εννέα-τρόποι-να-απαλλαγούμε-από-την-δυ-408971
ΥΓΕΙΑ | 16.04.2019 | 13:35

Εννέα τρόποι να απαλλαγούμε από την δυσάρεστη αναπνοή

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορεί να προκαλούν δύσοσμη αναπνοή και κακοσμία του στόματος. Υπολείμματα τροφών μέσα και γύρω από τα δόντια τα οποία διασπώνται από τα βακτήρια του στόματος μπορεί να προκαλέσουν μία ενοχλητική μυρωδιά. Αν πάλι νιώθετε το στόμα σας στεγνό, όπως όταν έχετε μόλις ξυπνήσει ή όταν καπνίζετε, τότε η δύσοσμη αναπνοή μπορεί να οφείλεται στη συσσώρευση των νεκρών κυττάρων στη γλώσσα και τα ούλα. Μια ακόμη εξήγηση της δυσάρεστης αναπνοής είναι η κατανάλωση φαγητών που περιέχουν έλαια με έντονες μυρωδιές όπως κρεμμύδια, σκόρδο. Τέλος η κακοσμία του στόματος θα μπορούσε, σε συνδυασμό και με άλλα συμπτώματα, να είναι σύμπτωμα κάποιων ασθενειών (π.χ. πνευμονική νόσος, σακχαρώδης διαβήτης, ηπατική ανεπάρκεια) .

Πως θα απαλλαγείτε από την δυσάρεστη αναπνοή

-Βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά το φαγητό: Μην αμελείτε το βούρτσισμα των δοντιών. Χρησιμοποιήστε οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο, το λιγότερο δύο φορές τη μέρα, και ειδικά μετά τα γεύματα. Η οδοντόκρεμα με αντιβακτηριδιακή δράση έχει φανεί ότι μειώνει την δυσοσμία της αναπνοής.

-Οδοντικό νήμα: Η σωστή χρήση του οδοντικού νήματος αφαιρεί υπολείμματα φαγητού και πλάκας από τα δόντια βοηθώντας να ελεγχθεί η δυσοσμία.

-Βουρτσίστε και τη γλώσσα σας: Η γλώσσα αποτελεί πρόσφορο έδαφος συγκέντρωσης βακτηρίων, έτσι το προσεκτικό βούρτσισμά της ενδέχεται να μειώσει τις ενοχλητικές οσμές. Οι άνθρωποι των οποίων η γλώσσα είναι καλυμμένη από σημαντικό αριθμό μικροβίων θα επωφεληθούν με τo βούρτσισμά της.

Καθαρίστε την τεχνητή οδοντοστοιχία: Αν φοράτε τεχνητή οδοντοστοιχία τότε φροντίστε να την καθαρίζετε διεξοδικά τουλάχιστον μία φορά την ημέρα ή όποτε σας το προτείνει ο οδοντίατρός σας. Από την άλλη αν χρησιμοποιείτε προστατευτικό στόματος καλό θα είναι πριν το φορέσετε να το πλένετε καλά με τον τρόπο που σας έχει προτείνει ο οδοντίατρος.

Πίνετε αρκετό νερό για να αποφεύγετε την ξηρότητα του στόματος: Για να κρατήσετε τη στοματική κοιλότητα ενυδατωμένη, αποφύγετε τον καπνό και πιείτε αρκετό νερό- όχι καφέ, αναψυκτικά ή αλκοόλ, τα οποία θα κάνουν ακόμα πιο στεγνό το στόμα σας. Επιλέξτε επίσης μία τσίχλα ή μια καραμέλα, κατά προτίμηση χωρίς ζάχαρη για να διεγείρετε τους σιελογόνους αδένες και να παραχθεί σάλιο. Εάν το πρόβλημα της ξηρότητα του στόματος είναι χρόνιο ο οδοντίατρος ή ο γιατρός σας θα σας προτείνει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

Αλλάξτε τη διατροφή σας: Αποφύγετε την εκτεταμένη κατανάλωση τροφών όπως τα κρεμμύδια και το σκόρδο τα οποία προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή. Επιπρόσθετη αιτία πάντως είναι και οι τροφές που είναι πλούσιες σε σάκχαρα.

Αλλάζετε συχνά οδοντόβουρτσα: Αλλάξτε την οδοντόβουρτσά σας όταν αρχίσει να φθείρεται. Περίπου κάθε τρεις με τέσσερις μήνες.

Κάντε συχνά οδοντιατρικά τσεκ απ: Φροντίστε να επισκέπτεστε συχνά τον οδοντίατρό σας, κατά μέσο όρο δύο φορές τον χρόνο για να είναι ελέγχεται η οδοντοστοιχία σας και να γίνεται καθαρισμός στα δόντια σας.

Μασήστε φρέσκο μαϊντανό: Μία προσωρινή λύση είναι ο φρέσκος μαϊντανός που θα μπορούσε να καταπολεμήσει τη δυσοσμία της αναπνοής.