εμβολιασμοί-συνεχίζονται-οι-χαμηλοί-927649
ΥΓΕΙΑ | 22.11.2021 | 18:33

Εμβολιασμοί: Συνεχίζονται οι χαμηλοί ρυθμοί -Τα αναλυτικά στοιχεία

Παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης, τα στοιχεία για τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς είναι αμείλικτα, αποδεικνύοντας ότι:

-Το πρόγραμμα προχωράει με πολύ αργούς ρυθμούς.

-Η χώρα μας υπολείπεται σημαντικά των ανεπτυγμένων χωρών της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους:

-Οι ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί παραμένουν χαμηλά, στο 62,3% (6.550.000). Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι χθες Κυριακή οι εμβολιασμοί για πρώτη δόση ήταν μόλις 2.053, ενώ σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους τις τελευταίες 7 με 8 ημέρες έχουν πραγματοποιηθεί περί τις 150.000 ραντεβού πρώτης δόσης, περίπου 18 με 20.000 την ημέρα.

Αυτό εξηγεί, προφανώς, και τις απεγνωσμένες εκκλήσεις τόσο του κ. Θεμιστοκλέους όσο και η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου να προχωρήσουν οι πολίτες τον εμβολιασμό του.

Μάλιστα, η κ. Θεοδωρίδου επικαλέστηκε μήνυμα του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων στις ΗΠΑ στο οποίο τονίζεται χαρακτηριστικά: «εμβολιαστείτε άμεσα οι άνω των 12 ετών». Η χορήγηση της 3ης δόσης στη χώρα μας έχει αρχίσει από την 1η Σεπτεμβρίου. Το FDA έδωσε την έγκριση πριν από 48 ώρες για την 3η δόση, είπε η κυρία Θεοδωρίδου. Η έγκριση στηρίχθηκε σε μελέτη της Pzizer που μετείχαν 10.000 πλήρως εμβολιασμένοι. Οι μισοί πήραν τρίτη δόση και από εκείνους νόσησαν μόλις 6 και οι υπόλοιποι πήραν placebo και νόσησαν 126. Μόλις 2 περιπτώσεις στο 1 εκατομμύριο εμφάνισαν περικαρδίτιδα. Ο στόχος του εμβολιασμού έχει επιτευχθεί ως προς την προστασία από σοβαρή νόσηση και θάνατο. Οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν για μικρότερο χρονικό διάστημα. Η μείωση των αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου έχει πιθανότητα για νόσηση μεγαλύτερη. Η αύξηση των αντισωμάτων μετά την τρίτη δόση είναι ταχεία- απαιτούνται δύο με τρεις ημέρες.