Υγεία

Χαζεύεις στο κινητό σου αμέσως μόλις ξυπνήσεις; Δες τι θα σου συμβεί

Σου έχει συμβεί, πιθανότατα είναι κάτι που κάνουμε όλοι, ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Το ρολόι χτυπά, ξυπνάς, ανοίγεις τα μάτια και πιάνεις το κινητό που φόρτιζε δίπλα σου όλο το βράδυ.

Κλείνεις το ξυπνητήρι και ασυναίσθητα αρχίζεις το σκρολάρισμα στα social, τσεκάρεις τα μέιλ και προτού το καταλάβεις, πέρασαν δέκα λεπτά.

Οι έρευνες επιβεβαιώνουν πως περίπου το 46% έως 61% των ανθρώπων θα σκρολάρουν στο κινητό αμέσως μόλις ξυπνήσουν ή μέσα σε πέντε λεπτά από την ώρα που ξύπνησαν.

Τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλό σου από την δραστηριότητα αυτή. Οι οθόνες, όλες οι οθόνες εκπέμπουν το λεγόμενο μπλε φως, που στα δικά σου μάτια δεν είναι μπλε αλλά περιλαμβάνεται σε κάθε φως από τέτοιου είδους οθόνες.

Έρευνα του 2016 που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Sleep έδειξε πως το μπλε φως μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην μνήμη και ειδικά η έκθεση σε αυτό νωρίς το πρωί μας βοηθά να ξυπνήσουμε καλύτερα και πιο γρήγορα.

Αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο αλλά μην βιαστείς. Οι πιο δημοφιλείς τρόποι χρήσης του κινητού είναι τα γραπτά μηνύματα (97%), οι βιντεοκλήσεις (92%), το σερφάρισμα στο διαδίκτυο (89%) και η περιήγηση στα social media (75%).

Το να απαντήσεις σε μέιλ και μηνύματα αμέσως μόλις ξυπνήσεις, σίγουρα σε προετοιμάζει για μια μέρα γεμάτη στρες. Έρευνες πιστοποιούν πως το να επεξεργάζεσαι μηνύματα που αφορούν την δουλειά εκτός εργασιακής ώρας, έχει αρνητικό αντίκτυπο στην πνευματική μας υγεία.

Ταυτόχρονα, το να σερφάρεις στο διαδίκτυο αμέσως μόλις ξυπνήσεις, θα μάθεις θες δεςν θες τις πιο σημαντικές ειδήσεις οι οποίες στην πλειοψηφία τους είναι κακές και θα μεγαλώσεις άθελά σου τα επίπεδα άγχους σου για όλη την ημέρα.

Τι να κάνεις; Αν έχεις ανάγκη το κινητό, κλείσε το wifi και data και ξεκίνα την ημέρα διαβάζοντας δυο σελίδες από το αγαπημένο σου e-book. Θα πάρεις και το απαραίτητο μπλε φως και δεν θα στρεσαριστείς χωρίς λόγο.

stergios

Recent Posts

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Πότε καταβάλλεται η διπλή δόση στους δικαιούχους

Στις 30 Νοεμβρίου αναμένεται να καταβληθεί στους δικαιούχους το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και μάλιστα το…

16 λεπτά ago

Άνοιξε η Ε.Ο. Πάτρας -Αθηνών: Που υπάρχουν προβλήματα

Άνοιξε και στα δύο ρεύματα η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό από Πάτρα προς…

17 λεπτά ago

H ΠτΔ τηλεφωνεί σε δωρητές του κράτους

Η ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Παναγιώτη και τη Σωτηρία Αραμπατζή από το…

20 λεπτά ago

Καταγγελία Αντώναρου: Ποιοι βοηθούν τους αποστάτες του ΣΥΡΙΖΑ;

Σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία προέβη ο Ευάγγελος Αντώναρος μέσω Twitter. Πιο συγκεκριμένα, ο πρώην…

24 λεπτά ago

Δημοσκόπηση στη Βρετανία «κατακεραυνώνει» τη στάση Σούνακ

Μια δημοσκόπηση της YouGov στη Βρετανία αναδεικνύει πως οι πολίτες της χώρας θεωρούν λανθασμένη την…

40 λεπτά ago

Έφτιαξαν κοινοβουλευτική ομάδα οι αποστάτες του ΣΥΡΙΖΑ -Επικεφαλής ο Χαρίτσης

Τη συγκρότηση Κοινοβουλευτικής Ομάδας αποφάσισαν απόψε οι 11 ανεξάρτητοι πλέον βουλευτές που αποχώρησαν από τον…

53 λεπτά ago