Categories: Υγεία

Αρτηριακή πίεση: Σε ποιο χέρι τη μετράτε; – Τι πρέπει να προσέξετε

Συνηθίζετε να μετράτε την αρτηριακή σας πίεση στο ένα χέρι; Ερευνητές προειδοποιούν ότι θα πρέπει να αλλάξετε τη διαδικασία εάν θέλετε να έχετε ακριβέστερες μετρήσεις. Δείτε τι ανακάλυψαν

Η σύγχρονη πρακτική θέλει να παίρνουμε την μέτρηση της αρτηριακής πίεσης φορώντας το περιβραχιόνιο στο ένα χέρι και περιμένοντας τα αποτελέσματα της συσκευής. Και, παρ’ ότι αυτή η πρακτική είναι ευρέως διαδεδομένη, στην πραγματικότητα δεν βασίζεται σε επαρκείς επιστημονικές συστάσεις, υποστηρίζει μια ομάδα μελετητών, οι οποίοι ξεκαθαρίζουν ότι η μέτρηση από το ένα χέρι δεν είναι αρκετή για να πάρουμε τα σωστά αποτελέσματα της πίεσης.

Οι ερευνητές «έτρεξαν» μια νέα μελέτη, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο American Heart Association journal Hypertension, αναλύοντας τα ιατρικά δεδομένα 53.172 ενηλίκων από 23 μελέτες που διεξήχθησαν σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο. Οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο60 ετών. Οι ειδικοί ανακάλυψαν ότι μόνο εάν οι ασθενείς έπαιρναν μετρήσεις για την πίεση και από τα δύο χέρια, ήταν σε θέση να γνωρίζουν ποιο χέρι δίνει τις υψηλότερες – και επομένως ακριβέστερες – μετρήσεις, ώστε να λαμβάνει τελικά και τα σωστά αποτελέσματα της πίεσής του. Οι μελετητές, μάλιστα, υποστήριξαν ότι η μέτρηση πρέπει να επαναληφθεί περισσότερες από μία φορές, ώστε τα αποτελέσματα να είναι τα ακριβέστερα δυνατά.

Σε μια επιστημονική δημοσίευση του 2019, η Αμερικανική Ένωση Καρδιάς συνέστησε ότι η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και από τα δύο χέρια θα πρέπει να γίνεται για κάθε ασθενή τουλάχιστον κατά την πρώτη επίσκεψή του στο γιατρό, ενώ στις επαναληπτικές μετρήσεις του θα πρέπει να χρησιμοποιείται το χέρι που έδωσε τις υψηλότερες τιμές. Στην ίδια αναφορά, διατυπώθηκε, μεταξύ άλλων οδηγιών, ότι πρέπει να βεβαιωνόμαστε πως χρησιμοποιούμε το σωστό μέγεθος περιβραχιονίου, ανάλογα με την περιφέρεια χεριού του κάθε ασθενή.

«Εάν παίρνετε μετρήσεις μόνο από το ένα χέρι, δεν είστε σε θέση να γνωρίζετε ποιο χέρι δίνει τις υψηλότερες τιμές», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας, δρ. Christopher Clark, ανώτατος κλινικός λέκτορας πρωτοβάθμιας φροντίδας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Exeter, στο Ντεβόν της Αγγλίας. «Κι αν δεν καταγράψετε σωστά την αρτηριακή σας πίεση, δεν θα μπορέσετε και να την αντιμετωπίσετε».

Σημειώνεται ότι η αρτηριακή πίεση θεωρείται υψηλή εάν η συστολική μέτρηση (η μεγάλη) είναι 130 mmHg ή περισσότερο ή εάν η διαστολική πίεση (η μικρή) είναι 80 mmHg ή περισσότερο. Η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελεί σημαντικό δείκτη πρόβλεψης κινδύνου για σοβαρές παθήσεις, όπως καρδιοπάθειες, εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια.

Οι μελετητές ανακάλυψαν ότι ένα 12% των συμμετεχόντων που – χωρίς να το γνωρίζει – μετρούσε την πίεσή του από το χέρι που έδινε τις χαμηλότερες τιμές, είχε υπέρταση που δεν είχε διαγνωστεί, με αποτέλεσμα οι ασθενείς αυτοί να μην λαμβάνουν την απαραίτητη θεραπεία.

