Categories: Υγεία

Εντατικολόγος του «Ευαγγελισμού»: «Δεν γνωρίζεις τι θα συμβεί με μία τόσο άγνωστη ασθένεια»

Εδώ και ένα μήνα οι ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων θυμίζουν εμπόλεμη ζώνη. Οι γιατροί δίνουν 24ωρη μάχη να σώσουν ζωές, παλεύοντας με έναν εχθρό που έχει εντελώς απρόβλεπτη συμπεριφορά.

Μία εξ αυτών, η εντατικολόγος του «Ευαγγελισμού» και καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Αναστασία Κοτανίδου, μιλά στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής για τις εκπλήξεις του Sars-CoV-2. «Ολα είναι παράξενα σε αυτό τον ιό. Προσβάλλει το συκώτι, προσβάλλει τον εγκέφαλο, προσβάλλει τα νεφρά», λέει.

Και ενώ πλέον οι Ελληνες γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων έχουν χειριστεί εκατοντάδες περιστατικά του νέου ιού και έχουν διασωληνώσει δεκάδες (μέχρι και την Παρασκευή ήταν διασωληνωμένα περίπου 80 άτομα), οι ενδείξεις στους ασθενείς δεν είναι ίδιες για όλους και οι γιατροί δεν έχουν μια «παρτιτούρα». Ο ιός ακολουθεί μια «τρελή» πορεία, δηλαδή η επιδείνωση ενός ασθενή, που έχει μια «φλατ» εξέλιξη, μπορεί να είναι ραγδαία και οι γιατροί να μην τον προλάβουν, σύμφωνα με την κ. Κοτανίδου.

«Βλέπουμε τα πάντα. Κάποιον, που δεν το περιμέναμε, ξαφνικά να επιδεινώνεται ραγδαία, ενώ συμβαίνει και το αντίθετο. Κάποιος που δεν τα πάει καλά, να βελτιωθεί σε χρόνο που δεν περιμένουμε», αναφέρει η γνωστή εντατικολόγος.

Η ίδια εξηγεί ότι χρησιμοποιούνται διάφορα κοκτέιλ φαρμάκων στην Εντατική του «Ευαγγελισμού», αλλά, όπως λέει, προς το παρόν δεν δείχνουν να ανατρέπουν τη μοιραία κατάληξη ασθενών.

Προφίλ ασθενή

Αυτό που δείχνει την επιθετικότητα του νέου κορωνοϊού είναι ότι στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας δεν καταλήγουν για νοσηλεία μόνο ηλικιωμένοι και άτομα με επιβαρυμένο ιστορικό υγείας. «Εχουμε νέο κόσμο. Δεν προσβάλλει βαριά μόνο τους μεγαλύτερους. Ο ιός έχει έντονες διαφοροποιήσεις στα χαρακτηριστικά του από άτομο σε άτομο και αυτό συμβαίνει ανεξαρτήτως ηλικίας», αναφέρει η εντατικολόγος. Ερωτηθείσα εάν οι νεότεροι ηλικιακά πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα, αναφέρει: «Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι κάτι έχουν. Αυτό που παρατηρούμε συχνά είναι ότι νοσούν βαριά οι παχύσαρκοι. Μιλώντας με συναδέλφους μας στην Αμερική, η παχυσαρκία είναι πολύ συνηθισμένη και σε εκείνους. Βέβαια, η Αμερική έχει πολύ αυξημένα ποσοστά παχυσαρκίας στον πληθυσμό της έτσι κι αλλιώς. Στον “Ευαγγελισμό”, πάντως, οι περισσότεροι ασθενείς με Covid-19 είναι άνδρες και η συντριπτική τους πλειοψηφία καπνιστές».

Οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων που νοσηλεύουν ασθενείς προσβεβλημένους από τον Sars-CoV-2 αναπτύσσουν προσωπική σχέση μαζί τους. Ειδικά μέσα στη ΜΕΘ όπου οι νοσηλευόμενοι είναι εντελώς μόνοι, αποκομμένοι από τα οικεία τους πρόσωπα. «Ορισμένους ασθενείς μου τους ήξερα πριν φτάσουν σε μένα, από νοσηλεία τους σε απλούς θαλάμους του νοσοκομείου. Είχαν όμως την ατυχία να καταλήξουν στην Εντατική», λέει η κ. Κοτανίδου, με εμφανή απογοήτευση, καθώς ιδανικά, όπως και όλοι οι συνάδελφοί της στις Εντατικές, δεν θέλουν να καταλήγουν ασθενείς στα «χέρια τους».

