διαβήτης-προσοχή-στο-πρήξιμο-σε-αυτά-τ-779428
ΥΓΕΙΑ | 26.05.2021 | 10:11

Διαβήτης: Προσοχή στο πρήξιμο σε αυτά τα τρία σημεία του σώματος

Το πρήξιμο σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος τείνει να είναι μια δυσάρεστη και ανησυχητική εμπειρία.

Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι το πρήξιμο σε ορισμένα μέρη του σώματος θα μπορούσε να είναι ένδειξη ότι έχετε διαβήτη.

Το πρήξιμο στους αστραγάλους, τα πόδια ή τα χέρια μπορεί να αποτελεί ένδειξη διαβήτη

Τα πρησμένα μέρη του σώματος είναι κάτι που πρέπει πάντα να προσέχετε, καθώς το σώμα σας πιθανότατα “προσπαθεί να σας πει” ότι κάτι δεν πάει καλά. Αλλά αν παρατηρήσετε πρησμένους αστραγάλους, πόδια ή χέρια σας, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι διαβήτη. Αυτό το πρήξιμο, το οποίο είναι συσσώρευση υγρού στο σώμα, είναι γνωστό ως οίδημα.

Τι είναι ο διαβήτης

Χωρίς την κατάλληλη ποσότητα ινσουλίνης στο σώμα, το σάκχαρο μπορεί να συσσωρευτεί στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό -εάν δεν αντιμετωπιστεί- μπορεί να βλάψει την επένδυση των μικρών αιμοφόρων αγγείων, προκαλώντας κακή κυκλοφορία.

Αυτή η κακή κυκλοφορία μπορεί τελικά να οδηγήσει στο να συσσωρευτεί υγρό σε ορισμένα μέρη του σώματος, κυρίως στους αστραγάλους, τα πόδια και τα χέρια.

 Υπάρχουν και άλλες αιτίες οιδήματος, που σχετίζονται με τον διαβήτη

Η κακή κυκλοφορία του αίματος είναι μία από τις πιο συχνές αιτίες οιδήματος, που σχετίζεται με τον διαβήτη, αλλά δεν είναι η μόνη πιθανότητα. Άλλοι συνηθισμένοι παράγοντες που σχετίζονται με το οίδημα σε άτομα με διαβήτη περιλαμβάνουν:

-φλεβική ανεπάρκεια

 -καρδιακά προβλήματα

-νεφρικά προβλήματα

-χαμηλά επίπεδα πρωτεϊνών και

-παρενέργειες φαρμάκων

Η φλεβική ανεπάρκεια είναι όταν οι φλέβες στα πόδια δεν επιτρέπουν στο αίμα να ρέει πίσω στην καρδιά.

Εάν αντιμετωπίζετε πρήξιμο, μιλήστε με τον γιατρό σας

Εάν οι αστράγαλοι, τα χέρια ή τα πόδια σας πρηστούν (και ειδικά εάν δεν υποχωρεί από μόνο του) το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να επισκεφθείτε έναν γιατρό. Ακόμα κι αν το πρήξιμό σας δεν είναι σημάδι διαβήτη, θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο σοβαρό.

Για παράδειγμα το πρήξιμο στην μία πλευρά του σώματος μπορεί να σημαίνει εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση. Δηλαδή ένας θρόμβος αίματος σε μία ή περισσότερες από τις φλέβες στο πόδι σας, απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.

Όποια και αν είναι η αιτία, η συμβουλή ενός γιατρού είναι πάντα ενδεδειγμένη.

Πηγή: iatropedia