αυτές-τις-τροφές-δεν-πρέπει-να-καταναλ-446018
ΥΓΕΙΑ | 29.08.2021 | 14:43

Αυτές τις τροφές δεν πρέπει να καταναλώνετε με άδειο στομάχι

Όταν το στομάχι σας είναι άδειο και πεινάτε πολύ και αδημονείτε να φάτε κάτι, πρέπει να προσέξετε ποιες τροφές ή ποτά να αποφύγετε, είτε γιατί θα σας πειράξουν στο στομάχι είτε γιατί μπορεί να σας γεμίσουν θερμίδες.

Δείτε ποιες είναι αυτές:

Καυτερά φαγητά

Αν το στομάχι σας είναι άδειο και καταναλώσετε καυτερά πιάτα, τότε είναι πολύ πιθανό να σας προκαλέσουν ενοχλήσεις στο στομάχι. Αν σας αρέσουν πιάτα με πιπεριές τσίλι, χαλαπένος ή μπούκοβο, τότε θα πρέπει να τα τρώτε όταν το στομάχι σας δεν είναι εντελώς άδειο, όπως προτρέπει η γαστρεντερολόγος Lisa Ganjhu. Μάλιστα, για να μπορέσετε να τις καταναλώσετε είναι καλό να τις συνδυάσετε με γιαούρτι ή γάλα. Δηλαδή να πιείτε ένα ποτήρι γάλα ή να φάτε ένα γιαούρτι προτού αποφασίσετε να φάτε κάτι καυτερό.

Σκέτα φρούτα

Οι διατροφολογοι συνιστούν να μην καταναλώνετε σκέτα φρούτα όταν πεινάτε πολύ καθώς δεν σας χορταίνουν. Ναι μεν έχουν αρκετή ζάχαρη αλλά αυτό που κάνουν είναι να ενεργοποιούν την ορμόνη της πείνας και να σας κάνουν να πεινάτε περισσότερο χωρίς ωστόσο να σας χορταίνουν. Για να χορτάσετε με φρούτο, πρέπει να το συνδυάσετε με πρωτεΐνη: μερικούς ξηρούς καρπούς, τυρί cottage ή γιαούρτι.

Μίνι σνακ

Κάποια μικρά σνακ -100 θερμίδων περίπου- που κυκλοφορούν στο εμπόριο, όπως πχ κράκερ, με λίγες σχετικά θερμίδες, δεν βοηθούν να χορτάσουμε. Οι υδατάνθρακες που περιέχουν προσφέρουν μια πρόσχαιρη ικανοποίηση του αισθήματος της πείνας, με αποτέλεσμα να πεινάτε περισσότερο λίγο αφότου τα καταναλώσετε. Αντί για τέτοια σνακ, προτιμήστε ένα σάντουιτς που να συνδυάζει πρωτείνες και υδατάνθρακες και να έχει 200-300 θερμίδες.

Πορτοκάλια, μέντα, καφές (Πικρά τρόφιμα και ποτά)

Αυτά είναι τροφές που παράγουν οξέα στο στομάχι και είναι καλό να αποφεύγονται όταν κάποιος είναι νηστικός, ειδικά σε άτομα που πάσχουν από γαστρίτίδες, ευερέθιστο έντερο κλπ. Τα περισσότερα λαχανικά δεν παράγουν υγρά στο στομάχι. Οπότε μπορείτε να καταναλώσετε ένα γεύμα με λαχανικά προτού πιείτε καφέ ή πορτοκαλάδα.

Σούσι

Ο συνδυασμός λευκού ρυζιού με σος σόγια -βασικά συστατικά του σούσι- δεν ενδείκνυται για κατανάλωση με άδειο στομάχι. Το λευκό ρύζι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ένώ η σος σόγιας προκαλεί δίψα. Ο εγκέφαλός μας μπερδεύει τη δίψα με την πείνα, με αποτέλεσμα να φάτε περισσότερο για να… χορτάσετε.

Κοκτέιλ

Δεν είναι κάτι που ακούτε για πρώτη φορά, ότι δεν κάνει να πίνετε με άδειο στομάχι. Δεν είναι ότι μπορεί να σας πειράξει το ποτό και να σας ζαλίσει. Μπορεί κιόλας να σας οδηγήσει και σε υπερφαγία. Το αλκοόλ μειώνει τα επίπεδα της λεπτίνης, της ορμόνης του κορεσμού. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός σας μπορεί να καταναλώσει πολύ περισσότερο φαγητό, χωρίς να δοθεί σήμα ότι έχετε χορτάσει.

Πηγή: olivemagazine.gr