ασπιρίνη-για-ποια-μορφή-καρκίνου-μειώ-115488
ΥΓΕΙΑ | 24.04.2016 | 12:00

Ασπιρίνη: Για ποια μορφή καρκίνου μειώνει τον κίνδυνο

Η προληπτική λήψη ασπιρίνης είναι ένα θέμα που διχάζει την επιστημονική κοινότητα, καθώς τα οφέλη βαδίζουν παράλληλα με τις πιθανές επιπλοκές.

Μια ομάδα νυν και πρώην ερευνητών της Mayo Clinic πάντως, ενισχύει την ομάδα των πλεονεκτημάτων της προληπτικής λήψης ασπιρίνης.

Σύμφωνα με τον Lewis Roberts, συντάκτη της μελέτης, γαστρεντερολόγο και ηπατολόγο της Mayo Clinic, η λήψη ασπιρίνης μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του χοληφόρου πόρου, γνωστού και ως χολαγγειοκαρκίνωμα.

Το χολαγγειοκαρκίνωμα είναι μια μορφή καρκίνου η οποία προκύπτει από μεταλλαγμένα επιθηλιακά κύτταρα (ή κύτταρα τα οποία παρουσιάζουν τα χαρακτηριστικά της επιθηλιακής διαφοροποίησης) των χοληφόρων αγγείων τα οποία παροχετεύουν χολή από το ήπαρ μέσα στο λεπτό έντερο. Άλλοι καρκίνοι των χοληφόρων οδών περιλαμβάνουν τον καρκίνο του παγκρέατος,τον καρκίνο της χοληδόχου κύστης, και τον καρκίνο στη λήκυθο του Vater.

bigstock The anatomical structure of th 103240382

Το χολαγγειοκαρκίνωμα θεωρείται ανίατη και ταχέως θανατηφόρα κακοήθεια εκτός εάν τόσο ο πρωτογενής όγκος όσο και τυχόν μεταστάσεις μπορούν να υποστούν πλήρη εκτομή (να αφαιρεθούν χειρουργικά). Δεν υπάρχει ακόμη δυνητικά επιτυχής θεραπευτική αγωγή εκτός από τη χειρουργική επέμβαση.

Η ασθένεια εμφανίζεται κυρίως σε άτομα άνω των 50 και τα βασικά της συμπτώματα είναι το κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών, έντονη φαγούρα και λευκά κόπρανα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης τα άτομα που λάμβαναν ασπιρίνη είχαν 2,5 ως 3,5 φορές λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του χοληδόχου πόρου, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν λάμβαναν ασπιρίνη.

«Η ασπιρίνη, λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων της, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του χοληφόρου πόρου, καθώς περιορίζει τη φλεγμονή μέσω της αναστολής ενός ενζύμου που ονομάζεται κυκλοοξυγενάση (COX), η οποία είναι γνωστή για την πρόκληση φλεγμονής» επισημαίνει ο Δρ Roberts.

Προσθέτει ωστόσο ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί η ασφαλής χρήση της ασπιρίνης στην πρόληψη του καρκίνου.

Πηγή: onmed.gr