτοι το φθηνότερο, υποκαθιστώντας το θεράποντα ιατρό του».

Διαμαρτυρία για 8ωρο

Τέλος, μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε χθες στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών του ΕΟΠΥΥ που διαμαρτύρεται για «την πέραν πάσης επιστημονικής λογικής επιβολή στους γιατρούς των ιατρείων του ΠΕΔΥ 8ώρου συνεχούς ωραρίου».

Οι γιατροί διαμαρτύρονται για το καθημερινό 8ωρο, σημειώνοντας ότι ουδείς γιατρός στο δημόσιο σύστημα εργάζεται τόσες ώρες σε συνθήκες εξωτερικών ιατρείων.

Πηγή: Καθημερινή