διατροφή-τι-θα-συμβεί-αν-δεν-τρώμε-λιπα-1058656
ΥΓΕΙΑ | 10.08.2022 | 21:10

Διατροφή: Τι θα συμβεί αν δεν τρώμε λιπαρά φαγήτα

Η σχέση μας με το φαγητό είναι περίπλοκη, προκαλώντας έτσι διαδοχικά προβλήματα τόσο στη συναισθηματική ζωή όσο και στον επαγγελματικό τομέα.

Από τη μια υπάρχει η ισορροπημένη διατροφή και από την άλλη διαβάζουμε για συγκεκριμένες δίαιτες που στοχεύουν κυρίως στο γρήγορο αδυνάτισμα, βρίσκοντας πολύ περισσότερο απόηχο στην τηλεόραση, τα περιοδικά και τα social media.

Όμως εάν η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προληπτικό φάρμακο, τότε γιατί προτείνονται αυτές οι δραστικές δίαιτες (όπως αυτές που περιλαμβάνουν μια δίαιτα χωρίς λιπαρά ) οι οποίες αποκλίνουν από την ιδέα μιας ισορροπημένης διατροφής; Και τι θα μας συμβεί εάν αφαιρέσουμε εντελώς από τη διατροφή μας ένα μακροθρεπτικό, συστατικό, όπως είναι το λίπος, μόνο και μόνο για να προωθήσουμε τη στιγμιαία απώλεια βάρους;

Ο ρόλος των λιπών στην υγεία

Για δεκαετίες, τα λίπη κατηγορούνται για την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και παχυσαρκίας, ξεκινώντας -όπως συμβαίνει συχνά σε αυτές τις περιπτώσεις- από τις μελέτες που δημοσιεύθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η συσχέτιση μεταξύ της λιπαρής μαγειρικής και των αποθέσεων λίπους στο σώμα ευνόησε αυτήν την απλοϊκή παρατήρηση .

Όμως τις επόμενες δεκαετίες και μέχρι σήμερα, αυτή η άποψη έχει αλλάξει ριζικά, για δύο λόγους:

Η επιστήμη της διατροφής έχει πράγματι γίνει ένα σημαντικό πεδίο μελέτης, το οποίο έχει παράγει έρευνες και δημοσιεύσεις με επιστημονικό υπόβαθρο.

Οι μελέτες που καταδίκαζαν τα λίπη δεν ήταν εντελώς διαφανείς, επειδή δεν είχαν σκοπό να κατηγορήσουν τον ρόλο των σακχάρων, που ήταν εμπορικά εκμεταλλεύσιμα (σκεφτείτε μόνο τα ανθρακούχα ποτά). Σήμερα, ευτυχώς, ο ρόλος των λιπών παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία μας, όπως κάθε μακροθρεπτικό συστατικό, και θα πρέπει να υπάρχουν στο διατροφικό σας πρόγραμμα.

Όπως γνωρίζετε, πολλές από τις βιταμίνες είναι λιποδιαλυτές, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να απορροφηθούν μόνο χάρη στα λιπίδια. Η χοληστερόλη είναι επίσης ένα αρκετά γνωστό λίπος, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στη φυσιολογία μας.

Επιπλέον το σώμα μας συσσωρεύει τα αποθέματα λίπους του ξεκινώντας από όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά. Λαμβάνετε επιπλέον πρωτεΐνη; Τα αποθέματα λίπους αυξάνονται. Λαμβάνετε περισσότερη ζάχαρη από αυτή που χρειάζεστε; Μαντέψτε τι συμβαίνει…

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρώτε λίπος σε αφθονία, αλλά είναι σημαντικό να εντάξετε τα καλά λιπαρά στη διατροφή σας.

Ποιες είναι οι συνέπειες μια διατροφής χωρίς λίπη

Η έλλειψη λίπους στη διατροφή σας μπορεί να έχει μια σειρά από αρνητικές συνέπειες, ας δούμε ποιες είναι.

Θέτετε την υγεία της καρδιάς σας σε κίνδυνο

Μια δίαιτα πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως αυτά που υπάρχουν στο ελαιόλαδο, που είναι γνωστό ότι σχετίζεται με τη μεσογειακή διατροφή , μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα .

Δεν καταπολεμάτε τις φλεγμονώδεις διεργασίες

Οι φλεγμονές αποτελούν τη βάση χρόνιων ασθενειών και καταστάσεων που μειώνουν σημαντικά την ποιότητα ζωής. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που υπάρχουν στο ιχθυέλαιο, στα καρύδια και τα αποξηραμένα φρούτα βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής , μειώνοντας επίσης τις επιδράσεις των οξειδωτικών διεργασιών.

Εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος

Όπως τα λίπη βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής, βοηθούν επίσης και στην καταπολέμηση των εξωτερικών επιθέσεων, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό.

Ξεμένετε από ενέργεια και υποφέρετε από κούραση

Συχνά οδηγούμαστε στο να συνδυάζουμε τους υδατάνθρακες με την ενέργεια, ξεχνώντας ότι τα λίπη παίζουν καθοριστικό ρόλο στην καταπολέμηση της κούρασης και ότι σας δίνουν ενέργεια για να ξεκινήσετε την ημέρα σας. Τα λίπη είναι το κύριο ενεργειακό μας απόθεμα και είναι απαραίτητα για την επιβίωση, καθώς εμποδίζουν -σε ακραίες συνθήκες- τη διάσπαση της άλιπης μάζας.

Αντί να χάσετε βάρος, παίρνετε βάρος

Τα λίπη επιβραδύνουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και δίνουν μεγαλύτερη αίσθηση κορεσμού. Επιπλέον, ακόμα πιο σημαντικό, το σώμα θα απαιτεί πάντα την ενέργεια που χρειάζεται και θα τη λαμβάνει από τις πιο άμεσες πηγές, όπως τα απλά σάκχαρα, με αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους μακροπρόθεσμα.

Ο εγκέφαλός σας επηρεάζεται…

Ο εγκέφαλος χρειάζεται λίπη, όχι μόνο επειδή αποτελείται κυρίως από αυτά, αλλά γιατί οι λειτουργίες του βελτιώνονται με μια ισορροπημένη διατροφή που βασίζεται στα ωμέγα-3 λιπαρά . Μελέτες έχουν δείξει ότι δεν παίζει τόσο ρόλο η ποσότητα λίπους που προσλαμβάνετε όσο η ποιότητα και τα καλά λιπαρά βελτιώνουν τις γνωστικές ικανότητες.

Ολοκληρώνω λέγοντάς σας ότι η ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων είναι το κλειδί για να είστε υγιείς και γεμάτοι ενέργεια. Γι αυτό και είναι σημαντικό να περιλαμβάνετε τα καλά λιπαρά στη διατροφή σας.

Πηγή: jenny.gr