εντατικολόγος-παπαγεωργίου-γιατ-920354
ΥΓΕΙΑ | 07.10.2021 | 14:30

Εντατικολόγος -«Παπαγεωργίου»: «Γιατροί δεν άντεξαν και παραιτήθηκαν, άλλοι αρνήθηκαν τη μονιμότητα»

«Σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης δεν υπάρχει κρεβάτι σε ΜΕΘ. Είναι γεμάτες οι κλίνες και για ασθενείς με κορωνοϊό και για μη covid ασθενείς. Σε όλα τα νοσοκομεία νοσηλεύονται ασθενείς διασωληνωμένοι με Covid – 19 σε χώρους εκτός εντατικής. Σε κάποια νοσοκομεία σε αίθουσες χειρουργείων, σε άλλα νοσοκομεία σε απλές αίθουσες κλινικών. Εδώ στο νοσοκομείο “Παπαγεωργίου”, το 95% των νοσηλευομένων με κορωνοϊό στη ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.»

Τα παραπάνω ανέφερε μιλώντας σήμερα στο Radio North 98, ο Εντατικολόγος του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης κ. Βασίλης Τσάπας, o οποίος μάλιστα αποκάλυψε ότι συνάδελφοί του επικουρικοί εντατικολόγοι που προσφέρουν υπηρεσίες στο νοσοκομείο, με αυταπάρνηση αρνήθηκαν τον διορισμό τους σε μόνιμη θέση σε άλλο νοσοκομείο, για να μην αφήσουν ακάλυπτο το συγκεκριμένο νοσηλευτικό ίδρυμα, ενώ άλλοι παραιτήθηκαν μη αντέχοντας τους εξαντλητικούς ρυθμούς!

«Τον τελευταίο ένα χρόνο δουλεύουμε σε συνθήκες εξοντωτικές», τόνισε. «Καλούμαστε να κάνουμε και εφτά και οχτώ και εννιά εφημερίες τον μήνα στην κορύφωση της πανδημίας. Αυτό σημαίνει ότι πηγαίνουμε στο νοσοκομείο στις 8:30 το πρωί και φεύγουμε την επόμενη ημέρα στις 11:00 το νωρίτερο. Με ύπνο ουσιαστικά 2-3 ώρες εκείνο το 24ωρο και με δουλεία υψηλής έντασης. Βλέπουμε πολλά κρεβάτια, αναγκαζόμαστε να χρησιμοποιούμε ως βοηθούς ανθρώπους άλλων ειδικοτήτων, επειδή είμαστε πολλοί λίγοι να καλύψουμε τα κρεβάτια αυτά. Έχουμε έξι θέσεις, οι οποίες δεν έχουν προκηρυχτεί εδώ και 1,5 χρόνο που παρακαλάμε. Αν γινόταν αυτό θα μπορούσαν να τις διεκδικήσουν οι 2 επικουρικοί γιατροί και οι 3 ειδικευόμενοι εντατικολόγοι, ώστε να γίνουν μόνιμο προσωπικό της ΜΕΘ. Έχουμε περιπτώσεις δύο συναδέλφων που παραιτήθηκαν και άλλαξαν ειδικότητα γιατί δεν άντεξαν τον φόρτο και την πίεση. Ένας μονιμοποιήθηκε, αλλά σε άλλο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα η εντατική του Παπαγεωργίου να ψυχορραγεί. Ανοίγουν θέσεις σε άλλα νοσοκομεία, όποτε υπάρχει ο κίνδυνος να απορροφηθούν σε άλλα νοσοκομεία. Στις προηγούμενες προκηρύξεις που έγιναν, διεκδικήσαν τις θέσεις, τις πήραν και προς τιμήν τους έμειναν στο “Παπαγεωργίου” ως επικουρικοί χάνοντας τη μονιμότητα διότι ήξεραν ότι είναι αναγκαίοι και δεν ήθελαν να μας εγκαταλείψουν.»

Ερωτηθείς σχετικά με τις αντιδράσεις των ανεμβολίαστων ασθενών με κορωνοϊό μετά την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο, ο κ. Τσάπας σημείωσε:

«Αντιλαμβάνεστε πως στην εντατική, φτάνουν οι ασθενείς σε πολύ σοβαρή κατάσταση και δεν υπάρχουν περιθώρια για συζητήσεις, αλλά από συναδέλφους που παρακολουθούν τους νοσηλευόμενους εκτός ΜΕΘ ασθενείς, γνωρίζω ότι αρκετοί από αυτούς, βιώνοντας την ταλαιπωρία της νόσησης και τον φόβο της επιδείνωσης, δηλώνουν πικρά μετανοιωμένοι που δεν εμβολιάστηκαν.»