Υγεία

Διαγνωστικές εξετάσεις: Από 20/12 τα ηλεκτρονικά αντίγραφα

Σε εφαρμογή τίθεται η χορήγηση αποτελεσμάτων διαγνωστικών εξετάσεων και βεβαιώσεων νοσηλείας μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στις 20 Δεκεμβρίου, σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους των έντυπων αποτελεσμάτων, που ήταν υποχρεωμένοι να μεταφέρουν οι πολίτες από δομή υγείας σε δομή υγείας. Ηδη, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, έχει αποστείλει σχετικό έγγραφο σε όλους τους Διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών, με το οποίο τους ενημερώνει για τη σύσταση ψηφιακού αποθετηρίου αποτελεσμάτων διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων, που διενεργούνται από δημόσιες ή ιδιωτικές μονάδες υγείας, καθώς επίσης και για τη σύσταση ψηφιακού αποθετηρίου βεβαιώσεων νοσηλείας ή εξέτασης ασθενούς στα νοσοκομεία και τις κλινικές της χώρας.

Για τα νοσοκομεία που έχουν ήδη υλοποιήσει σε δοκιμαστικό περιβάλλον τη διασύνδεση τους με τα συστήματα της Η.ΔΙ.Κ.Α., ξεκινά η μετάβαση στο παραγωγικό περιβάλλον των δεδομένων προς τα ψηφιακά αποθετήρια που λειτουργούν στην Η.ΔΙ.Κ.Α. ως τμήματα του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας.

Προκειμένου τα νοσοκομεία της χώρας να διαλειτουργούν με τα ανωτέρω ψηφιακά αποθετήρια για να τα ενημερώνουν με δεδομένα, θα πρέπει να προσαρμόσουν τα πληροφοριακά τους συστήματα, με το συνολικό εκτιμώμενο κόστος υλοποίησης να ανέρχεται σε 4.500 ευρώ ανά νοσοκομείο.

Αναλυτικά η διαδικασία για τον πολίτη

Μετά την είσοδο στην ηλεκτρονική εφαρμογή, θα εμφανίζεται στον ασθενή λίστα με τα παραπεμπτικά διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων, στις οποίες έχει υποβληθεί. Ο ασθενής θα επιλέγει από τη λίστα το παραπεμπτικό, που έχει εκτελεσθεί και που αντιστοιχεί στις διαγνωστικές εργαστηριακές εξετάσεις για τις οποίες θέλει να λάβει τα αποτελέσματα και θα αιτείται να εκδοθεί το σχετικό αντίγραφο αποτελεσμάτων.

Το αντίγραφο των αποτελεσμάτων εργαστηριακών διαγνωστικών εξετάσεων θα περιλαμβάνει τα παρακάτω δεδομένα:

  • Στοιχεία ταυτοποίησης πολίτη (ΑΜΚΑ, Ονοματεπώνυμο)
  • Στοιχεία γνωματεύοντα ιατρού (ΑΜΚΑ, Ονοματεπώνυμο, Ειδικότητα)
  • Στοιχεία εργαστηρίου και Αριθμό παραγγελίας
  • Ημερομηνία λήψης δείγματος
  • Ημερομηνία έκδοσης αποτελεσμάτων
  • Κατηγορία διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων
  • Στοιχεία διαγνωστικών εργαστηριακών εξετάσεων (Περιγραφή εξέτασης, Μέθοδος εξέτασης, Ημερομηνίαέκδοσης αποτελέσματος, Αποτέλεσμα εξέτασης, Μονάδα μέτρησης, Απόλυτη τιμή αποτελέσματος εξέτασης, Όρια φυσιολογικών τιμών)
  • Μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό επαλήθευσης, με σκοπό την επαλήθευση του περιεχομένου του εγγράφου από τον ασθενή ή/και τον αποδέκτη του αντιγράφου των αποτελεσμάτων του ασθενούς. Η επαλήθευση θα γίνεται μέσω gov.gr
  • Προηγμένη ή εγκεκριμένη ηλεκτρονική σφραγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η ημερομηνία που θα αναγράφεται στην ηλεκτρονική σφραγίδα θα αποτελεί την ημερομηνία έκδοσης των ανωτέρω πιστοποιητικών.

πηγή: reader.gr

newsroom

Recent Posts

ΑΔΕΔΥ: Καταγγέλλει αυθαίρετη μετακίνηση δημοσίου υπαλλήλου

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., με ανακοίνωση της, αφού σημειώνει αφού έλαβε υπόψη της το…

19 δευτερόλεπτα ago

Μεγάλη απάτη σε βάρος του ΕΟΠΥΥ με εικονικές συνταγογραφήσεις

Εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας διέπρατταν κακουργηματικές απάτες σε βάρος του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μέσω εικονικής…

15 λεπτά ago

Απίστευτα πράγματα: Σωματικός έλεγχος σε… άστεγο ενώ οι έμποροι ναρκωτικών αλωνίζουν!

Υπάρχουν περιπτώσεις που η Ελληνική Αστυνομία κάνει καλά τη δουλειά της και έχει σημειώσει επιτυχίες,…

18 λεπτά ago

Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή: Η Αθήνα απειλείται με τσιμεντοποίηση

Η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, μετά από συνάντησή της με φορείς που…

23 λεπτά ago

Meteo: Ο θερμότερος Νοέμβριος των τελευταίων ετών σε Κρήτη και τρεις ακόμη περιφέρειες

Μπορεί να είχαμε λίγες κακοκαιρίες μέχρι τώρα στη χώρα, όμως, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις για…

29 λεπτά ago

ΑΣΕΠ: Εκδόθηκαν οριστικά αποτελέσματα της προκήρυξης 3Κ/2021

Σήμερα εκδόθηκαν και καταχωρίστηκαν στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ, οι οριστικοί πίνακες διοριστέων, κατάταξης και απορριπτέων υποψηφίων για…

34 λεπτά ago