Σε σχέση με το πόσες ημέρες νοσηλεύεται ένας ασθενής σε απλό θάλαμο πριν επιδεινωθεί η υγεία του και χρειαστεί διασωλήνωση, η καθηγήτρια αναφέρει ότι ούτε για αυτό υπάρχει «μοτίβο». «Εξαρτάται πάντα από την περίπτωση. Κάποιοι χρειάζονται διασωλήνωση με το που φτάνουν στο νοσοκομείο».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το νέο κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, μέσα στην εβδομάδα έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν σε αποσωληνώσεις στον «Ευαγγελισμό», κάνοντας λόγο για 17 άτομα. Εξηγώντας περαιτέρω τα νούμερα του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, η εντατικολόγος αναφέρει: «Αυτό είναι το νούμερο γενικά, όσων αποσωληνώσαμε μέχρι τώρα. Υπάρχουν και κάποιοι που δεν χρειάστηκαν τελικά διασωλήνωση ενώ είχαν πολύ βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια».

«Μακρά η περίοδος που πρέπει να προσέχουμε»

Η κ. Κοτανίδου -εκτός από το ότι βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» στη ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού»- είναι και μέλος της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες που λαμβάνει καθοριστικές αποφάσεις, υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα, σχετικές με το επιδημικό κύμα του Sars-CoV-2 στη χώρα μας.

Με αυτή την ιδιότητά της, επισημαίνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ότι «η περίοδος που πρέπει να προσέχουμε και να εφαρμόζουμε μέτρα ατομικής προστασίας θα είναι μακρά». Προσθέτει ότι ο κίνδυνος να καταρρεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας αυτή τη στιγμή έχει ξεπεραστεί, αλλά τονίζει ότι δεν είναι σίγουρο ότι έχει περάσει. «Δεν γνωρίζεις τι θα συμβεί με μία τόσο άγνωστη ασθένεια. Μπορεί, ενώ θεωρούμε ότι είμαστε καλά, να βρεθεί ένας που να μεταφέρει τον ιό σε 50 άτομα και να έχουμε πάλι έξαρση. Ελπίζω ότι δεν θα συμβεί, χρειάζεται όμως πολλή προσοχή».

Ερωτηθείσα για το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα και πότε αυτό αναμένεται, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας επισημαίνει: «Δεν θεωρώ δεδομένο τίποτα με τον Covid-19. Δεν τον γνωρίζουμε. Πηγαίνουμε μέρα με τη μέρα και έτσι λαμβάνουμε αποφάσεις».

Comments are closed.


Recent Posts

Τροχαίο με νεκρό στην Αλεξάνδρας

Τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης στην Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το OPEN, μια 44χρονη που διέσχιζε…

2 λεπτά ago

ΕΚ: Σήμερα στην Ολομέλεια η ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας Γεωργούλη

Σήμερα 1η Ιουνίου, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την άρση της ασυλίας του…

8 λεπτά ago

Έναρξη των Πανελλαδικών για τα ΕΠΑΛ

Το πρώτο τους μάθημα για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις δίνουν σήμερα οι υποψήφιοι των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ). Εξετάζονται στα Νέα Ελληνικά,…

11 λεπτά ago

Κιρμικίρογλου: Δημιουργώντας έναν δημόσιο τομέα με ταλέντα

*Του Δημήτρη Κιρμικίρογλου  Όταν το 1601 ο Ιταλός λόγιος Matteo Ricci επισκέφθηκε την Κίνα, αντίκρισε και περιέγραψε κάτι πρωτοφανές για την εποχή: ένα…

11 λεπτά ago

Η κυβέρνηση της Ιταλίας αρνείται πως παρακολουθούνται δημοσιογράφοι

Η ιταλική κυβέρνηση υπό την πρωθυπουργό Τζόρτζα Μελόνι διέψευσε χθες Τετάρτη πως γίνονται υποκλοπές επικοινωνιών δημοσιογράφων και πολιτικών, με ανακοίνωση…

13 λεπτά ago

Απευθείας ανάθεση 48.000 ευρώ για προσωπική προβολή περιφερειάρχη (έγγραφα)

Το ποσό των 48.000 ευρώ έδωσε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Χρ. Μέτιος για την προσωπική προβολή του. Συγκεκριμένα, όπως…

29 λεπτά ago