Εγκεφαλικό: Τρεις φορές μεγαλύτερος κίνδυνος αν έχετε αυτό - Aftodioikisi.gr
Τετάρτη
30
Νοέμβριος
Back

Εγκεφαλικό: Τρεις φορές μεγαλύτερος κίνδυνος αν έχετε αυτό

Το εγκεφαλικό είναι η δεύτερη πιο κοινή αιτία θανάτου παγκοσμίως, πίσω μόνο από τα καρδιακά επεισόδια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Συγκεκριμένα, το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η αιτία πίσω από το 11% των συνολικών θανάτων παγκοσμίως. Περίπου ένας στους τρεις ενήλικες έχει τουλάχιστον μία πάθηση ή συνήθεια που αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό, σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Αυτές οι παθήσεις ή συνήθειες είναι:
 • υψηλή αρτηριακή πίεση
 • υψηλή χοληστερόλη
 • κάπνισμα
 • παχυσαρκία
 • διαβήτης

Αλλά τώρα, μια νέα έρευνα διαπίστωσε ότι μια άλλη κοινή πάθηση μπορεί να αυξήσει κατακόρυφα τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Υπολογίζεται ότι σας καθιστά τρεις φορές πιο ευάλωτο σε δυνητικά θανατηφόρο ισχαιμικό εγκεφαλικό.

Ισχαιμικό εγκεφαλικό: Ο κίνδυνος είναι τρεις φορές υψηλότερος εάν έχετε Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (OCD)

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στις 27 Μαΐου στο επιστημονικό περιοδικό Stroke, ανέλυσε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου για εκείνους με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD).

Οι ερευνητές συνέκριναν 28.000 ενήλικες με OCD και 28.000 ενήλικες χωρίς OCD. Στη συνέχεια εξέτασαν ποιοι ασθενείς ανέπτυξαν ισχαιμικό ή αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια των ετών που μελετήθηκαν. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ήταν ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αυτός είναι ο πιο κοινός τύπος εγκεφαλικού. Εμφανίζεται όταν ένας θρόμβος εμποδίζει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας μελέτης, οι ενήλικες με OCD έχουν περισσότερες από τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με τους ενήλικες χωρίς OCD.

Ισχαιμικό εγκεφαλικό: Ο κίνδυνος είναι ακόμη πιο σημαντικός για τους ηλικιωμένους ενήλικες

Σύμφωνα με την μελέτη, οι μεσήλικες και ηλικιωμένοι ενήλικες με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είχαν τον υψηλότερο αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου:

 • Οι ενήλικες ηλικίας κάτω των 40 ετών με OCD είχαν απλά αυξημένο κίνδυνο σε σύγκριση με τους ενήλικες που δεν είχαν OCD, αλλά λιγότερο από εκείνους που ήταν μεγαλύτερης ηλικίας.
 • Για ασθενείς με OCD 40 έως 59 ετών, ο κίνδυνος ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν σχεδόν 2,7 φορές υψηλότερος από αυτούς που δεν είχαν OCD.
 • Για όσους ήταν 60 ετών και άνω, αυτός ο κίνδυνος ήταν σχεδόν 3,5 φορές υψηλότερος.

Τα άτομα με OCD πρέπει να είναι πιο προσεκτικά για άλλους παράγοντες κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου

Εάν έχετε ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί αναφορικά και με άλλους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με εγκεφαλικό επεισόδιο. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι βάσει προηγούμενων ερευνών, υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής και των μεταβολικών διαταραχών που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Για παράδειγμα, μια μελέτη του 2013 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό General Hospital Psychiatry αξιολόγησε το μεταβολικό σύνδρομο σε 104 ασθενείς με OCD και διαπίστωσε ότι:

 • το 36,5% είχε κοιλιακή παχυσαρκία
 • το 42,3% είχε υπέρταση
 • το 23,1% είχε υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων και
 • το 4,8% είχε υπεργλυκαιμία νηστείας (υψηλό σάκχαρο νηστείας)

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας πρέπει να ενθαρρύνουν τα άτομα με OCD να διατηρήσουν έναν υγιή τρόπο ζωής, όπως να σταματήσουν το κάπνισμα, να ασκούνται τακτικά και να διατηρούν ένα υγιές σωματικό βάρος, για να αποφύγουν παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με το εγκεφαλικό επεισόδιο», δήλωσε η δρ. Ya-Mei Bai, συγγραφέας για την μελέτη του 2021 και καθηγήτρια στο τμήμα ψυχιατρικής στο Γενικό Νοσοκομείο Βετεράνων της Ταϊπέι και στο Εθνικό Κολέγιο Ιατρικής του Πανεπιστημίου Yang Yang Ming Chiao Tung στην Ταϊβάν.

Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είναι μια συνήθης κατάσταση και μπορεί να μην γνωρίζετε καν ότι την έχετε

Το Διεθνές Ίδρυμα OCD λέει ότι περίπου 1 στους 100 ενήλικες έχει OCD. Μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά τείνει να εμφανίζεται για πρώτη φορά μεταξύ 8 και 12 ετών ή λίγο μετά την εφηβεία, κατά την πρώιμη ενηλικίωση.

Υπάρχει επίσης πιθανότητα να έχετε OCD και να μην το γνωρίζετε. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Clinical Psychiatry, περισσότερο από το 50% των ατόμων με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή λαμβάνουν λανθασμένη διάγνωση για άλλες διαταραχές ψυχικής υγείας.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!