δέκα-μικρές-αλλαγές-στον-τρόπο-ζωής-γι-1189553
ΥΓΕΙΑ | 05.06.2023 | 12:58

Δέκα μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής για να βελτιώσετε την υγεία σας

Νιώθετε ότι δεν έχετε τον χρόνο να βελτιώσετε τα γενικά επίπεδα υγείας και φυσικής κατάστασης; Αν ναι, κάνετε λάθος.

Δεν χρειάζεται να ξεκινήσετε να τρέχετε μαραθώνιους, ή να αλλάξετε εντελώς τον τρόπο ζωής σας, για να γίνετε καλύτεροι και υγιέστεροι.

Κάποιες μικρές αλλαγές είναι συχνά το μόνο που χρειάζεστε για να βελτιώσετε την υγεία σας.

1. Το δεκάλεπτο περπάτημα

Πηγαίνοντας για ένα σύντομο, γρήγορο περπάτημα μετά από κάθε ένα από τα τρία βασικά γεύματα της ημέρας μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τη φυσική σας κατάσταση. Είναι σώφρον να περπατάτε για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα: 3 βασικά γεύματα, 3 10λεπτοι περίπατοι με γρήγορο βάδισμα. Αυτό θα σας εξασφαλίσει τη συνιστώμενη καθημερινή καρδιαγγειακή άσκηση. Φροντίστε να διατηρείτε τον ρυθμό βαδίσματος στην κάθε σας βόλτα. Όσο πιο γρήγορα περπατάτε, τόσο καλύτερο είναι για την υγεία σας.

2. Φάτε στο σπίτι

Προσπαθήστε να προετοιμάσετε κάθε ένα από τα τρία καθημερινά σας γεύματα στο σπίτι, χρησιμοποιώντας ολόκληρα τρόφιμα. Αυτό θα σας αποτρέψει από το να τρώτε γρήγορα γεύματα απ’ έξω, όταν αισθάνεστε πείνα. Σημαίνει ότι μπορείτε να αποφύγετε την επιλογή πρόχειρου φαγητού ή εξαιρετικά επεξεργασμένων γευμάτων. Η προετοιμασία φαγητού στο σπίτι σας δίνει επίσης περισσότερο έλεγχο των διατροφικών σας επιλογών και της πρόσληψης θερμίδων. Εάν εργάζεστε σε γραφείο, ετοιμάστε το μεσημεριανό σας από το προηγούμενο βράδυ και πάρτε μια μερίδα μαζί σας στη δουλειά.

3. Φάτε νωρίς για δείπνο

Θα πρέπει να αποφεύγετε να τρώτε οποιοδήποτε φαγητό για περίπου τρεις ώρες πριν πάτε για ύπνο. Κάνοντας αυτό δίνει στο σώμα σας χρόνο να αφομοιώσει το φαγητό που έχετε φάει, κάτι που θα βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου σας. Θα σας εμποδίσει επίσης να πάτε για ύπνο πεινασμένοι και να ξυπνήσετε τη νύχτα για ένα σνακ.

4. Διαχειριστείτε το άγχος σας

Το στρες, που δεν τίθεται υπό έλεγχο, μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα υγείας, όπως καρδιακές παθήσεις, άγχος, κατάθλιψη, παχυσαρκία, πονοκεφάλους, Αλτσχάιμερ και γαστρεντερικά προβλήματα. Το έντονο στρες μπορεί να είναι ακόμη και θανατηφόρο. Από την άλλη, η διαχείριση του άγχους σας θα μπορούσε να προσθέσει χρόνια στη ζωή σας.

Υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε για να καταπολεμήσετε το άγχος. Μερικοί βρίσκουν ότι η σωματική δραστηριότητα τους βοηθά να ηρεμήσουν. Άλλοι προτιμούν ασκήσεις αναπνοής, διαλογισμό, διάβασμα ή την παρακολούθηση μιας διασκεδαστικής τηλεοπτικής εκπομπής. Όταν θέλετε να μειώσετε το άγχος, επιλέξτε δραστηριότητες που σας αρέσουν και οι οποίες σας βοηθούν να χαλαρώσετε.

