ελληνική-παιδιατρική-εταιρεία-δύσκ-866699
ΥΓΕΙΑ | 09.09.2021 | 13:59

Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία: «Δύσκολο να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά από τον Δεκέμβριο και μετά»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και καθηγητής Παιδιατρικής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, εκτιμάει ότι η αύξηση των κρουσμάτων στους μαθητές θα φτάσει το 20%-25%

Σε γενικές γραμμές δε θα παρουσιαστούν ιδιαίτερα προβλήματα στη νοσηρότητα των παιδιών από κορονοϊό τους πρώτους 2-2,5 μήνες του νέου σχολικού έτους, αφού η αύξηση των κρουσμάτων δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 10%, με την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας (μάσκες και ανοιχτά παράθυρα). Ωστόσο, εντελώς διαφορετική αναμένεται να είναι η εικόνα από το Δεκέμβριο και μετά, όταν θα σφίξει ο καιρός και αναγκαστικά θα κλείσουν τα παράθυρα, με την αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ των μαθητών να φτάνει το 20%-25%, σε περίπτωση που παραμένει μεγάλος ο αριθμός των ανεμβολίαστων παιδιών. Να σημειωθεί ότι σήμερα ένας στους πέντε ασθενείς με κορονοϊό είναι ανήλικος.

Τα παραπάνω είπε μιλώντας στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και καθηγητής Παιδιατρικής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, σημειώνοντας ότι ένα ποσοστό 10% των παιδιών που θα ασθενήσουν, θα παρουσιάσει σοβαρά συμπτώματα και μία μειοψηφία αυτών θα αναγκαστεί να νοσηλευτεί.

«Το μόνο παρήγορο σε όλο αυτό που ζούμε, είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών που νοσεί από τον κορονοϊό, δεν παρουσιάζει σοβαρά συμπτώματα. Η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά, μετά το χτύπημα του πρώτου σχολικού κουδουνιού θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες που θα επικρατούν μέσα στις τάξεις και κυρίως αν φοριούνται μάσκες και αν τα παράθυρα παραμένουν ανοιχτά. Αυτές είναι οι δύο βασικές προϋποθέσεις που προστατεύουν σε πολύ μεγάλο βαθμό και γι’ αυτό λέω ότι καλό θα είναι να φοριούνται μάσκες και στα διαλείμματα. Αν αυτά τα μέτρα προστασίας τηρούνται, εμβολιαστούν οι εκπαιδευτικοί και αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων μαθητών, πιστεύω ότι τους πρώτους περίπου δύο μήνες, μέχρι και το Νοέμβριο, θα πάμε καλά. Δε θα νοσήσει περισσότερο από το 10% των μαθητών και δε θα χρειαστεί να κλείσουν πολλά σχολικά τμήματα», τονίζει ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Δύσκολη η κατάσταση από το Δεκέμβριο

Με τον ερχομό του χειμώνα, όταν θα είναι πάρα πολύ δύσκολη η πολύωρη διατήρηση ανοιχτών παραθύρων στις σχολικές αίθουσες και με το ενδεχόμενο να μην προχωρήσουν σε ικανοποιητικό βαθμό οι εμβολιασμοί μεταξύ των μαθητών, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας αναφέρει ότι η κατάσταση θα δυσκολέψει. Εκτιμάει ότι είναι πολύ πιθανό τα κρούσματα μεταξύ των μαθητών να αυξηθούν κατά 20%-25%.

«Τα παιδιά πείθονται εύκολα και φοράνε προσεκτικά τη μάσκα. Έχει σημασία να εκπαιδευτούν σωστά από τους γονείς και βέβαια πρέπει να εμβολιαστούν. Αν μέχρι το Δεκέμβριο δεν έχει εμβολιαστεί μεγάλος αριθμός μαθητών, είναι πολύ πιθανό η αύξηση των κρουσμάτων να φτάσει στο 20%-25%. Από αυτά τα ποιδιά το 10% μπορεί να νοσήσει σοβαρά και ένα μικρότερο νούμερο να χρειαστεί να νοσηλευτεί. Από την αρχή του πρώτου κύματος της πανδημίας και μέχρι την 1η Ιουλίου 2021 συνολικά 230 παιδιά νοσηλεύτηκαν στη χώρα μας. Χάσαμε και δύο εφήβους, οι οποίοι είχαν, βέβαια, υποκείμενα νοσήματα», λέει ο κ. Κωνσταντόπουλος.

“Μέχρι τα Χριστούγεννα και τα μέσα Δεκεμβρίου, δεν προβλέπω να έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Οι εμβολιασμοί -αν αρχίσουν στα παιδιά- θα αρχίσουν από αρχές Οκτωβρίου. Για να έχουμε κάλυψη, όμως, δεν θα φτάσουμε ποτέ στα νούμερα που θέλουμε. Δηλαδή στα νούμερα που θα βοηθούσαν να μην αρρωσταίνουν τα παιδιά και να μην κλείνουν τα σχολεία. Θα εμβολιαστούν πολύ λίγα παιδιά. Κι εκείνο το οποίο φοβάμαι είναι, ότι επειδή τα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί και ούτε προλαβαίνουν να εμβολιαστούν επαρκώς μέχρι να ανοίξουν τα σχολεία σε μερικές μέρες, δεν θα καταφέρουμε να κρατήσουμε τα σχολεία ανοιχτά και μετά τον Δεκέμβριο”, λέει ο Ανδρέας Κωνσταντόπουλος μιλωντας στο iatropedia.

Το επικίνδυνο σύνδρομο για τα παιδιά

Κατά τον πρόεδρο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, ιδιαίτερη ανησυχία για τα παιδιά υπάρχει εξαιτίας του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου. Αυτό παρουσιάζεται στα παιδιά σαν αυτοάνοσο και μπορεί να χτυπήσει νεφρά, καρδιά και άλλα βασικά όργανα.

«Με αυτό το σύνδρομο μπορεί να διαγνωστεί το 1% των παιδιών που θα νοσήσει από κορονοϊό. Επίσης, το 1%-2% των παιδιών που διαγνώστηκαν με το συγκεκριμένο σύνδρομο, μπορεί να οδηγηθούν ακόμα και στο θάνατο» τονίζει ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Κατά τον ίδιο, το συγκεκριμένο σύνδρομο εμφανίζεται δύο με τρεις εβδομάδες από τη στιγμή που κάποιο παιδί θα νοσήσει από κορονοϊό. Μπορεί να δείχνει ότι είναι απολύτως καλά στην υγεία του και ότι έχει αφήσει πίσω του τον κορονοϊό και ξαφνικά να αρχίσει σιγά-σιγά να «πέφτει» εξαιτίας των συμπτωμάτων του συνδρόμου.