αυστηρότερα-μέτρα-στην-αττική-στο-κό-838453
ΥΓΕΙΑ | 05.02.2021 | 19:43

Αυστηρότερα μέτρα στην Αττική, στο “κόκκινο” Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική -Ποια καταστήματα κλείνουν το Σαββατοκύριακο

Αυστηρότερα μέτρα στην Αττική, στο “κόκκινο” Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική – Ποια καταστήματα κλείνουν το Σαββατοκύριακο

Όπως είχε γράψει η aftodioikisi.gr 

και ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας  Νίκος Χαρδαλιάς (δείτε το σχετικό απομαγνητοφωνημένο κείμενο στο τέλος*),

τα μέτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων και οι σχετικές αποφάσεις της κυβέρνησης με ισχύ από το Σάββατο στις 6 το πρωί και έως 15 Φεβρουαρίου, είναι οι εξής:

-Κοινά μέτρα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκδική, με τις δύο τελευταίες περιοχές να εντάσσονται στο “κόκκινο”.

-Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί για τα Σαββατοκύριακα. 

-Κάθε Σάββατο και Κυριακή η μετακίνηση γίνεται μόνο με SMS και για τους έξι λόγους έως τις 6 το απόγευμα. 

-Δημοτικά και Γυμνάσια συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά δια ζώσης στην Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική αλλά και στις υπόλοιπες κόκκινες περιοχές, ενώ τα Λύκεια εξακολουθούν την τηλεκπαίδευση.

-Επέκταση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα στην Αττική.

-Στα καταστήματα στην Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική το click inside δίνει τη θέση του στο click away.

-Κομμωτήρια, κουρεία καθώς κέντρα αισθητικής. και υπηρεσίες διαιτολογίας και αισθητικής , υπηρεσίες προσωπικής υγεινής και φροντίδας σώματος αλλά και τα  ΚΤΕΟ και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ (σ.σ. αναφέρθηκαν εκ παραδρομής και δεν θα λειτουργούν) λειτουργούν κανονικά αλλά μόνο Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ. Το Σάββατος θα παραμένουν κλειστά. 

-Τα μόνα ανοικτά καταστήματα το Σάββατο και την Κυριακή είναι τα σούπερ μάρκετ, καταστήματα τροφίμων, φούρνοι, βενζινάδικα, και τα  φαρμακεία από τις 7 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.

-Αναστέλλεται η λειτουργία λαϊκών αγορών τα Σαββατοκύριακα, μέτρο το οποίο θα ισχύσει από το επόμενο ΣΚ. 

-Οι χώροι λατρείας λειτουργούν κανονικά.

Σκληρό lockdown

Παράλληλα σε σκληρό «lockdown» εισέρχονται οι δήμοι Πατρέων, Χαλκιδεών, Θήρας, Μυκόνου και Άγιου Νικόλαου, καθώς, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, το επιδημιολογικό φορτία κρίθηκε ως ιδιαίτερα αυξημένο και επικίνδυνο.

1195 νέα κρούσματα

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 1195 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19),

εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 162107, εκ των οποίων 51.9% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 6010 (3.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι

από το εξωτερικό και 51438 (62.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

246 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη. 179 (72.8%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 86.6%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.1155 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ

από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 19 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5922 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3485 (58.8%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19) – Δεδομένα έως 05/02/2021

*Επίσης, αποφασίστηκαν τα εξής παρακάτω μέτρα και για τις τρεις περιοχές: Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.

Αναστολή λειτουργία των Λυκείων δια ζώσης και εφαρμογή της μεθόδου τηλεκπαίδευσης και λειτουργία των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών με φυσική παρουσία.

Λειτουργία του λιανεμπορίου και των δραστηριοτήτων που μέχρι σήμερα είχαν ανοίξει με τη μέθοδο του click away και μόνο. Δεν υπάρχει, δηλαδή, η μέθοδος του click in shop.

Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, καθώς και υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ λειτουργούν κανονικά με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν.

(εκ παραδρομής αναφέρθηκαν τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, τα οποία στις περιοχές αυτές παραμένουν κλειστά).

Τόσο το λιανεμπόριο, όσο και αυτά τα καταστήματα και υπηρεσίες, διευκρινίζεται ότι θα λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 7 το πρωί ως τις 8 το βράδυ και μόνο. Το Σάββατο θα παραμένουν κλειστά.

Το Σάββατο παραμένουν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Διευκρινίζεται ότι και η λειτουργία λαϊκών αγορών αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα. Η συγκεκριμένη διάταξη που αφορά στις λαϊκές αγορές θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Επίσης, κάθε Σάββατο και Κυριακή μετακίνηση γίνεται μόνο με SMS και για τους 6 λόγους που συνοδεύουν τη χρήση του και μόνο μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας για το Σάββατο και την Κυριακή ξεκινάει στις 6 το απόγευμα και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί. Οι χώροι λατρείας λειτουργούν με τον τρόπο που ισχύει μέχρι σήμερα.

Τα μέτρα αυτά ισχύουν από αύριο το πρωί στις 6 και έως τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου.

Οι τρεις αυτές περιοχές, Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, καθώς και οι πέντε περιοχές μεγάλου αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου, ήτοι Πάτρα, Χαλκίδα, Μύκονος, Σαντορίνη και Άγιος Νικόλαος παραμένουν σε καθεστώς καθημερινής επιδημιολογικής παρατήρησης και η εξέλιξη της πανδημίας θα αξιολογείται καθημερινά σε τακτικές τεχνικές συσκέψεις και σε συνάρτηση τόσο των καθημερινών επιδημιολογικών δεδομένων, όσο και των αποτελεσμάτων ιχνηλατήσεων των κρουσμάτων και των στενών τους επαφών.

ΟΛΗ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