Εμβόλιο Johnson&Johnson: O FDA καλεί σε αναστολή εμβολιασμών λόγω περιστατικών θρόμβωσης

Κορωνοϊός: Στις 11 Μαρτίου η απόφαση του ΕΜΑ για το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Να σταματήσει η χορήγηση του εμβολίου της Johnson & Johnson ζητούν οι αμερικανικές αρχές, καθώς, μετά από αυτό της AstraZeneca, εντοπίστηκαν περιστατικά θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες.

Όπως επισημαίνεται, από τις 4 Δεκεμβρίου έχουν χορηγηθεί 6,8 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου στις ΗΠΑ και κάνει λόγο για έξι περιστατικά στις ΗΠΑ σπάνιων θρόμβων αίματος μετά τη χορήγηση του εμβολίου. Αυτή τη στιγμή, αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες φαίνεται να είναι εξαιρετικά σπάνιες.

Έξι γυναίκες

Σύμφωνα με τους New York Times, τα έξι περιστατικά αφορούν γυναίκες ηλικίας 18 έως 48 ετών, ενώ στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι μία από αυτές πέθανε και μια δεύτερη νοσηλεύτηκε σε σοβαρή και κρίσιμη κατάσταση.

Η Αμερικανική Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι θα συνεδριάσει αρμόδια Επιτροπή του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για να επανεξετάσει περαιτέρω αυτές τις περιπτώσεις.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση που δημοσίευσε ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA), στην κλινική δοκιμή που διεξήχθη στις ΗΠΑ, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης από COVID-19 ήταν 86% και της νόσησης γενικά κατά 72%, ενώ την ίδια στιγμή αποδείχθηκε 100% αποτελεσματικό έναντι του κινδύνου θανάτου. Το εμβόλιο αυτό δοκιμάστηκε σε κλινικές μελέτες όταν είχαν ήδη διαδοθεί τα μεταλλαγμένα στελέχη. Έτσι, στις κλινικές δοκιμές που διεξήχθησαν στη Νότια Αφρική, όπου κυκλοφορεί η Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Johnson & Johnson ήταν ελαφρώς χαμηλότερη.

Στην Ελλάδα φτάνει αύριο το εμβόλιο Johnson & Johnson

Η είδηση σκάει σαν «βόμβα» καθώς, όπως ανακοίνωσε χθες ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας Μ. Θεμιστοκλέους, από τις 19 Απριλίου ξεκινά στην χώρα μας ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Το μονοδοσικό εμβόλιο έφτασε χθες στην Ε.Ε. με το Βέλγιο και την Γαλλία να το έχουν ήδη προμηθευτεί, ενώ σήμερα θα παραλάβει και η Ισπανία.

Εκπρόσωπος της Johnson & Johnson επιβεβαίωσε στο Reuters πως ξεκίνησε σήμερα τις παραδόσεις σε χώρες της ΕΕ, τη Νορβηγία και την Ισλανδία, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει τις προμήθειες για τον Απρίλιο και το πρώτο τρίμηνο συνολικά. Είπε ότι στοχεύει να παραδώσει 200 εκατομμύρια δόσεις το 2021 στην ΕΕ, τη Νορβηγία και την Ισλανδία.

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο είναι το πρώτο μονοδοσικό, το οποίο μπορεί να συντηρηθεί σε συνθήκες κοινού ψυγείου. 28 μέρες μετά το εμβόλιο της Johnson & Johnson υπάρχει 100% προστασία έναντι νοσηλείας από COVID-19.

ΥΓΕΙΑ, ΕΜΒΟΛΙΟ, FDA, JOHNSON AND JOHNSON


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!