Categories: Υγεία

Χοληστερίνη: Ποιος καφές αυξάνει τα επίπεδα στο αίμα

Χοληστερίνη: Τι δείχνει νέα, σημαντική μελέτη σε χιλιάδες εθελοντές. Ποια είδη καφέ και σε τι ποσότητες οδηγούν σε αύξηση της χοληστερόλης στο αίμα. Πόση είναι αυτή η αύξηση.

Οι άνθρωποι που πίνουν καθημερινά πολλά φλιτζάνια καφέ μπορεί να παρατηρήσουν επίμονη αύξηση στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα τους, ιδίως εάν ο αγαπημένος τους καφές παρασκευάζεται χωρίς φιλτράρισμα, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Νορβηγία.

Εξετάζοντας στοιχεία από περισσότερους από 21.000 συμπατριώτες τους, διαπίστωσαν ότι το πρόβλημα αφορά πρωτίστως όσους πίνουν πολύ καφέ και όχι δυο-τρία φλιτζάνια ημερησίως. Η διαφορά στα επίπεδα της χοληστερόλης, όμως, εξαρτάται από τη μέθοδο παρασκευής του καφέ. Επιπλέον, δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να ακυρώνει τα καρδιαγγειακά οφέλη που παρέχει η μέτρια κατανάλωση καφέ.

Όσοι έπιναν τον «λιγότερο φιλτραρισμένο» καφέ, όπως αυτός που παράγεται με καφετιέρα χειρός (French press ή γαλλική πρέσα), είχαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις στη χοληστερόλη τους.

Κατά μέσον όρο, όσοι έπιναν έξι ή περισσότερα φλιτζάνια μη φιλτραρισμένου καφέ ημερησίως είχαν επίπεδα ολικής χοληστερόλης 8-12 mg/dl υψηλότερα απ’ ό,τι όσοι δεν έπιναν καφέ.

Ακολουθούσαν οι λάτρεις του εσπρέσο και ύστερα οι γυναίκες που έπιναν καφέ φίλτρου. Ωστόσο στους άνδρες που έπιναν καφέ φίλτρου δεν παρατηρήθηκε κάποια διαφορά.

«Τα ευρήματα αυτά συμφωνούν με εκείνα προγενέστερων μελετών, οι οποίες είχαν δείξει ότι ο μη φιλτραρισμένος καφές μπορεί να επηρεάσει τη χοληστερόλη», δήλωσε η ερευνήτρια Dr. Maja-Lisa Løchen, καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής στο Αρκτικό Πανεπιστήμιο της Νορβηγίας.

Χωρίς φιλτράρισμα

Όπως εξήγησε, μη φιλτραρισμένα θεωρούνται όλα τα είδη καφέ που βράζονται ή εκχυλίζονται με καφετιέρες χειρός. Ο εσπρέσο επίσης εμπίπτει σε αυτή την κατηγορία, αλλά είναι λίγο πιο φιλτραρισμένος από άλλα είδη.

Ο τρόπος παρασκευής του καφέ έχει σημασία, διότι οι κόκκοι και η σκόνη του καφέ περιέχουν φυσικά έλαια που μπορεί να αυξήσουν τη χοληστερόλη, πρόσθεσε.

Ο καφές που βράζουμε στο μπρίκι και καφετιέρα χειρός δεν διαθέτουν χάρτινο φίλτρο. Επιπλέον, ο καφές παραμένει για παρατεταμένο χρονικό διάστημα σε επαφή με το ζεστό νερό. Έτσι, το παραγόμενο ρόφημα περιέχει περισσότερα από αυτά τα φυσικά έλαια.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Open Heart. Βασίζεται σε στοιχεία από 21.083 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 40 ετών και άνω. Οι εθελοντές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για την κατανάλωση καφέ, αλκοόλ και για την άσκηση.

Οι εθελοντές έπιναν κατά μέσον όρο τέσσερα έως πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Όσοι έπιναν 6 ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ παρασκευασμένου με βραστό νερό στο μπρίκι ή στην καφετιέρα χειρός, είχαν την μεγαλύτερη αύξηση στη χοληστερόλη (8-12 mg/dl).

Όσοι έπιναν 3-5 φλιτζάνια εσπρέσο την ημέρα, είχαν αύξηση κατά:

3,48 – 6,19 mg/dl οι γυναίκες
2,71 – 9,28 mg/dl οι άνδρες
Οι γυναίκες που έπιναν τουλάχιστον 6 φλιτζάνια καφέ φίλτρου την ημέρα, είχαν αύξηση κατά 4 mg/dl της ολικής χοληστερόλης τους, σε σύγκριση πάντα με όσες δεν έπιναν καθόλου καφέ.

Πολύ μεγάλες ποσότητες

Ωστόσο στη μελέτη δεν διευκρινίστηκε εάν ο καφές ήταν σκέτος ή συνοδευόταν από ζάχαρη, σαντιγί κ.λπ. Επιπλέον, οι ποσότητες καφέ που καταναλώνουν οι Νορβηγοί είναι πολύ μεγάλες, κατά την Dr. Løchen. Όντως, η χώρα έχει την δεύτερη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση καφέ παγκοσμίως.

Τέλος, η μέτρια κατανάλωση καφέ (κάτω από πέντε φλιτζάνια ημερησίως) σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο αναπτύξεως καρδιοπάθειας και μακροζωία, κατέληξε.

Πηγή: iatropedia

Comments are closed.


Recent Posts

Ιράν: Ζευγάρι καταδικάστηκε σε 21 χρόνια φυλακή επειδή χόρευε μπροστά σε μνημείο

Δεν έχουν τέλος οι σκοταδιστικές αποφάσεις στο Ιράν που θυμίζουν μεσαιωνικές πρακτικές καθώς ένα ζευγάρι φυλακίστηκε επειδή είχε χορέψει μπροστά από ένα από τα πιο…

1 ώρα ago

Αντιμέτωπος με την δικαιοσύνη ο Light – Μήνυση από το θύμα που ξυλοκοπήθηκε

Μήνυση εις βάρος του γνωστού τράπερ Light και κατά αγνώστων κατέθεσε άνδρας που φέρεται να ξυλοκοπήθηκε σε βίντεο που ανήρτησε…

2 ώρες ago

Ελβετία: «Έρχονται πολλοί μετανάστες και όχι οι καλοί»

Την υιοθέτηση του συστήματος που θέλει να εφαρμόσει  η Βρετανία απελαύνοντας μετανάστες στη Ρουάντα, μέχρι να τους εγκριθεί η χορήγηση…

2 ώρες ago

Σαρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κρήτη – Προηγείται 9,5% της ΝΔ!

Στο 9,5% βρίσκεται η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας στην Κρήτη, όπως αναφέρουν τα ευρήματα δημοσκόπησης της Prorata για το…

2 ώρες ago

Ιμάμογλου: Έκραξε τον Ερντογάν για την κατσάδα σε νομάρχη!

Την κίνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κατσαδιάσει αξιωματούχο μπροστά στις κάμερες χλεύασε σε ομιλία του που κυκλοφορεί στο ίντερνετ…

2 ώρες ago

ΕΛΑΣ: Συνελήφθη 38χρονος για διαρρήξεις αυτοκινήτων στην «OPAP Arena»

Η ΕΛΑΣ προχώρησε στη σύλληψη ενός 38χρονου αλλοδαπού. Ο εν λόγω άνδρας προχωρούσε σε κλοπές και διαρρήξεις στα σταθμευμένα αυτοκίνητα…

2 ώρες ago