εμβολιασμένοι-τι-ισχύει-εάν-βρεθεί-κά-906693
ΥΓΕΙΑ | 08.06.2021 | 16:47

Εμβολιασμένοι: Τι ισχύει εάν βρεθεί κάποιος θετικός ή εάν έρθει σε επαφή με κρούσμα κορωνοϊού

Για τους πολίτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορονοϊού μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Nίκος Τζανάκης και με βάση τα όσα ανέφερε αλλάζει το πρωτόκολλο για τους συγκεκριμένους. Την ώρα που έχει ανοίξει με κυβερνητική «βούλα» η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στη χώρα.

Ο Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στην «ΕΡΤ» αναφέρθηκε και αυτός για την περίπτωση που εμβολιασμένοι έρθουν σε επαφή με κρούσμα και οι οδηγίες είναι, πλέον, να παρακολουθούνται απλώς. Δε θα πρέπει, δηλαδή, να κάνουν μοριακά τεστ ή self test.

«Αν πάλι βγούμε θετικοί στον ιό, τότε μένουμε καραντίνα ως κρούσμα πλέον, για δέκα ημέρες, και παρακολουθούμαστε», δήλωσε στην εκπομπή «Από τις έξι» ο κ. Τζανάκης αναφέροντας ότι κατά πάσα πιθανότητα οι εμβολιασμένοι ασθενείς θα περάσουν τη νόσο ως ασυμπτωματικοί ή με λίγα συμπτώματα και δε θα κινδυνέψουν.

«Κάποιος που έχει πλήρως εμβολιαστεί και χαρακτηριστεί ως στενή επαφή κάποιου κρούσματος θα παραμένει στη δουλειά του, θα παρακολουθείται και δε θα χρειαστεί να κάνει ούτε τεστ», δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας. Απαντώντας στην ερώτηση που οφείλονται οι αλλαγές στη διαδικασία αντιμετώπισης των εμβολιασμένων και των νοσούντων ο κ. Τζανάκης τόνισε: «Ακόμα μαθαίνουμε τον ιό, γι’ αυτό και έγιναν αυτές οι αλλαγές».

Πριν δεν ξέραμε πόσο μας προστατεύει το εμβόλιο. Όσο προστίθενται γνώσεις αλλάζει και η Ιατρική. Επίσης, παίζει μεγάλο ρόλο και σε ποιο επιδημιολογικό επίπεδο είμαστε. Όσον αφορά την κατάσταση της χώρας εμείς συνεχίζουμε στο ενδιάμεσο επίπεδο κινδύνου. Η μισή χώρα είναι πορτοκαλί – κίτρινη. Την άλλη εβδομάδα περιμένουμε να περάσουν στο κίτρινο περισσότερες περιοχές». Αναφορικά με τη συζήτηση για τα προνόμια ο κ. Τζανάκης είπε: «Η ίδια η ζωή θα επιβάλει τις αλλαγές στη συμπεριφορά των εμβολιασμένων. Θα ταξιδεύουν ευκολότερα. Θα μπορούν να συνευρίσκονται με άλλους σε κλειστό χώρο, ενδεχομένως χωρίς μάσκα. Η επιχειρήσεις θα θέλουν να έχουν εμβολιασμένο το προσωπικό».

Τι προβλέπει η νέα οδηγία για τον εμβολιασμό όσων νόσησαν

Οι πλήρως εμβολιασμένοι αν έρθουν σε επαφή με κρούσμα απλώς παρακολουθούνται. Δεν απαιτείται να κάνουν μοριακά και self τεστ.

Μια δόση εμβολίου θα απαιτείται πλέον για όσους νόσησαν μέχρι και πριν έξι μήνες.

Δύο δόσεις εμβολίου θα κάνουν όσοι έχουν ανοσιακή ανεπάρκεια 3 μήνες μετά.

Τέλος Ιουνίου θα έχουμε εμβολιαστικό ποσοστό της τάξης του 65%

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο καθηγητής Πνευμονολογίας επισήμανε ότι «τέλος Ιουνίου θα πετύχουμε ένα εμβολιαστικό ποσοστό της τάξης του 65%. Υπάρχει βελτίωση και στην ομάδα πάνω από 70 χρονών και με τα προγραμματισμένα ραντεβού έχουμε φτάσει το 75%. Πιστεύω ότι θα περάσουμε ένα καλό καλοκαίρι. θα πρέπει να προσέξουμε πάρα πολύ. Επειδή μιλάμε και για προνόμια, θα πω αυτό που είπε η κα Θεοδωρίδου. Το μεγαλύτερο προνόμιο για τους εμβολιασμένους είναι το ίδιο το εμβόλιο γιατί είναι ένα διαβατήριο ζωής.

Χαρακτηριστικά στο 100% βρίσκεται η πληρότητα των ραντεβού για εμβολιασμό στην Αττική Παράλληλα, προχωρούν οι εμβολιασμοί σε όλη τη χώρα, ενώ τα κλεισμένα ραντεβού για το επόμενο διάστημα στην Αττική φτάνουν το 100%. Συνολικά, έχουν ήδη χορηγηθεί περισσότερες από έξι εκατομμύρια δόσεις. Την προσεχή Πέμπτη 10 Ιουνίου εν τω μεταξύ ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τις ηλικίες 25-29 ετών, με τα εμβόλια των Pfizer, Moderna και Johnson & Johnson.

Τι ισχύει εάν εμβολιασμένος έρθει σε επαφή με κρούσμα με βάση τα όσα είπε η Μαρία Θεοδωρίδου

Διευκρινήσεις έδωσε η Μαρία Θεοδωρίδου, επικεφαλής της επιτροπής Εμβολιασμού για όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα ενώ έχουν κάνει τη μία ή την δεύτερη δόση εμβολίου.

Η Μαρία Θεοδωρίδου απάντησε: «Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις αν έρθουν σε επαφή με άτομο το οποίο έχει τη λοίμωξη, παρακολουθούνται, δεν κάνουν μοριακά τεστ αφού είναι εμβολιασμένα παρά μόνο αν εμφανίσουν συμπτώματα. Εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικοί, δεν υφίστανται ούτε απομόνωση ούτε εργαστηριακή διερεύνηση για πιθανή λοίμωξη.

Αυτό βέβαια δεν μπορεί να ισχύσει για τα άτομα που έχουν κάνει τη μία δόση. Αυτοί θεωρούνται ατελώς εμβολιασμένοι. Μπορεί σε αυτή την περίπτωση η όποια επαφή να πέσει και σε χρονικό διάστημα που τα αντισώματα από την πρώτη δόση ή δεν έχουν αναπτυχθεί ή έχουν μειωθεί και τα άτομα να μην είναι προφυλαγμένα. Επομένως εκεί θα πρέπει να γίνει εργαστηριακός έλεγχος».

Σε συμπληρωματική ερώτηση για το αν υπάρχει υποχρέωση για self test στους πλήρως εμβολιασμένους, η Μαρία Θεοδωρίδου απάντησε: «Το πλεονέκτημα των δύο δόσεων είναι ότι δεν υφίσταται εργαστηριακό έλεγχο παρά μόνο αν εμφανίσουν κλινικά συμπτώματα».

Επιπλέον, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δήλωσε ότι το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν νοσήσει και αναρρώσει από κορονοϊό τους τελευταίους έξι μήνες. Δηλαδή δεν υποχρεούνται σε καραντίνα ή τεστ αν έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροοϊού.

Από όλα τα παραπάνω εξαιρούνται τα self tests, καθώς στον εργασιακό χώρο θα πρέπει να συνεχίσουν να γίνονται όπως προβλέπεται.