ΕΜΑ: «Πράσινο φως» στη χορήγηση του εμβoλίου της Pfizer σε παιδιά 5 – 11 ετών - Aftodioikisi.gr
Πέμπτη
25
Νοέμβριος
Back

ΕΜΑ: «Πράσινο φως» στη χορήγηση του εμβoλίου της Pfizer σε παιδιά 5 – 11 ετών

Την έγκριση της χορήγησης του εμβολίου των εταιρειών Pfizer-BioNTech κατά του κορωνοϊού σε παιδιά ηλικίας 5 – 11 ετών συνέστησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) την ώρα που οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται αντιμέτωπες με μία νέα έξαρση της πανδημίας.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό JAMA, τα αποτελέσματα μελέτης σε 2.268 παιδιά ηλικίας 5-11 ετών που έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer σε δοσολογικό σχήμα 2 δόσεων, έδειξαν ότι το mRNA εμβόλιο έναντι της COVID-19 επάγει υψηλά επίπεδα αντισωμάτων στα παιδιά της συγκεκριμένης ηλικιακός ομάδας. Η αποτελεσματικότητά του ανέρχεται σε 91% έναντι της συμπτωματικής νόσου. Στην κλινική μελέτη δεν υπήρξαν περιστατικά σοβαρής COVID-19, νοσηλείας ή θανάτου, ενώ μεταξύ εκείνων που νόσησαν με COVID-19 οι εμβολιασμένοι είχαν ηπιότερα συμπτώματα σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Βάσει της ίδιας μελέτης οι ανεπιθύμητες ενέργειες του mRNA εμβολίου της Pfizer-BioNTech’s στα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών είναι παρόμοιας συχνότητας και βαρύτητας με εκείνες που παρατηρούνται στους εφήβους και τους ενήλικες, με συχνότερες τον πόνο στο σημείο του εμβολιασμού (71%), την αδιαθεσία (39%) και τον πονοκέφαλο (28%). Ο κίνδυνος για καρδιακές επιπλοκές μετά τον εμβολιασμό (περικαρδίτιδα, μυοκαρδίτιδα) είναι ιδιαίτερα χαμηλός και δεν διαφέρει από τα ποσοστά που παρατηρούνται σε εφήβους 12-15 ετών (180 περιπτώσεις ανά 1 εκατομμύριο εμβολιασθέντων εφήβων). Τα περιστατικά περιγράφονται ως ήπια και με γρήγορη ανάρρωση.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!