αυτές-είναι-οι-παρενέργειες-που-έχουν-981594
ΥΓΕΙΑ | 15.09.2022 | 17:10

Αυτές είναι οι παρενέργειες που έχουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια για τον κορωνοϊό

Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου ξεκίνησαν στην χώρα μας  οι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια για την μετάλλαξη Ομικρον του κορωνοϊού. Η πλατφόρμα για την οριστικοποίηση των ραντεβού έχει ήδη ανοίξει στο emvolio.gov.gr.

Η χώρα μας έχει παραλάβει 400.000 δόσεις -ενισχυμένων με την παραλλαγή Ομικρον- από τις Pfizer/BioNTech (Comirnaty Original/Omicron BA.1) και αναμένεται να παραληφθούν άλλες 400.000 την επόμενη εβδομάδα, ενώ αντίστοιχα αναμένουμε 200.000 δόσεις του επικαιροποιημένου εμβολίου της Moderna(Spikevax Bivalent Original/Omicron BA.1).

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η τροφοδοσία με επικαιροποιημένα εμβόλια θα συνεχιστεί και οι ποσότητες θα είναι επαρκείς για τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Μέχρι το τέλος του 2022 αναμένονται τα εμβόλια που θα στοχεύουν τις υποπαραλλαγές BA.4 και BA.5 της παραλλαγής Omicron, εφόσον ανάψει το «πράσινο» φως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την έγκρισή τους.

Όπως συμβαίνει με όλα τα εμβόλια έτσι και τώρα μπορεί να εμφανιστούν φυσιολογικές παρενέργειες μετά τη χορήγηση. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν:

πόνο στο σημείο όπου κάνατε την ένεση

κούραση

μυαλγίες

πυρετός και ρίγη

πόνους στις αρθρώσεις.