εμβολιασμοί-παιδιά-πάνω-από-100-βρέθηκα-942315
ΥΓΕΙΑ | 07.02.2022 | 18:38

Εμβολιασμοί-παιδιά: Πάνω από 100 βρέθηκαν με σύνδρομο MIS-C

Για τον εμβολιασμό των παιδιών, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κα. Θεοδωρίδου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Υπ. Υγείας, είπε πως η επιτροπή αυτή την περίοδο, αξιολογεί στοιχεία.

Για τους εμβολιασμούς παιδιών, υπάρχουν προβληματισμοί, καθώς η ανοσοαπάντηση στα παιδιά 5-12 ετών δεν φαίνεται να ήταν ικανοποιητική και αναμένεται τροποποίηση δοσολογίας και χορήγηση τρίτης δοσης.

Αν υπάρξουν βελτιωμένα αποτελέσματα, θα σκεφτούν επέκταση σε παιδιά κάτω των 5 ετών.

Μελέτη στο Ισραήλ υπογραμμίζει πως ο εμβολιασμός γονέων μειώνει τη διασπορά στα νοικοκυριά και προστατεύει τα μικρά παιδιά και άλλα ευάλωτα άτομα.

Σε ερώτηση για τον 12χρονο που νοσηλεύεται στο Παίδων, η κ. Θεοδωρίδου απάντησε πως πάνω από 100 παιδιά έχουν παρουσιάσει συμπτώματα ή πάσχουν με σύνδρομο MIS-C. Με τη θεραπευτική αντιμετώπιση, δεν είχαμε θανατηφόρα έκβαση, απ’ όσα γνωρίζουμε.

Αυτό το γεγονός, πάντως, δείχνει πόσο σημαντικός είναι ο εμβολιασμός στα παιδιά, ώστε να αποφύγουν αυτό το σύνδρομο.

Τι είναι το σύνδρομο MIS-C

Πρόκειται για ένα κλινικό σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από πολυοργανική συμμετοχή, με εκδηλώσεις από το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό ή το καρδιαγγειακό σύστημα, αιματολογικές ή βλεννογονοδερματικές αλλοιώσεις.

Συγκεκριμένα, οι μικροί ασθενείς εμφανίζουν πυρετό, πόνο στην κοιλιά, εμετούς, διάρροια, εξανθήματα, κόπωση κ.α. Το σύνδρομο αυτό αποτελεί όψιμη εκδήλωση της νόσησης από Covid-19, καθώς εκδηλώνεται 2-4 εβδομάδες μετά την οξεία λοίμωξη.