Categories: Υγεία

Εμβόλιο covid: Οι αλλαγές που βλέπουν οι γυναίκες στον κύκλο τους

Οι γυναίκες που κάνουν μία δόση εμβολίου Covid-19 στη διάρκεια ενός έμμηνου κύκλου μπορεί να εμφανίσουν μία μικρή αύξηση κατά σχεδόν μία ημέρα στη διάρκεια της περιόδου τους, σε σχέση με τις ανεμβολίαστες, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ.

Η αύξηση της διάρκειας του κύκλου -δηλαδή της επιμήκυνσης του χρονικού διαστήματος ανάμεσα σε δύο διαδοχικές αιμορραγίες- δεν σχετίζεται με καμία αλλαγή στον αριθμό των ημερών της περιόδου, δηλαδή στο πόσο διαρκεί η αιμορραγία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Γυναικολογίας και Μαιευτικής Άλισον Έντελμαν του Πανεπιστημίου Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον στο Πόρτλαντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Μαιευτικής και Γυναικολογίας «Obstetrics & Gynecology», επεσήμαναν ότι, ούτως ή άλλως, οι έμμηνοι κύκλοι εμφανίζουν τυπικά μία μικρή διακύμανση της διάρκειάς τους από μήνα σε μήνα και η αύξηση που παρατηρήθηκε μετά τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού εμπίπτει μέσα σε αυτό το εύρος φυσιολογικής διακύμανσης.

«Είναι καθησυχαστικό ότι η μελέτη βρήκε μόνο μία μικρή προσωρινή αλλαγή της περιόδου στις γυναίκες. Αυτά τα ευρήματα δίνουν, για πρώτη φορά, τη δυνατότητα να συμβουλεύσει κανείς τις γυναίκες τι να περιμένουν από τον εμβολιασμό τους κατά της Covid-19 και έτσι να σχεδιάσουν ανάλογα», δήλωσε η δρ Νταϊάνα Μπιάνκι, διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας Παίδων και Ανθρώπινης Ανάπτυξης (NICHD) των ΗΠΑ.

Πρόσθεσε ότι έως τώρα ελάχιστες έρευνες είχαν γίνει για το πώς τα εμβόλια κατά της Covid-19 ή άλλων ασθενειών μπορεί πιθανώς να επηρεάσουν τον έμμηνο κύκλο. Περαιτέρω έρευνα χρειάζεται για το αν τα εμβόλια γενικά σχετίζονται με άλλα χαρακτηριστικά της περιόδου, όπως τα συνοδά συμπτώματα (πόνοι, αλλαγές της διάθεσης κ.ά.) ή η βαρύτητα της αιμορραγίας.

Η μελέτη ανέλυσε ανωνυμοποιημένα στοιχεία από μία ψηφιακή εφαρμογή παρακολούθησης της περιόδου, την οποία χρησιμοποιούσαν τουλάχιστον επί έξι μήνες τόσο εμβολιασμένες γυναίκες (2.403) όσο και ανεμβολίαστες (1.556), ηλικίας 18 έως 45 ετών. Οι περισσότερες είχαν εμβολιαστεί με Pfizer/BioNTech ή Moderna. Διαπιστώθηκε ότι κατά μέσο όρο η πρώτη δόση εμβολίου σχετιζόταν με μία αύξηση κατά 0,7 ημέρες στη συνολική διάρκεια του κύκλου, ενώ η δεύτερη δόση με μία αύξηση κατά 0,9 ημέρες.

Συνεπώς, οι γυναίκες που είχαν κάνει δύο δόσεις εμβολίων εμφάνισαν μία μέση επέκταση της περιόδου τους κατά σχεδόν μία ημέρα, κάτι που αφορούσε μόνο τους συγκεκριμένους δύο έμμηνους κύκλους στους οποίους έγιναν τα εμβόλια. Δεν παρατηρήθηκε στις εμβολιασμένες καμία αλλαγή στον αριθμό των ημερών με αίμα περιόδου.

