απίστευτο-oι-τηγανητές-πατάτες-προκαλ-1184672
ΥΓΕΙΑ | 25.05.2023 | 14:30

Απίστευτο: Oι τηγανητές πατάτες προκαλούν κατάθλιψη και άγχος

Διαβάσαμε πως το να τρως τηγανητές πατάτες μπορεί να συνδέεται με την κατάθλιψη και όντως στεναχωρηθήκαμε.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι τηγανητές πατάτες μάλλον δεν είναι και τόσο αθώες όσο δείχνουν. Πράγματι, πρόκειται για μια δυσάρεστη πληροφορία, αφού οι τηγανητές πατάτες δεν λείπουν ποτέ από το τραπέζι της παρέας. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι ειδικοί τα ευρήματα πρέπει να ερμηνεύονται με προσοχή και να μην πάρουμε κάτι σαν δεδομένο, άρα ας διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας και ας δούμε τι δείχνουν.

Τα νέα στοιχεία προέρχονται από μελέτη από το Πανεπιστήμιο Zhejiang της Κίνας που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, η οποία εξέτασε τη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης τηγανητού φαγητού με το άγχος και την κατάθλιψη. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η συχνή κατανάλωση τηγανητών και ιδιαίτερα η κατανάλωση της τηγανητής πατάτας συσχετίζεται με 12% υψηλότερο κίνδυνο άγχους και 7% υψηλότερο κίνδυνο κατάθλιψης. Φαίνεται μάλιστα πως επηρεάζονται περισσότερο οι άνδρες και οι νεότεροι σε ηλικία καταναλωτές.

Για την έρευνα

Γενικά, είναι γνωστό ότι η κατανάλωση τηγανητών συνδέεται με διάφορες παθήσεις για την υγεία όπως η παχυσαρκία. Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι όπως φαίνεται τα τηγανητά επηρεάζουν και την ψυχική υγεία και αυτό προσπάθησαν να δουν και οι ερευνητές στη συγκεκριμένη μελέτη.

Ειδικότερα, αξιολογήθηκαν 140.728 άνθρωποι σε διάστημα 11,3 χρόνων, όπου αποκλείστηκαν τα άτομα που διαγνώστηκαν με κατάθλιψη τα δύο πρώτα χρόνια. Τα ευρήματα που καταγράφηκαν ήταν συνολικά 8.294 περιπτώσεις άγχους και 12.735 κατάθλιψης σε εκείνη την ομάδα που κατανάλωναν τηγανητά. Οι τηγανητές πατάτες προκάλεσαν αύξηση του κινδύνου κατάθλιψης κατά της 2% υψηλότερο σε σχέση με το τηγανητό λευκό κρέας. Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, το ακρυλαμίδιο, ένα χημικό που δημιουργείται κατά το τηγάνισμα, ιδιαίτερα των πατατών, ευθύνεται για τον υψηλότερο κίνδυνο άγχους και κατάθλιψης.