άσθμα-μέθοδος-προβλέπει-αν-θα-πιάσει-592661
ΥΓΕΙΑ | 21.02.2019 | 17:59

Άσθμα: Μέθοδος προβλέπει αν θα «πιάσει» η θεραπεία

Τη δυνατότητα να γνωρίζουν εκ των προτέρων ποιοι από τους πάσχοντες από άσθμα θα ανταποκριθούν στην συστηματική χορήγηση κορτικοστεροειδών και ποιοι όχι, δίνει στους επιστήμονες μία νέα εφαρμογή που βασίζεται σε αλγόριθμο. Η σχετική έρευνα δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.

Οι επιστήμονες έχουν ήδη ενδείξεις για το ποιοι ασθενείς είναι πιθανό να βοηθηθούν μέσω κορτικοστεροειδών χαπιών ή ενεσίμων φαρμάκων όμως «οι νέες παράμετροι που θα φιλτράρονται από αλγόριθμο αναμένεται να φέρουν ακριβέστερες προβλέψεις για την ανταπόκριση του ασθενή», αναφέρει η Wei Wu καθηγήτρια στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Carnegie.

«Τα συστηματικά κορτικοστεροειδή είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τους πάσχοντες από άσθμα. Δυστυχώς όμως δεν ανταποκρίνονται όλοι οι οργανισμοί των ασθενών με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε η Δρ. Wu προσθέτοντας πως «όταν οι γιατροί δεν βλέπουν βελτίωση μετά από την αρχική θεραπεία είναι αρκετά πιθανό να χορηγήσουν στους ασθενείς ακόμα μεγαλύτερες δόσεις φαρμάκων. Το πρόβλημα όμως έγκειται στο ότι αν ο οργανισμός του ασθενούς δεν ανταποκρίνεται σε αυτού του τύπου τη φαρμακευτική αγωγή, το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει η αύξηση της δοσολογίας θα είναι περισσότερες παρενέργειες», κατέληξε η Wu.

«Είδα πολλούς ασθενείς να βασανίζονται από τις παρενέργειες των κορτικοστεροειδών», δηλώνει η επικεφαλής της έρευνας Sally E. Wenzel, διευθύντρια στο ινστιτούτο για το Άσθμα του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ. «Η αύξηση του σωματικού βάρους, η αϋπνία, το γλαύκωμα και η λέπτυνση του δέρματος αποτελούν ορισμένες από τις πιθανές παρενέργειες γι’ αυτό οι γιατροί θα ήταν καλό να γνωρίζουμε εκ των προτέρων αν ο ασθενής θα ωφεληθεί ή όχι από την χορήγηση των κορτικοστεροειδών».

Στοχεύοντας την κατανόηση του πώς οι διαφορετικές υποομάδες των ασθενών ανταποκρίνονται στη θεραπεία μέσω των κορτικοστεροιειδών σε χάπια ή ενέσιμη μορφή οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια μέθοδο προγραμματισμού βάσει ενός αλγόριθμου. Ο αλγόριθμος αυτός εξέταζε 100 μεταβλητές για κάθε έναν από 346 ασθενείς που συμμετείχαν στο Ερευνητικό Πρόγραμμα για το Σοβαρό Άσθμα (SARP). Ο αλγόριθμος διαχώρισε αρχικά τους ασθενείς σε τέσσερις υποκατηγορίες. Οι δύο εξ αυτών περιελάμβαναν πάσχοντες από σοβαρή μορφή της ασθένειας. Η μία υποκατηγορία περιελάμβανε ασθενείς οι οποίοι δεν ανταποκρίνονταν στη συστηματική χορήγηση κορτικοστεροειδών, ενώ τα μέλη της άλλης υποκατηγορίας ανταποκρίνονταν.

Επιπλέον από τις 100 μεταβλητές που προαναφέρθηκαν οι ερευνητές ξεχώρισαν 12 – συμπεριλαμβανομένων της ηλικίας εμφάνισης, του βάρους, και του σκορ που έλαβαν οι ασθενείς σε ένα ερωτηματολόγιο ποιότητας ζωής – που θα μπορούσαν να κατηγοριοποιήσουν τους ασθενείς με μεγαλύτερη ακρίβεια και ασφάλεια, κατά την επεξεργασία των στοιχείων τους από μια εφαρμογή ηλεκτρονικού υπολογιστή.

«Τα οφέλη από την συστηματική χορήγηση κορτικοστεροειδών είναι κομβικής σημασίας και γι’ αυτό είναι εξαιρετικά πιθανό οι γιατροί να συνεχίσουν την χορήγησή τους για αντιμετώπιση του άσθματος», δήλωσε η Δρ. Wenzel και πρόσθεσε πως «όταν η εφαρμογή καταστεί διαθέσιμη για τους επιστήμονες και προβλέπει αν ο ασθενής θα ανταποκριθεί ή όχι τότε θα είναι πιο πιθανό, αντί για την αύξηση της δοσολογίας που συνήθως γίνεται αδιακρίτως, να επιλέγονται εναλλακτικές θεραπείες για τους ασθενείς στους οποίους η εφαρμογή θα υποδεικνύει ότι η αγωγή με κορτικοστεροειδή δεν θα έχει θετική επίδραση».

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η εν λόγω έρευνα τους φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στο να καταστήσουν την ιατρική ακριβείας πραγματικότητα για τη ζωή των ασθενών με άσθμα.