Δωρεάν εξετάσεις καρδιάς, παχέος εντέρου και τραχήλου της μήτρας - Ποιους αφορά - Aftodioikisi.gr
Πέμπτη
9
Φεβρουάριος
Back

Δωρεάν εξετάσεις καρδιάς, παχέος εντέρου και τραχήλου της μήτρας – Ποιους αφορά

Μετά το πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού, το οποίο απευθύνεται σε γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών για δωρεάν μαστογραφία, παίρνουν σειρά τα καρδιαγγειακά νοσήματα, οι εξετάσεις για καρκίνο του παχεός εντέρου και του τραχήλου της μήτρας.

Εντός του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα για τον HPV, το οποίο απευθύνεται σε 2,5 εκατομμύρια γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών. Στις γυναίκες 21-29 ετών θα προσφέρεται η δυνατότητα για τεστ-Παπ και εάν υπάρξουν ευρήματα κολποσκόπηση και βιοψία. Στις ηλικίες 30-65 ετών υπάρχουν και πρόσθετες εξετάσεις.

Σημειώνεται πως η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κύρια αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως, καθώς ένας στους τρεις θανάτους οφείλεται σε καρδιακή νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Θα ακολουθήσει, πιθανότατα εντός του έτους, το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Αφορά σε 3.840.00 πολίτες ηλικίας 50-70 ετών και παρέχει τη δυνατότητα δωρεάν κολονοσκόπησης. Ο καρκίνος παχέος εντέρου είναι ο τρίτος συχνότερος και τρίτος πιο θανατηφόρος καρκίνος στον κόσμο,

Τα sms θα στέλνονται σταδιακά, πρώτα στις πληθυσμιακές ομάδες που βρίσκονται στην κατηγορία υψηλού κινδύνου, και στόχος είναι το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου να διευρυνθεί.

Όσοι δικαιούχοι έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα λαμβάνουν άυλο παραπεμπτικό για την εξέτασή τους με μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο ή μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Όσοι δεν έχουν ενεργοποιήσει την άυλη συνταγογράφηση, θα μπορούν να ζητήσουν κατά την επίσκεψη τους σε οποιονδήποτε ιατρό ή μονάδα υγείας το σχετικό παραπεμπτικό.

Οι δράσεις ελέγχου εντάσσονται στο πρόγραμμα πρόληψης “Σπύρος Δοξιάδης”, που είναι κοστολογημένο με 1 δισ. σε επίπεδο πενταετίας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος για τον καρκίνο του μαστού “Φώφη Γεννηματά”, σύμφωνα με τα υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, είχαν γίνει δωρεάν περισσότερες από 40.000 ψηφιακές μαστογραφίες. 2.411 γυναίκες εντόπισαν έγκαιρα τα ευρήματα και στην πλειονότητα τους δεν χρειάζονται μαστεκτομή ή χημειοθεραπεία.

Την ίδια ώρα, 17.605 γυναίκες εντοπίστηκαν με καλοήθη ευρήματα, ενώ για 5.104 γυναίκες ο περαιτέρω έλεγχος ήταν αρνητικός και δεν προέκυψε κάποιο εύρημα.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!