εμβολιασμός-κατά-κορωνοϊού-και-γρίπη-954781
ΥΓΕΙΑ | 18.11.2021 | 08:40

Εμβολιασμός κατά κορωνοϊού και γρίπης-Η παρενέργεια που προκαλείται

Ο παράλληλος εμβολιασμός κατά κορωνοϊού και γρίπης θεωρείται ασφαλής από τους επιστήμονες.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι επιστήμονες διαπίστωσαν μία «παρενέργεια» που εμφανίζεται. Σε μικρό, βέβαια, αριθμό εμβολιασμένων.

Συγκεκριμένα, νέα έρευνα από το Ηνωμένο Βασίλειο που δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό «The Lancet», αναφέρει πως παρατηρήθηκε νοσηλεία λόγω κεφαλαλγίας.

Πιο αναλυτικά, η μελέτη που ανέλυσαν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος, έγινε σε ενήλικες που έλαβαν μαζί με τη δεύτερη δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού, είτε κάποιο αντιγριπικό εμβόλιο είτε placebo.

Συνολικά συμπεριλήφθηκαν 679 άτομα, εκ των οποίων 340 έλαβαν ταυτόχρονα τα δύο εμβόλια και 339 διαδοχικά με 21 ημέρες διαφορά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προέκυψαν, οι ανοσολογικές αποκρίσεις δεν επηρεάστηκαν από την ταυτόχρονη έγχυση και οι περισσότερες αντιδράσεις ήταν ήπιου ή μέτριου βαθμού.

Παρόλα αυτά, μία σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια περιεγράφηκε, νοσηλεία λόγω κεφαλαλγίας.

Η ταυτόχρονη χορήγηση λοιπόν, αποδείχθηκε ασφαλής και αποτελεσματική σε αυτή την ομάδα ασθενών και μπορεί δυνητικά να διευκολύνει το σύστημα υγείας τον επόμενο χειμώνα.