Αντιθέτως, μετρώντας την πίεση και από τα δύο χέρια και ανακαλύπτοντας ποιο χέρι σε κάθε ασθενή έδινε τις υψηλότερες τιμές, οι ερευνητές μπόρεσαν να επαναξιολογήσουν το 3,5% των συμμετεχόντων – 645 άτομα – ως επικίνδυνες περιπτώσεις για καρδιαγγειακές νόσους αλλά και ένα 4,6% – περισσότερους από 1.000 ανθρώπους – ως δυνητικούς ασθενείς με στεφανιαία νόσο. Σε κάθε περίπτωση, η ανακάλυψη του σωστού χεριού για την μέτρηση της αρτηριακής πίεσης μπορούσε να προβλέψει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.

Σημειώνεται ότι περίπου οι μισοί ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν υπέρταση, ενώ, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η υψηλή αρτηριακή πίεση αποτελούσε την κυριότερη αιτία περισσότερων από 670.000 θανάτων στις ΗΠΑ το 2020.

Ο ανεπαρκής έλεγχός της αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες πρόωρου θανάτου και καρδιαγγειακών επεισοδίων παγκοσμίως. «Αυτό σημαίνει ότι είμαστε αντιμέτωποι με ένα πάρα πολύ συχνό φαινόμενο», σχολίασε ο δρ. Clark.

«Οι επαγγελματίες υγείας θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να λάβουν μετρήσεις και από τα δύο χέρια, αλλά είναι ένα απαραίτητο βήμα, ώστε να παίρνουν πιο ακριβείς μετρήσεις», υποστηρίζει η δρ. Shawna Nesbitt, καθηγήτρια ιατρικής του Ιατρικού Κέντρου UT Southwestern, στο Ντάλας. «Ενδέχεται να επιτρέπουμε σε ανθρώπους να κυκλοφορούν ανέμελοι, ενώ έχουν υψηλότερη πίεση απ’ ότι θα έπρεπε».

Σημειώνεται, τέλος, ότι για όσο πιο μεγάλο χρονικό διάστημα βιώνει κάποιος ανεξέλεγκτα υψηλή αρτηριακή πίεση, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια, είπε η δρ. Nesbitt.

Πηγή: ygeiamou.gr

Comments are closed.


Recent Posts

Συρία: Η πρώτη «γνωστή» επιδρομή των ΗΠΑ σε περιοχή που ελέγχεται από την κυβέρνηση

Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν τα ξημερώματα επιδρομή στην περιοχή Καμισλί στη βορειοανατολική Συρία, κατά την οποία στόχος ήταν στέλεχος…

5 ώρες ago

Νορβηγία: Η κεντροαριστερή κυβέρνηση αυξάνει κατά 9,8% τις αμυντικές δαπάνες λόγω Ρωσίας

Γειτονική χώρα της Ρωσίας, η Νορβηγία πρότεινε σήμερα να αυξήσει κατά σχεδόν 9,8% τον αμυντικό της προϋπολογισμό για το 2023…

6 ώρες ago

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στον Νικ Καλάθη: «Μπορεί να λέει ό,τι θέλει»

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους φαίνεται ότι δεν έχει πια τις καλύτερες σχέσεις με τον Νικ Καλάθη, καθώς η κοινή παρουσία τους…

6 ώρες ago

Ουκρανία: Πάνω από 400 τ.χλμ. ανακατέλαβαν οι Ουκρανοί στη Χερσώνα

Περισσότερα από 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδαφών ανακατέλαβε η Ουκρανία από την αντεπίθεσή της κατά των στρατευμάτων της Ρωσίας στο νότιο…

6 ώρες ago

H Τζένγκο στις τρεις φιναλίστ για τον τίτλο της κορυφαίας rookie στην Ευρώπη

H Ελίνα Τζένγκο είναι ανάμεσα στις τρεις φιναλίστ που θα διεκδικήσουν τον τίτλο της κορυφαίας ανερχόμενης αθλήτριας της Ευρώπης για…

6 ώρες ago

Συνάντηση Δένδια με συγγενείς αγνοουμένων της Κύπρου

Με συγγενείς αγνοουμένων της Κυπριακής τραγωδίας συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Όπως αναφέρει ο Ν. Δένδιας σε μήνυμά του…

6 ώρες ago