άνοια-ποια-τρόφιμα-συνδέονται-με-άμεσ-837374
ΥΓΕΙΑ | 03.01.2022 | 09:33

Άνοια: Ποια τρόφιμα συνδέονται με άμεση εκφύλιση του εγκεφάλου

Το σημαντικό ρόλο που παίζει η διατροφή στη διατήρηση της γνωστικής υγείας καταδεικνύουν πρόσφατες μελέτες για την άνοια.

Ορισμένες τροφές, μάλιστα, είναι καλύτερο να αποφεύγονται για χάρη της διατήρησης των λειτουργιών του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα φασόλια φούρνου μπορεί να συμβάλλουν στη γνωστική εξασθένηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με μια σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Clinical Nutrition», μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κόκκινο κρέας, επεξεργασμένο κρέας, ψητά φασόλια και τηγανητά τρόφιμα σχετίστηκε με φλεγμονή και ταχύτερη εξασθένηση της γνωστικής λειτουργίας σε διάστημα 10 ετών.

Χαρακτηριστικά, οι επικεφαλής της εν λόγω μελέτης υποστήριξαν: «Η ισχυρότερη συσχέτιση μεταξύ των γιγάντων με τα τηγανητά τρόφιμα ήταν 0,16 και άλλες συσχετίσεις αφορούσαν στο επεξεργασμένο κρέας (0,10), τα τηγανητά τρόφιμα (0,16), τα αναψυκτικά με ζάχαρη (0,10) και τα καρυκεύματα (0,13)».

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τους επιστήμονες, «αυτό υποδηλώνει ότι η σχέση μεταξύ της υψηλής πρόσληψης οσπρίων και της βαθμολογίας υψηλής φλεγμονώδους διατροφής (IDP) δεν είναι γενική, αλλά φαίνεται να παράγεται από το συγκεκριμένο διατροφικό πρότυπο του πληθυσμού της μελέτης».

Πάντως, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μελέτη υπογράμμισε μια συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης ψητών φασολιών και άλλων τηγανητών τροφών, επομένως δεν μπορούσε να αποδειχθεί αιτιολογική σχέση.

Το τσίλι εξασθενεί τη μνήμη σύμφωνα με μελέτη

Ένα από τα πιο ανησυχητικά ευρήματα που βγήκαν τα τελευταία χρόνια συνέδεσε την κατανάλωση τσίλι με την υποβάθμιση της μνήμης. Η εν λόγω συσχέτιση προκάλεσε μεγάλη ανησυχία επειδή η μείωση της μνήμης είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της άνοιας.

Μια σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Nutrients», με επικεφαλής τον γιατρό Ζουμίν Σι, εξέτασε τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τσίλι και της γνωστικής λειτουργίας σε ενήλικες Κινέζους.

Η έρευνα διεξήχθη σε 4.852 ενήλικες που συμμετείχαν στην Έρευνα Υγείας και Διατροφής στην Κίνα από το 1991 έως το 2006. Η γνωστική λειτουργία αξιολογήθηκε το 1997, το 2000, το 2004 και το 2006. Συνολικά, 3.302 συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν τεστ γνωστικού ελέγχου σε τουλάχιστον δύο έρευνες.

Συγκεκριμένα, η κατανάλωση τσίλι αξιολογήθηκε σε διάστημα τριών ημερών κατά τη διάρκεια επισκέψεων στο σπίτι σε κάθε έρευνα μεταξύ 1991 και 2006. Η μελέτη βρήκε στοιχεία για ταχύτερη γνωστική μείωση σε όσους έτρωγαν σταθερά περισσότερα από 50 γραμμάρια τσίλι την ημέρα.

Από την πλευρά της, η γιατρός Κλερ Γουόλτον εξέφρασε τις ενστάσεις της για την έρευνα και επεσήμανε: «Με τα παγκόσμια ποσοστά άνοιας να αυξάνονται, η κατανόηση των παραγόντων κινδύνου, ειδικά εκείνων που σχετίζονται με μεγάλους πληθυσμούς όπως η Κίνα, είναι σίγουρα ένα θέμα που θα μας βοηθήσει να αναπτύξουμε στρατηγικές πρόληψης, κάτι στο οποίο οι ερευνητές μας εργάζονται συνεχώς».

Η ίδια, στη συνέχεια, πρόσθεσε: «Υπήρχαν, όμως, τόσες πολλές διαφορές μεταξύ των λάτρεων του τσίλι και των απεχόντων σε αυτή τη μελέτη που δεν δίνει καμία πειστική απόδειξη ότι η κατανάλωση πικάντικων φαγητών θα αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί η σχέση μεταξύ τσίλι και άνοιας επομένως, προς το παρόν, δεν χρειάζεται να το αποφύγουμε. Αυτή η μελέτη δεν αξιολόγησε ούτε την άνοια, αλλά εξέτασε μόνο τα αποτελέσματα των τεστ μνήμης και μαθηματικών».