5. Πίνετε λιγότερο αλκοόλ

Εάν πίνετε συνεχώς περισσότερο αλκοόλ από ό,τι θα έπρεπε, κάνετε ευθέως κακό στην υγεία σας. Ιδεατά, πρέπει να μην καταναλώνετε περισσότερες από 14 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα. Επιπλέον, είναι συνετό να κατανείμετε αυτές τις μονάδες αλκοόλ ομοιόμορφα μέσα στην εβδομάδα και να μην πίνετε πολύ αλκοόλ σε μία μόνο μέρα. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ηπατική νόσο, καρδιακές παθήσεις, υπέρταση, εγκεφαλικά, πεπτικά προβλήματα και διάφορες μορφές καρκίνου.

6. Γιόγκα και πιλάτες

Η γυμναστική γιόγκα και η πιλάτες είναι και εξίσου εξαιρετικές, για να αυξήσετε τα επίπεδα της φυσικής σας κατάστασης. Μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε το στρες, να ενισχύσετε την μυϊκή σας δύναμη και να κάψετε θερμίδες. Η γιόγκα και η πιλάτες θα σας κάνουν επίσης πιο ευέλικτους σωματικά. Μπορείτε να κάνετε ομαδικές συνεδρίες γιόγκα, ή πιλάτες. Μπορείτε επίσης να κάνετε γιόγκα και πιλάτες στο σπίτι όποτε θέλετε. Υπάρχουν πολλά εκπαιδευτικά βίντεο στο διαδίκτυο, για να σας βοηθήσουν να μάθετε τα βασικά της γιόγκα ή της πιλάτες.

7. Συνεχίστε να κινείστε

Αντί να κάθεστε πολλές ώρες την ημέρα, προσπαθήστε να παραμείνετε σε κίνηση. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι βρίσκεστε στην καρέκλα του γραφείου σας στη δουλειά. Σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να σηκώσετε το πόδι σας από το κάθισμα, να το εκτείνετε ευθεία προς τα έξω και να κρατήσετε σε έκταση για λίγα δευτερόλεπτα πριν το κατεβάσετε ξανά. Στη συνέχεια, μπορείτε να το επαναλάβετε με το άλλο πόδι. Η επανάληψη αυτού κατά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε θερμίδες, να χτίσετε δύναμη και να αποφύγετε τους πόνους στην πλάτη.

8. Καταγράψτε την πρόοδό σας

Η καταγραφή της προόδου που κάνετε στην φυσική σας κατάσταση θα σας παρακινήσει να συνεχίσετε την προσπάθεια. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι θέλετε να χάσετε μερικά κιλά. Η καταγραφή της απώλειας βάρους σας θα σας υπενθυμίσει πόση πρόοδο έχετε κάνει και τι πρέπει να κάνετε ακόμα για να πετύχετε τον στόχο σας.

9. Κάντε καλύτερες επιλογές

Επιλέγοντας να κάνετε το σωστό για την υγεία σας αντί να δικαιολογείτε τον εαυτό σας, θα σας βοηθήσει να επιτύχετε τους στόχους σας πιο γρήγορα. Για παράδειγμα, το να πάρετε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ κάθε μέρα στη δουλειά θα κάνει τελικά τη διαφορά, όπως και η επιλογή ενός μήλου αντί ενός μπισκότου για σνακ. Μπορεί να νομίζετε ότι το να κάνετε μια λογική επιλογή δεν θα κάνει μεγάλη διαφορά. Ωστόσο, η κάθε μία από αυτές τις υγιεινές επιλογές προστίθεται και όλες μαζί κάνουν τεράστια διαφορά με την πάροδο του χρόνου.

10. Βρείτε έναν φίλο για να κάνετε μαζί γυμναστική

Εάν ασκείστε μόνοι σας, μπορεί να το βρείτε αρκετά βαρετό. Έτσι, είναι έξυπνο να βρείτε έναν φίλο για να κάνετε μαζί γυμναστική. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι αποφασίζετε να κάνετε μια καθημερινή βόλτα στην παραλία, επειδή θέλετε να γίνετε πιο υγιείς. Εάν μπορείτε να περπατήσετε με κάποιον άλλο, μπορείτε να συνομιλήσετε μαζί του για να σας βοηθήσει να περάσει η ώρα και να κάνετε την άσκηση λιγότερο μονότονη.

πηγή:iatropedia.gr