Ελληνίδα έφτιαξε το πρώτο τεστ αναπνοής που ανιχνεύει τον κορωνοϊό - Aftodioikisi.gr
Πέμπτη
18
Νοέμβριος
Back

Ελληνίδα έφτιαξε το πρώτο τεστ αναπνοής που ανιχνεύει τον κορωνοϊό

Η Πελαγία-Ειρήνη Γκούμα, ερευνήτρια και καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών και στο Τμήμα Μηχανολόγων και Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο δημιούργησε μια φορητή συσκευή με ειδικούς αισθητήρες,  η οποία σε λιγότερο από ένα λεπτό αναγνωρίζει αν κάποιος έχει προσβληθεί από τον ιό ή όχι.

Ο ενδιαφερόμενος φυσάει για δέκα δευτερόλεπτα σε μια ειδική φορητή συσκευή όπως κάνει και στον έλεγχο αλκοτέστ και μετά από 15 δευτερόλεπτα βγαίνει το αποτέλεσμα και μαθαίνει αν είναι θετικός ή όχι. Το ποσοστό ακρίβειας του τεστ, αγγίζει σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS ONE, το 88% και είναι υψηλότερο από τα μοριακά τεστ που κυμαίνονται από 78% μέχρι 90%.

Στα 20 δολάρια το κόστος αγοράς της συσκευής – Κατατέθηκε στο FDA

Η πατέντα έχει ήδη κατατεθεί εδώ και έναν χρόνο στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης της τεχνολογίας και περιμένει την έγκρισή της προκειμένου το προϊόν να βγει στην αγορά. Το κόστος της συσκευής αναμένεται να αγγίξει τα 20 δολάρια και είναι σχεδιασμένο για 300 χρήσεις. Μπορεί να γίνει χρήση της ίδιας συσκευής από διαφορετικά άτομα, αρκεί να αλλάξει κανείς το στόμιό της. Ενδιαφέρον έχουν δείξει για τη χρήση του προϊόντος ξενοδοχειακοί κολοσσοί, νοσοκομεία αλλά και άνθρωποι από το χώρο του αθλητισμού.
Ελληνίδα έφτιαξε το πρώτο τεστ αναπνοής που ανιχνεύει τον κορονοϊό - Το  τηλεφώνημα από τον Λευκό Οίκο | Έθνος

«Εκτιμούμε ότι με την ευρεία χρήση του τεστ θα μειωθεί η διασπορά του ιού γιατί θα μπορεί κάποιος σε πραγματικό χρόνο να δει αν έχει προσβληθεί από τον ιό και αμέσως να μπει σε καραντίνα, αν είναι θετικός. Μπορεί οποιοσδήποτε εύκολα κάθε πρωί πριν πάει στη δουλειά του ή στο σχολείο η ακόμη και σε ένα γήπεδο να κάνει το τεστ αναπνοής και να ελέγξει αν έχει νοσήσει.

Έχουμε καταθέσει την πατέντα στο FDA εδώ και ένα χρόνο και περιμένουμε την έγκριση.  Ήδη μιλάμε με πολλές εταιρίες στην Ευρώπη οι οποίες ενδιαφέρονται να διακινήσουν το προϊόν στα ράφια και είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με νοσοκομεία, με ανθρώπους από τον κλάδο του τουρισμού και του αθλητισμού» δήλωσε η Πελαγία-Ειρήνη Γκούμα η οποία ασχολείται τα τελευταία 20 χρόνια στο να φτιάχνει νανουλικά που έχουν πολύ μεγάλη ακρίβεια και μπορούν να μετρήσουν χημικές ουσίες και αέρια που βρίσκονται στην αναπνοή  Κατατάσσεται ανάμεσα στους κορυφαίους καθηγητές που ασχολούνται με την επιστήμη των υλικών διεθνώς και μεταξύ άλλων δημιούργησε συσκευή ανίχνευσης για το άσθμα και την γρίπη μέσω της αναπνοής.

Το τηλεφώνημα από τον Λευκό Οίκο 

Όλα ξεκίνησαν το Φεβρουάριο του 2020 όταν στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess που βρίσκονταν στον Ειρηνικό Ωκεανό είχαν μπει 3.600 επιβάτες σε καραντίνα. Ο ένας επιβάτης κολλούσε τον άλλο και το πρόβλημα ήταν ότι δεν μπορούσε να γίνει κάτι εκείνη την εποχή. Έκαναν 100 άτομα μοριακό τεστ και την άλλη μέρα μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα κολλούσαν και οι υπόλοιποι. «Όποτε μου τηλεφώνησαν από τον Λευκό Οίκο ο Peter Navarro και ο Rick Bright  και με ρώτησαν κατά πόσο θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας γρήγορος τρόπος ανίχνευσης του ιού μέσω της αναπνοής. Φυσικά κανείς δεν ήξερε τότε τίποτα για το covid, ποια είναι τα χαρακτηριστικά του, ποιες βιοχημικές διαδικασίες ενεργοποιεί όταν μπαίνει μέσα στο σώμα του ανθρώπου και ποια αέρια περιμένουμε να έχει» τόνισε η κ. Γκούμα.

πηγή: ethnos.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!