Categories: Υγεία

Διαβήτης: Το «ποτό» που απομακρύνει τη γλυκόζη από το αίμα

Διαβήτης: Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από την αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Στον διαβήτη τύπου 2 το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή η ινσουλίνη που παράγει δεν χρησιμοποιείται σωστά από τα κύτταρα.

Ο πρωταρχικός ρόλος της ινσουλίνης -μιας ορμόνης που εκκρίνεται από το πάγκρεας- είναι να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Χωρίς αυτόν τον μηχανισμό, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αυξάνονται σε επικίνδυνα επίπεδα.

Είναι συνεπώς επιτακτική η ανάγκη εύρεσης εναλλακτικών τρόπων για να απαλλάξετε τον οργανισμό σας από τα ανεπιθύμητα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ένα ποτό αναμφισβήτητα υπερισχύει όλων των άλλων από αυτή την άποψη και αυτό είναι το νερό.

Σύμφωνα με το Diabetes.co.uk. το νερό είναι το ιδανικό ποτό για τους πάσχοντες από διαβήτη τύπου 2.

Εκτός του ότι δεν περιέχει υδατάνθρακες ή θερμίδες, μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωσή του βοηθά στον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα.

Πού οφείλεται αυτή η επίδραση;

To σώμα των ατόμων με διαβήτη απαιτεί περισσότερα υγρά όταν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι υψηλά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα νεφρά να προσπαθούν να αποβάλλουν την περίσσεια ζάχαρης μέσω των ούρων.

Το νερό δεν αυξάνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, γι’ αυτό είναι τόσο ωφέλιμο ειδικά για τους πάσχοντες από διαβήτη, καθώς επιτρέπει την απομάκρυνση περισσότερης γλυκόζης από το αίμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης, κάτι που αποτελεί κίνδυνο για τα άτομα με διαβήτη.

Πώς θα μειώσετε τα επίπεδα σακχάρου

Η μείωση των υδατανθράκων, οι οποίοι περιέχονται σε τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη(GI), είναι ένας σίγουρος τρόπος για να μειώσετε τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένα σύστημα αξιολόγησης των τροφών που περιέχουν υδατάνθρακες. Δείχνει πόσο γρήγορα επηρεάζει κάθε τρόφιμο τα επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα σας.

Οι υδατάνθρακες που διασπώνται γρήγορα από το σώμα και προκαλούν ταχεία αύξηση της γλυκόζης στο αίμα έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι:

 • Ζάχαρη και τροφές με ζάχαρη
 • Αναψυκτικά με ζάχαρη
 • Άσπρο ψωμί
 • Πατάτες
 • Άσπρο ρύζι

Οι τροφές χαμηλού ή μέτριου γλυκαιμικού δείκτη, διασπώνται πιο αργά και προκαλούν σταδιακή αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα με την πάροδο του χρόνου.

Τέτοιες είναι ορισμένα φρούτα και λαχανικά, τα όσπρια και τα τρόφιμα ολικής άλεσης, όπως η βρόμη.

Οι τροφές αυτές πρέπει να αποτελούν βασικό τμήμα μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής.

Συχνά ωστόσο η χρήση του γλυκαιμικού δείκτη μπορεί να είναι παραπλανητική, καθώς δεν είναι όλες οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη ανθυγιεινές ή το αντίθετο.

Μήπως έχετε διαβήτη τύπου 2 και δεν το γνωρίζετε;

Πολλοί άνθρωποι έχουν διαβήτη τύπου 2 χωρίς να το συνειδητοποιούν. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν εκδηλώνουν κάποια συμπτώματα που να τους οδηγήσουν στο γιατρό.

Τα συμπτώματα της πάθησης περιλαμβάνουν:

 • Συχνοουρία, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας
 • Μόνιμη δίψα
 • Κούραση
 • Απώλεια βάρους χωρίς δίαιτα
 • Κνησμό γύρω από τα γεννητικά όργανα και μυκητιάσεις
 • Αργή επούλωση πληγών
 • Θολή όραση

Πηγή: express.uk.co, onmed.gr

Comments are closed.


Recent Posts

ΥΠΤΠ: Υπεγράφη σύμβαση με το ΤΑΙΠΕΔ για τη μετεγκατάσταση του καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου και ο Εντεταλμένος Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, υπέγραψαν σήμερα, Τρίτη 9 Αυγούστου,…

1 λεπτό ago

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση αρνείται την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

"Μετά την χθεσινή παραπομπή της συζήτησης στη Βουλή για το τέλος Αυγούστου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται και την άμεση συνεδρίαση…

9 λεπτά ago

ΥΠΟΙΚ: Οδηγίες πληρωμής λογαριασμών ΔΕΗ και ύδρευσης των περιφερειακών Δήμων (εγκύκλιος)

Ενημερωτική εγκύκλιο με θέμα την παροχή οδηγιών για την πληρωμή λογαριασμών ΔΕΗ ΑΕ καθώς και ύδρευσης των περιφερειακών Δήμων μέσω…

17 λεπτά ago

Αγγελική Βαρελλά: Έφυγε από τη ζωή η γνωστή συγγραφέας

Πέθανε σε ηλικία 92 ετών η συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Αγγελική Βαρελλά, που γεννήθηκε το 1930 στη Θεσσαλονίκη, μεγάλωσε στην Αθήνα…

18 λεπτά ago

Ικαρία: Έρχεται το πρώτο vegan πανήγυρι

Αν μη τι άλλο, έχουμε ταυτίσει τα πανηγύρια με Ικαρία, γλέντι, χορό και γουρουνοπούλα. Τα τρία πρώτα παραμένουν, η γουρουνοπούλα…

34 λεπτά ago

Φωτιά στο Σουφλί – Εκκενώνεται στρατιωτικό φυλάκιο

Φωτιά ξέσπασε στο Σουφλί ανάμεσα στα χωριά Αμόριο και Λάβαρα. Εκκενώνεται προληπτικά ένα στρατιωτικό φυλάκιο. Στην περιοχή που εκδηλώθηκε η…

42 λεπτά ago