είστε-μαγνήτες-των-κουνουπιών-αυτή-921979
ΥΓΕΙΑ | 20.10.2022 | 12:56

Είστε «μαγνήτες» των κουνουπιών; Αυτή είναι η αιτία…

Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η προσπάθεια της επιστημονικής κοινότητας να ανακαλύψει τους μηχανισμούς δράσης των κουνουπιών για να βρεθούν αποτελεσματικοί τρόποι αντιμετώπισης των επιθέσεων και των τσιμπημάτων τους τα οποία δεν προκαλούν μόνο τους γνωστούς δερματικούς ερεθισμούς και φαγούρα αλλά προκαλούν επίσης σοβαρές και θανατηφόρες για τον άνθρωπο ασθένειες.

Οι έρευνες που έχουν γίνει έχουν δείξει ότι τα ζώα έχουν συγκεκριμένο κοινό μηχανισμό όσφρησης στον οποίο Οι οσφρητικοί υποδοχείς-αισθητήρες τους μοιράζουν τη «δουλειά» δημιουργώντας ομάδες υποδοχέων-αισθητήρων με κάθε ομάδα να ενεργοποιείται μόνο σε συγκεκριμένες οσμές. Πρόσφατη μελέτη είχε δείξει ότι τα κουνούπια έχουν αναπτύξει ένα διαφορετικό μηχανισμό όσφρησης ο οποίος δεν είναι εξατομικευμένος. Με απλά λόγια αν κάποιος υποδοχέας για κάποιο λόγο αδυνατεί να εντοπίσει κάποια οσμή ενεργοποιούνται οι υπόλοιποι στον εντοπισμό της. Με αυτόν τον τρόπο αν για παράδειγμα ένα εντομοαπωθητικό σκεύασμα έχει δημιουργηθεί στοχεύοντας σε κάποιο συγκεκριμένο αισθητήρα μπορεί πράγματι να μπλοκάρει αυτόν τον αισθητήρα αλλά θα ενεργοποιηθούν οι υπόλοιποι και θα εντοπίσουν τον.. στόχο.

Η τελευταία και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα σχετική μελέτη έγινε από ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Rockefeller στη Νέα Υόρκη. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Cell» οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα κουνούπια όχι μόνο εντοπίζουν με διαφόρους τρόπους τις οσμές που εκπέμπει ο άνθρωπος αλλά ότι έχει και συγκεκριμένες προτιμήσεις.

Σύμφωνα με τους ερευνητές τα κουνούπια έλκονται περισσότερο από τα καρβοξυλικά οξέα, οργανικά οξέα που παράγει το ανθρώπινο δέρμα. Οι άνθρωποι που το δέρμα τους παράγει/εκπέμπει υψηλά επίπεδα αυτών των οξέων μετατρέπονται άθελα τους φυσικά σε… μαγνήτες για τα κουνούπια και δέχονται περισσότερες επιθέσεις από τους άλλους ανθρώπους.

Ο άνθρωπος αποτελεί την βασική πηγή εκπομπής καρβοξυλικών οξέων και οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα κουνούπια εξελίχθηκαν έτσι ώστε να έλκονται από την οσμή αυτών των οξέων αφού με αυτό τον τρόπο εντοπίζουν τους ανθρώπους για να τους επιτεθούν. Όπως είναι ευνόητο η ανακάλυψη αυτή θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της δράσης των κουνουπιών και την ανάπτυξη αποτελεσματικότερων μεθόδων προστασίας μας από αυτά.