Άνοιγμα σχολείων: Τι θα γίνει με μάσκες και self test - Aftodioikisi.gr
Πέμπτη
1
Δεκέμβριος
Back

Άνοιγμα σχολείων: Τι θα γίνει με μάσκες και self test

Οι καλοκαιρινές διακοπές οδεύουν προς το τέλος και η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία είναι θέμα λίγων ημερών. Ωστόσο ο τρόπος που θα ανοίξουν τα σχολεία της χώρας με ασφάλεια όσον αφορά στην πανδημία του κορωνοϊού είναι ακόμα ανοιχτός.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο παθολόγος, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αναστάσιος Σπαντιδέας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι σε πολλές χώρες έχει ήδη αποφασιστεί το άνοιγμα των σχολείων χωρίς την απαίτηση test κορονοϊού, κάτι που είναι το πρώτο βήμα. Το δεύτερο βήμα, τόνισε, είναι το αν θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας στα σχολεία. Όπως έκανε γνωστό, στις περισσότερες χώρες η τάση είναι να μην απαιτηθεί η μάσκα για την είσοδο των μαθητών στις σχολικές αίθουσες.

«Μετά από το τουριστικό κύμα και τον συνωστισμό του Ιουλίου και Αυγούστου ιδίως, παρατηρείται μια κάμψη των κρουσμάτων», επισήμανε ο παθολόγος.
Ο ίδιος σημείωσε ακόμη ότι τα άτομα που θα επιτρέψουν από τις διακοπές τους θα έχουν εκτονωθεί και θα βρίσκεται σε μια ύφεση η πανδημία. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε: «Πρέπει να υπάρχει προσοχή στον παράγοντα επαφής με τα ηλικιωμένα άτομα, τα οποία πρέπει να προφυλαχθούν για μια εβδομάδα», εφιστώντας την προσοχή στα νεότερης ηλικίας άτομα για τους συγγενείς τους. Έκανε λόγο για μια εθελοντική καραντίνα 5-7 ημερών, χαρακτηρίζοντάς την τουλάχιστον ικανοποιητική περίοδο.

Ο κ. Σπαντιδέας μίλησε ακόμη για την εξοικείωση που πλέον υπάρχει με την πανδημία στο περιβάλλον μας. «Πολλά άτομα που υπάρχουν μεταξύ μας είναι φορείς του ιού, ασυμπτωματικά, είτε άλλα γνωρίζουν μεν ότι νοσούν αλλά δεν παίρνουν τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Θεωρείται σε πολλές χώρες ότι ο κορονοϊός έχει περάσει σε μια φάση “γριπώδους κατάστασης”, σαν μια κοινή γρίπη, ένα κρυολόγημα» είπε.

«Δύο μήνες μετά από τη νόσηση το άτομο έχει χάσει την ανοσία του»

Αναφορικά με τις επαναμολύνσεις, ο κ. Σπαντιδέας είπε ότι ούτε τα υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουν από τις μολύνσεις από την παραλλαγή Όμικρον, ενώ ούτε η νόσος καθαυτή εγκαταλείπει μακρά ανοσία που να μας προφυλάσσει από νέες επαναμολύνσεις. «Υπολογίζεται ότι δύο μήνες μετά από τη νόσηση το άτομο έχει χάσει την ανοσία του και βρίσκεται στον κίνδυνο επαναμόλυνσης κυρίως από τις παραλλαγής Όμικρον 4 ή 5. Βλέπουμε επανάκαμψη της νόσου ακόμα και μετά από 10 – 15 μέρες, μετά από λ.χ. τη λήξη της θεραπείας με τα αντιικά φάρμακα» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη long covid, υπογράμμισε ότι στο 20% των νοσούντων από κορονοϊό, αντί να εγκαταλείπονται από κάποια συμπτώματα, ταλαιπωρούνται μήνες ή ακόμα και χρόνια μετά από τη νόσηση. Έκανε λόγο, συγκεκριμένα, για «μια μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων που ταλαιπωρεί για μεγάλο χρονικό διάστημα».

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!