Σε μία υποομάδα 358 γυναικών που είχαν κάνει δύο δόσεις εμβολίου μέσα στον ίδιο έμμηνο κύκλο παρατηρήθηκε μία μεγαλύτερη αύξηση στο μήκος της περιόδου κατά δύο ημέρες. Όμως, στους επόμενους κύκλους υπήρξε και πάλι σταδιακή μείωση της περιόδου, επιβεβαιώνοντας ότι η όποια αλλαγή είναι πρόσκαιρη. Οι ερευνητές τόνισαν ότι η Διεθνής Ομοσπονδία Γυναικολογίας και Μαιευτικής θεωρεί ως φυσιολογική οποιαδήποτε διακύμανση της διάρκειας του κύκλου της περιόδου, η οποία δεν ξεπερνά τις οκτώ ημέρες.

«Θέλω να διαβεβαιώσω ότι δεν ισχύουν όλοι αυτοί οι αναληθείς μύθοι σχετικά με τις επιπτώσεις (των εμβολίων) στη γονιμότητα. Ένας κύκλος ή δύο κύκλοι όπου οι περίοδοι θα έχουν μία μικρή καθυστέρηση μπορεί να είναι κάτι ενοχλητικό, αλλά δεν πρόκειται να είναι ιατρικά επιβλαβές», ανέφερε στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» ο δρ Χιου Τέιλοτ, επικεφαλής του Τμήματος Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Αναπαραγωγικών Επιστημών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γιέηλ.

Δεν είναι σαφές, σύμφωνα με τους επιστήμονες, γιατί ο εμβολιασμός μπορεί να έχει κάποια επίδραση στην περίοδο των γυναικών. Πάντως, είναι γνωστό ότι οι ορμόνες που εκκρίνονται από τον υποθάλαμο, την υπόφυση και τις ωοθήκες και οι οποίες ρυθμίζουν τον έμμηνο κύκλο μπορούν να επηρεαστούν από διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες, το στρες και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής, γι’ αυτό, άλλωστε, οι περισσότερες γυναίκες με τακτική περίοδο -κατά καιρούς- μπορεί να εμφανίσουν ασυνήθιστο ή και καθόλου κύκλο.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση εδώ

Comments are closed.


Recent Posts

Φωτοβολταϊκά στέγης: Ανοιχτό το νέο πρόγραμμα – Όλες οι πληροφορίες (αιτήσεις)

Ανοιχτή είναι η πλατφόρμα των αιτήσεων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στη στέγη ιδιωτικών κατοικιών. |Μάλιστα σε επίσημο Οδηγό του ΔΕΔΔΗΕ,…

3 λεπτά ago

Δ. Χερσονήσου: Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τη Μάχη του Κοψά

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τη Μάχη του Κοψά. Πρόκειται για μία μάχη που αποτελεί…

5 λεπτά ago

Στα δικαστήρια «Δημοκρατία» – Opinion Poll για τη …σύζυγο του ιδιοκτήτη

Για χυδαία επίθεση της εφημερίδας "ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ" κατά της OPINION POLL, κάνει λόγο Γενικός Διευθυντής της δημοσκοπικής εταιρείας Ζαχαρίας Ζούπης, τονίζοντας…

9 λεπτά ago

Αγία Παρασκευή: 15χρονος μαχαίρωσε με ψαλίδι 14χρονο

Άγρια συμπλοκή μεταξύ ανηλίκων σημειώθηκε στην Αγία Παρασκευή, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός 14χρονου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, το…

15 λεπτά ago

Υπερπληθυσμός: «Σύμπαν 25», ένα από τα πιο τρομακτικά πειράματα της ιστορίας

Ο Τζον Κάλχουν, μεταξύ του 1958 και 1962, προσπάθησε να μελετήσει τη συμπεριφορά που θα είχαν τα ποντίκια σε ένα…

22 λεπτά ago

Νάσος Αθανασίου κατά Τσίπρα: «Δεν είναι δυνατόν να γίνεται προεδρική εκλογή με έναν υποψήφιο»

Αιχμές για την εσωκομματική διαδικασία που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία άφησε ο Νάσος Αθανασίου, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή επισκόπηση»…

41 λεπτά ago