astrazeneca-στοπ-στους-κάτω-των-60-τι-θα-γίνει-με-τη-899135
ΥΓΕΙΑ | 14.06.2021 | 18:28

AstraZeneca: Στοπ στους κάτω των 60 -Τι θα γίνει με τη 2η δόση

Όπισθεν ολοταχώς για τον εμβολιασμό με Astra Zeneca όλων των ηλικιών έκανε σήμερα και επίσημα η Επιτροπή Εμβολιασμών, επιβεβαιώνοντας το σχετικό ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr . Συγκεκριμένα, σε μία απίθανή κωλοτούμπα  η πρόεδρος της Επιτροπής Μαρία Θεοδωρίδου, σχεδόν δύο μήνες μετά την ανακοίνωση ότι με το εμβόλιο μπορούν να εμβολιάζονται όλοι οι άνω των 30, έκανε λόγο για επικαιροποίηση των οδηγιών, συστήνοντας ο εμβολιασμός με Astra Zeneca να αφορά μόνο τους άνω των 60, με το επιχείρημα ότι τώρα τα κρούσματα είναι πολύ λιγότερα από τον περασμένο Απρίλιο και άρα ο κίνδυνος νόσησης πολύ μικρότερος!!!

Υπενθυμίζεται ότι τότε η κ. Θεοδωρίδου διερρήγνυε τα ιμάτια της για τον εμβολιασμό των άνω των 30, ενώ είχε επιτεθεί και στην καθηγήτρια Αθηνά Λινού που είχε εκφράσει διαφορετική άποψη.  

Η δεύτερη δόση

Αναφορικά με τη δεύτερη δόση, η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι «παραμένει η σύσταση για τη δεύτερη δόση (σ.σ. όσων έχουν εμβολιαστεί με πρώτη δόση με Astra Zeneca), δεδομένου ότι είναι εξαιρετικά σπάνια τα περιστατικά θρομβώσεων, δηλαδή, 1,3 περιστατικά ανά 1 εκατ.  δόσεις εμβολίων».

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους η αναφορά της Επιτροπής Εμβολιασμών για το εμβόλιο της Astra Zeneca είναι σύσταση και όχι απαγόρευση. «Όποιος, κάτων των 60, θέλει μπορεί να κάνει το συγκεκριμένο εμβόλιο»

Κατά την πρόεδρο της Επιτροπής Εμβολιασμών, εξαιρούνται όσοι έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες, κυρίως θρομβώσεις, ή ορισμένα ειδικά ιατρικά προβλήματα για τα οποία ο θεράπων ιατρός μπορεί να κάνει αίτηση για διαφορετικό εμβόλιο στη δεύτερη δόση. Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, αυτό μπορεί να γίνει από τη Δευτέρα 21 Ιουνίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εμβόλιο: Αλαλούμ & με τις ακυρώσεις όσων έχουν νοσήσει