Categories: Υγεία

Άνοια: Ποιες δραστηριότητες προστατεύουν το μυαλό

Είναι επίσημο. Αν θέλετε να προστατευθείτε από την άνοια, φροντίστε να ασχολείστε στον ελεύθερο χρόνο σας με δραστηριότητες που είναι απαιτητικές για το μυαλό σας και όχι παθητικές.

Η συστηματική φυσική δραστηριότητα είναι ο επόμενος πιο προστατευτικός παράγοντας. Όσοι ασχολούνται συχνά με κάποιο άθλημα, κάνουν γιόγκα ή χορεύουν έχουν 17% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν άνοια.

Ακόμα και η πλούσια κοινωνική ζωή είναι ωφέλιμη για το μυαλό, μειώνοντας τον κίνδυνο άνοιας κατά 7%. Πλούσια κοινωνική ζωή έχουν όσοι, λ.χ.:

  • Συμμετέχουν σε κάποιον όμιλο ή ομάδα της κοινότητάς τους
  • Προσφέρουν εθελοντικό έργο
  • Περνούν συχνά χρόνο με συγγενείς και φίλους

«Η ανάλυσή μας υποδηλώνει πως οι δραστηριότητες παρέχουν σημαντικά οφέλη. Είναι πολλές αυτές που μπορούμε να εντάξουμε στην καθημερινότητά μας για να προστατευθούμε στο μέτρο του δυνατού από την άνοια», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Lin Lu, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου.

Η νέα μελέτη

Τα ευρήματα αυτά δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Neurology. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ανέλυσαν συνδυαστικά τα δεδομένα από 38 προγενέστερες κλινικές μελέτες. Σε αυτές είχαν συμμετάσχει περισσότεροι από 2,1 εκατομμύρια εθελοντές.

Η ηλικία των εθελοντών κυμαινόταν από 45 έως 93 ετών. Κατά την έναρξη των μελετών, κανείς τους δεν είχε διαγνωστεί με άνοια. Η περίοδος παρακολούθησης κυμαινόταν από 3 έως 44 χρόνια, αναλόγως με τη μελέτη.

Έως το τέλος της περιόδου παρακολούθησης, είχαν καταγραφεί 74.700 περιστατικά άνοιας κάθε αιτιολογίας. Είχαν επίσης καταγραφεί 2.848 περιστατικά νόσου Αλτσχάιμερ και 1.423 περιστατικά με αγγειακή άνοια.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα χόμπι σε όσους εκδήλωσαν άνοια και σε συνομηλίκους τους που παρέμειναν υγιείς. Οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες με τις οποίες ασχολούνταν οι εθελοντές χωρίστηκαν σε:

Νοητικές: Συμπεριλαμβάνονταν το διάβασμα ή το γράψιμο για ψυχαγωγικούς σκοπούς, η μουσική, η χρήση υπολογιστή, τα παιχνίδια στο κομπιούτερ κ.λπ.
Σωματικές: Σε αυτές ανήκουν το περπάτημα, το τζόκινγκ, η κολύμβηση, η ποδηλασία, η ενασχόληση με κάποιο σπορ, η γιόγκα, ο χορός κ.λπ.
Κοινωνικές: Συμπεριλαμβάνουν τις προαναφερθείσες.

Τα χόμπι που «ακονίζουν» το μυαλό

Οι ερευνητές λένε ότι οι νοητικές ψυχαγωγικές δραστηριότητες είναι πιο αποτελεσματικές στην προστασία από την άνοια διότι συμβάλλουν στη διατήρηση και τη βελτίωση:

  • Της μνήμης
  • Της ταχύτητας επεξεργασίας
  • Της σκέψης
  • Των λογικών δεξιοτήτων

Οι νοητικές ψυχαγωγικές δραστηριότητες προλαμβάνουν επίσης την εκφύλιση των νοητικών λειτουργιών. Μολονότι όμως και η τηλεόραση ανήκει σε αυτές, οι επιστήμονες λένε πως τα στοιχεία γι’ αυτήν παραμένουν ασαφή. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει πως όσοι βλέπουν πολλή τηλεόραση είναι πιθανότερο να εκδηλώσουν άνοια, διότι το μυαλό τους αδρανοποιείται για πολλή ώρα.

Αντίστοιχα, οι σωματικές ψυχαγωγικές δραστηριότητες μειώνουν τον κίνδυνο για άνοια επειδή βελτιώνουν:

  • Την κυκλοφορία του αίματος
  • Την οξυγόνωση του εγκεφάλου

Τέλος, οι κοινωνικές ψυχαγωγικές δραστηριότητες προστατεύουν τον εγκέφαλο, αυξάνοντας τις κοινωνικές επαφές και τη συναισθηματική διέγερση. Μειώνουν επίσης τις πιθανότητες κατάθλιψης και παθολογικού στρες, που είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για άνοια.

πηγή: iatropedia

Comments are closed.


Recent Posts

Ζελένσκι: Βολές προς Ισραήλ- «Δεν έκανε τίποτα για να μας βοηθήσει»

Απογοητευμένος δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι από το Ισραήλ, κάνοντας λόγο για έλλειψη υποστήριξης στην ουκρανική πολεμική προσπάθεια.…

3 ώρες ago

Ιταλία: Ματέο Σαλβίνι και Τζόρτζια Μελόνι «έσπασαν» την καθιερωμένη απαγόρευση δηλώσεων

Λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις γενικές εκλογές στην Ιταλία η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι παραβίασε την προεκλογική, καθιερωμένη σιωπή. Τη σκυτάλη…

4 ώρες ago

Πώς θα γίνει η παραγραφή χρεών 1 δισ. ευρώ στον ΕΦΚΑ

Την κρίσιμη χρονική περίοδο από το 2006 έως και το 2012 θέλει να καλύψει το υπουργείο Εργασίας επαρκώς, ώστε να…

5 ώρες ago

Επίδομα παιδιού: Πότε θα πιστωθεί η 4η δόση στους δικαιούχους

Η καταβολή του επιδόματος θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022. Για να χορηγηθεί το επίδομα παιδιού, θα πρέπει η…

6 ώρες ago

Artemis 1: Η NASA ανέβαλε την εκτόξευση λόγω καιρού

Ούτε αυτήν την Τρίτη (27.9.2022) θα γίνει η εκτόξευση του νέου, πρωτοποριακού πυραύλου της NASA για τη Σελήνη, για την…

6 ώρες ago

Αλιβέρι: Άγνωστοι βεβήλωσαν το νεκτροταφείο – Έσπασαν τάφους

Μάρτυρες μιας αποτρόπαιας εικόνας έγιναν πολίτες του Αλιβερίου χθες το απόγευμα, της Παρασκευής 23 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, άγνωστοι προκάλεσαν καταστροφές στον…

6 ώρες ago