Categories: Υγεία

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε το βράδυ; Η καρδιά σας μπορεί να το πληρώσει

Πως συσχετίζονται οι δυσκολίες στον ύπνο με την καρδιολογική υγεία. Ποιες δυσκολίες είναι επιζήμιες και πως επιδρούν μόνες και συνδυαστικά μεταξύ τους. Τι λέει ένας ειδικός από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για καλή υγεία, καθώς σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εκδηλώσεως πολλών προβλημάτων υγείας, από την παχυσαρκία έως την υπέρταση. Τώρα, μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο αναπτύξεως καρδιοπάθειας.

Όπως έδειξε η μελέτη, ο κίνδυνος αυτός τριπλασιάζεται σε όσους αντιμετωπίζουν ταυτοχρόνως πολλαπλά προβλήματα ύπνου μαζί, όπως:

 • Δυσκολία να αποκοιμηθούν
 • Αφύπνιση κατά τις πρώτες πρωινές ώρες
 • Ύπνος λιγότερος από 6 ώρες κάθε βράδυ

«Τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν τη σημασία που έχει ο επαρκής ύπνος για την υγεία», σχολιάζει ο Dr. Lawrence Epstein, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής Ύπνου του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Η νέα μελέτη

Στη νέα μελέτη εντάχθηκαν 7.483 ενήλικες, μέσης ηλικίας 53 ετών. Όλοι τους συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τον ύπνο τους και το ιστορικό καρδιαγγειακών προβλημάτων που τυχόν είχαν. Μία υποομάδα (663 άτομα) φόρεσαν στον καρπό ειδική συσκευή καταγραφής του ύπνου. Περίπου οι μισοί εθελοντές ήταν άνδρες.

Ο ύπνος και η καρδιαγγειακή υγεία αξιολογήθηκαν σε μεσήλικες, διότι είναι μία από τις πιο στρεσογόνους περιόδους της ζωής. Είναι επίσης η περίοδος κατά την οποία αρχίζουν να γίνονται εμφανή τυχόν προβλήματα όπως οι στενώσεις των αρτηριών και η αρτηριοσκλήρυνση.

Ο ύπνος αξιολογήθηκε με βάση διάφορες παραμέτρους όπως:

 • Η συνέπεια του ωραρίου ύπνου τις καθημερινές και το Σαββατοκύριακο
 • Η ικανοποίηση από την ποιότητα ύπνου (π.χ. κοιμόντουσαν εύκολα; Ξυπνούσαν το βράδυ και δεν μπορούσαν να ξανακοιμηθούν; Είχαν υπνηλία την ημέρα;)
 • Η εγρήγορση στη διάρκεια της ημέρας (π.χ. χρειάζονταν λίγο ύπνο μέσα στη μέρα για να ανταπεξέλθουν; Αν ναι, πόσο συχνά;
 • Η ευκολία στον ύπνο (ο ύπνος ερχόταν αμέσως μόλις ξάπλωναν ή μετά από ώρα;)
 • Η διάρκεια (πόσες ώρες κοιμόντουσαν κάθε βράδυ)

Τα ευρήματα

Οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους παράγοντες που επιβαρύνουν την καρδιαγγειακή υγεία, όπως:

 • Το κάπνισμα
 • Η καθιστική ζωή
 • Το οικογενειακό ιστορικό καρδιοπάθειας
 • Το φύλο κ.λπ.

Όπως διαπίστωσαν, κάθε πρόβλημα ύπνου που ανέφεραν οι εθελοντές σχετιζόταν με αύξηση κατά 54% στον κίνδυνο να αναπτυχθεί καρδιοπάθεια. Η αύξηση αυτή, όμως, ήταν πολλαπλάσια (έφτανε το 141%) στους εθελοντές που ανέφεραν ότι ο ύπνος τους δεν ήταν αδιατάρακτος και ταυτοχρόνως φορούσαν την συσκευή καταγραφής του.

Τι σημαίνουν πρακτικά όλ’ αυτά; «Πρέπει να λαμβάνετε τα απαιτούμενα μέτρα για να βελτιώνεται ο ύπνος σας», συνιστά ο Dr. Epstein. «Αυτό είναι απαραίτητο διότι (και) από το ύπνο εξαρτάται η υγεία σας».

πηγή: iatropedia.gr

Comments are closed.


Recent Posts

Πού θα γίνουν τη Δευτέρα δωρεάν rapid tests

Σε 180 σημεία θα γίνουν σήμερα δωρεάν rapid tests από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Η έκδοση ψηφιακής βεβαίωσης αποτελέσματος για…

58 λεπτά ago

Θεσσαλονίκη: Το κινητό του έπιασε φωτιά ενώ εκείνος κοιμόταν

Τον απόλυτο τρόμο έζησε ένας άνδρας στη Θεσσαλονίκη ο οποίος ενώ κοιμόταν, το κινητό άρχισε να φλέγεται και να βγάζει…

3 ώρες ago

Μανιτάρια: 7 λόγοι για να τα εντάξετε στη διατροφή σας

Τα μανιτάρια μπορούν να αποτρέψουν χρόνιες ασθένειες και να βελτιώσουν την υγεία του ανθρώπου. Τα πιο δημοφιλή είναι τα λευκά μανιτάρια, τα…

5 ώρες ago

Λουτράκι: Απίστευτο, έκανε “βόλτα” τον κάδο απορριμμάτων στην κεντρική λεωφόρο

Βόλτα τον κάδο απορριμμάτων αποφάσισε να πάει η κυρία που βλέπετε στο παρακάτω βίντεο, το οποίο έστειλε αναγνώστης του loutrakiblog.gr.…

7 ώρες ago

Περπάτησαν σε τεντωμένο σχοινί πάνω από ενεργό ηφαίστειο (βίντεο)

Δύο φίλοι και λάτρεις της περιπέτειας αποφάσισαν να περπατήσουν πάνω σε τεντωμένο σχοινί πάνω από το ενεργό ηφαίστειο κάνοντας το…

8 ώρες ago

Gazprom: “Κόβει” το φυσικό αέριο στην Ιταλία τουλάχιστον έως τις 4 Οκτώβρη

Η ιταλική Eni ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα παραλάβει φυσικό αέριο από την ρωσική Gazprom τη Δευτέρα και ότι η…

9 ώρες ago